TPP narėmis tapo Australija, Brunėjus, Čilė, Kanada, Japonija, Malaizija, Meksika, Naujoji Zelandija, Peru, Singapūras, Jungtinės Valstijos ir Vietnamas. Manoma, kad laisvosios prekybos tarp šių šalių zona apims maždaug 40 proc. pasaulinės prekybos.

Tikimasi, kad šis prekybos susitarimas sumažins kliūtis prekių ir paslaugų mainams tarp 12 TPP narių. Susitarimas buvo pasirašytas praėjus penkioms dienoms po derybų, vykusių Atlantoje, JAV. Apskritai derybos dėl TPP buvo ilgos ir truko penkerius metus.

„Tai svarbus pasiekimas ne tik Japonijai, bet apskritai Azijos-Ramiojo vandenyno regiono ateičiai“, - žurnalistams sakė Japonijos premjeras Shinzo Abe.

Apie susitarimą oficialiai bus paskelbta kiek vėliau pirmadienį, jį atskirai turi ratifikuoti visos narės. Jeigu susitarimui bus pritarta, jis turės svarios įtakos plačiam prekybos spektrui - nuo pieno produkcijos iki priešvėžinių medikamentų.

Birželį dvylikos šalių ministrams, dalyvavusiems derybose dėl prekybos liberalizavimo, nepavyko susitarti.

Kiek anksčiau Jungtinių Valstijų Kongresas priėmė įstatymą dėl ypatingųjų šalies prezidento įgaliojimų Ramiojo vandenyno partnerystei įgyvendinti, TPP projektas buvo vienas iš svarbiausių JAV prezidento Baracko Obamos ekonominės programos projektų.