Smulkių verslų federacija (angl. Federation of Small Businesses; FSB) paskelbė ataskaitą, kurioje teigiama, kad nedidelių verslų darbingumas JK miesteliuose ir kaimuose yra pažeidžiamas dėl bankų filialų uždarymų ir ribotos prieigos prie grynųjų pinigų.

Praėjusiais metais buvo uždaryti 680 JK bankų filialai, o 2014 metais – dar 512. FSB teigė: „Per paskutiniuosius 25 metus, bendras bankų filialų šalyje kiekis sumažėjo perpus – iki 8 000. Per ateinančius 10 metų šis skaičius, manoma, sumažės dar perpus.“

Negana to, ekspertai pridūrė, kad bankomatai daugelyje miestelių yra nepatikimi, todėl grynųjų pinigų problema dar labiau suintensyvėja.

Nepaisant to, kad dauguma verslų leidžia klientams mokėjimus atlikti įvairiais metodais, tačiau grynųjų pinigų paklausa mažuose miesteliuose vis tiek išlieka aukšta. Anot FSB, ribota prieiga prie grynųjų pinigų neigiamai paveikia ir vietinę miestelių ekonomiką.

„Yra buvę pavyzdžių, kai miesteliuose ir kaimuose tiesiogine to žodžio prasme nebelieka grynųjų pinigų. Ypač kai suintensyvėja gyventojų ekonominė veikla“, - teigiama ataskaitoje.

Šiam teiginiui iliustruoti pasitelkiamas Somerset miestelio pavyzdys, kuriame tarp 2014 metų liepos ir 2016 metų balandžio mėnesio užsidarė keturi bankų filialai.

Miestelio gyventojas, FSB narys teigė: „Naujųjų metų vakarą miestelyje tiesiogine to žodžio prasme neliko grynųjų pinigų. Nieko nepešę iš bankomatų, žmonės ėjo į „Co-operative“ parduotuves, norėdami kasose išsigryninti pinigų, tačiau ir ten jų greitai neliko. Naujųjų metų išvakarėse - naktį, kai daugelis nori išeiti į barus pašvęsti - staiga miestelio gyventojai nebegalėjo gauti grynųjų pinigų.“

FSB tyrimo metu paaiškėjo, kad dauguma žmonių po bankų filialų užsidarymų pinigus grynintis yra siunčiami į „Post Office“ filialus, tačiau ir ten jų paklausa nėra patenkinama.

Praėjusiais metais buvo nuspręsta rašyti protokolus, kuriuose bankai turi atskleisti prekystalio naudojimo duomenis, reguliarių klientų skaičių ir artimiausio kito banko, bankomato bei pašto filialo vietas. FSB reikalauja, kad šis protokolas būtų dar detalesnis.

Federacijos prezidentas teigė: „Vienintelis būdas sužinoti, kurios JK vietos yra labiausiai paveikiamos bankų filialų uždarymo, yra efektyvus jų stebėjimas. Tačiau tai negali įvykti, kol bankams leidžiama atskleisti tik dalį informacijos apie filialus ir verslo klientus.“

„Mes tikime, kad informacija turėtų būti teikiama vyriausybės valdomam registrui ir ji turėtų būti kur kas detalesnė, nei dabar priimta“, - tikino M. Cherry‘is.