Kaip Lietuvą mato JAV investuotojai ir kokių sprendimų reikėtų imtis, kad taptume regiono lyderiais, neseniai diskutavo klubas „Res Publica“.

JAV verslininkė C.J. Pasky įsitikinusi, kad mūsų šalis turi daug potencialo, o norint jį išnaudoti, reikalingi trys dalykai.

„Pirmas – įsitraukusi verslo visuomenė, besilaikanti etikos ir moralės kodekso. Kol kas to dar trūksta. Antras dalykas, lėšos, kurias būtų galima panaudoti geriems darbams – tai galėtų būti ir Europos Sąjungos fondai, tačiau reikėtų užtikrinti, kad jų valdytojai būtų tikrai geri. Trečias dalykas – politinė lyderystė ir, svarbiausia, gyventojų įsitraukimas į politinį procesą“, – sakė verslininkė.

Anot jos, lietuviai turi daug talentų, gražią gamtą ir išplėtotas skirtingas industrijas. Tačiau nereikėtų konkuruoti tik pigia darbo jėga, tad proveržiui būti minėti dalykai.

Amerikos prekybos rūmų Lietuvoje valdybos pirmininkas, bendrovės „Revel Systems“ vadovas Tadas Vizgirda pritarė nuomonei dėl lyderystės poreikio ir pridūrė, kad skųstis gyvenimu neturėtų tie gyventojai, kurie nebalsuoja rinkimuose.

Verslininkas prisiminė, kaip pasaulinė kompanija „Revel Systems“ svarstė, ar verta atidaryti padalinį Lietuvoje.

Tačiau tai padariusi, esą visiškai nesigaili, nes lietuviai darbuotojai yra labai kvalifikuoti ir apskritai čia galima gauti geriausią vertę už pinigus (angl. „value for money“). Vis dėlto, jo nuomone, valdžios laukia iššūkis dėl darbuotojų trūkumo.
Res Publica diskusija

„Didžiausias sunkumas, kaip vyriausybės sugrąžins emigrantus, kurie matė kitokią kultūrą,moka kitas kalbas. Norime, kad jie grįžtų, vis dar ieškome jų, bet surasti vis sunkiau“, – kalbėjo T. Vizgirda ir pridūrė, kad daugelis JAV bendrovių Lietuvoje sėkmingai plečiasi, tad, išskyrus mokesčius darbo jėgai, verslui čia viskas yra gerai.

Jam pritarė Klaipėdos jūrų uosto rinkodaros ir bendrųjų reikalų direktorius Artūras Drungilas. Jo teigimu, per pastaruosius 16-18 metų uosto krovos apimtys didėjo greičiausiai visame regione – per metus vidutiniškai apie 7 proc.

Tai reiškia, kad augo ir susijusios logistikos, transporto ir kitų paslaugų, taip pat į eksportą orientuotų bendrovių verslai.

Anot A. Drungilo, uostas ir ateityje planuoja plėtrą. Iš dalies jis bus susijusi ir su kroviniais iš JAV. Esą, jei JAV kariškiai per Klaipėdą gabeno krovinius iš Afganistano, tai pritraukti įprastinius krovinius bus kur kas paprasčiau.

Jis pasidžiaugė, kad kokios partijos būtų buvę valdžioje, uostas vis tiek kryptingai plėtėsi, nes turėjo gerus vadovus lyderius, kurie laikėsi pagrindinio tikslo – jo konkurencingumo didinimo.

Diskusijoje dalyvavusi DELFI naujienų portalo vyriausioji redaktorė Monika Garbačiauskaitė – Budrienė, atkreipė dėmesį, kad šalies verslas tikrai tobulėja, tačiau pastebima, kad galbūt vis dar nenoriai dalinasi pasiekimais su darbuotojais.

„Jei kalbėtume apie valdžios lyderystę, manyčiau, kad jai labai toli iki verslo pasiekto lygio. Žinoma, tokie sėkmingi projektai kaip suskystintų gamtinių dujų terminalas rodo, jog yra valios ir gebėjimų juos suvaldyti. Vis dėlto kai turime tokią Vyriausybę, kuri nedaro jokių realių reformų, kai ministrai paprasčiausiai nekalba angliškai, sunku tikėtis, kad kas iš esmės keistųsi – o tai taip pat susiję su emigracija. Jeigu tie žmonės sugrįžtų su savo žiniomis, įgyta patirtimi, jei sumažintume biurokratiją, korupciją, turėtume fantastišką rezultatą“, – kalbėjo M. Garbačiauskaitė – Budrienė.

Diskusijų klubas „Res Publika“ vienija daugiausia dešiniųjų pažiūrų politikus, verslininkus, visuomenės veikėjus. Pastarąją diskusiją moderavo diplomatas, Tėvynės Sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų kandidatas į Seimo narius Žygimantas Pavilionis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (157)