Tuo tarpu Lietuvos ambasadorius JAV Vygaudas Ušackas teigia, jog šis sandoris liudija Lietuvą tapus integruoto ekonominio pasaulio dalimi.

Prezidentas Valdas Adamkus netikėtą "Williams International" sprendimą parduoti "Mažeikių naftos" akcijas bendrovei "Jukos" antradienį aptarė per iš anksto neskelbtus pietus su JAV ambasadoriumi Vilniuje J.Tefftu bei šiuo metu Lietuvoje atostogaujančiu Lietuvos ambasadoriumi JAV V.Ušacku.

Po susitikimo JAV ambasadorius žurnalistams teigė apgailestaująs dėl tokio "Williams" sprendimo ir pabrėžė, kad pati "Williams" savo pasitraukimą JAV administracijai motyvavo ekonominėmis problemomis pačiose Jungtinėse Valstijose.

"Manau, kad dauguma iš jūsų žino, kokios jos rimtos buvo", - sakė J.Tefftas.

"Williams International" motininė bendrovė - JAV veikianti "Williams Companies" - patiria veiklos sunkumų. Šiemet bankrutavo jos padalinys "Williams Communications".

JAV ambasadorius pabrėžė, kad "Williams" sprendimas parduoti savo akcijas nėra susijęs su situacija Lietuvoje.

"JAV Vyriausybė stipriai palaiko Lietuvą kaip puikią vietą investicijoms", - sakė J.Tefftas.

"Gėda, kad taip atsitiko, tačiau tikiuosi, kad Lietuvos politikai ir žmonės supras, kokios yra tokio sprendimo priežastys", - kalbėjo JAV ambasadorius Lietuvoje.

Lietuvos ambasadorius pažymėjo, kad JAV energetikos sektoriaus bendrovės išgyvena gilią krizę.

"Mes matome, kad Lietuva nebėra izoliuota pasaulio dalis, o integruota ekonominio pasaulio dalis, kur mes jaučiame ir privalumų, ir žiaurių trūkumų", - sakė V.Ušackas.

Tačiau ambasadorius pridūrė, kad labiausiai pribloškė ir nuvylė tai, jog "Williams" neinformavo Lietuvos Vyriausybės apie savo sprendimą parduoti "Mažeikių naftos" akcijas "Jukos".

"Normalus etiškas būdas turėtų būti informuoti Lietuvos Vyriausybę, kuri yra akcininkė, apie sprendimus, kuriuos ji sudarinėja su kita solidžia kompanija "Jukos", - sakė V.Ušackas.

"Williams International" ir "Jukos" susitarė dėl "Williams" turimų 26,85 proc. "Mažeikių naftos" akcijų pardavimo "Jukos". "Williams", 1999 metų spalį savo akcijas pirkusi už 75 mln. JAV dolerių (300 mln. litų pagal to meto kursą), jas parduos už 85 mln. dolerių, t.y. už 298,4 mln. litų pagal šio meto kursą.

Šiuo metu "Jukos" priklauso 26,85 proc. "Mažeikių naftos" akcijų, Vyriausybė valdo 40,66 proc. akcijų.

V.Adamkus antradienį ryte per savo atstovę spaudai pareiškė, kad JAV bendrovės "Williams International" ir Rusijos "Jukos" susitarimas dėl bendrovės "Mažeikių nafta" akcijų pardavimo "įstumia Lietuvą į sudėtingą padėtį", ir sakė tikįs, kad JAV administracija įvertins "tokį "Williams" poelgį".

"Lietuvos Vyriausybei tenka nelengvas uždavinys subalansuoti "Mažeikių naftoje" Vakarų ir Rytų investicijas bei padaryti įmonės pardavimo sutartis labiau palankias Lietuvai", - sakė prezidento atstovė spaudai.

Pasak jos, prezidento nuomone, tokie "užkulisiniai bendrovės "Williams" veiksmai Lietuvai yra nepriimtini".

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją