„Tampa vis sunkiau ir sunkiau pateisinti tokias neregėtai žemas palūkanų normas, atsižvelgiant į tai, kokiame etape šiuo metu yra atsidūrusi JAV ekonomika ir kurlink ji juda, – žurnalistams banko būstinėje sakė J. Williamsas. – Aš pritarčiau sprendimui padidinti palūkanas. Mano manymu, ekonomika tai sugebėtų ištverti. Nemanyčiau, kad toks žingsnis sustabdytų, sulėtintų ar perbrauktų ekonomikos plėtrą“.

Praėjusią savaitę JAV federalinis atsargų bankas paliko galioti 0,25-0,50 proc. palūkanų normą, kaip ir prognozavo dauguma analitikų. Vis dėlto prieš tokį sprendimą pasisakė trys pareigūnai. Kartu bankas užsiminė apie monetarinės politikos griežtinimo galimybę iki šių metų pabaigos tuo atveju, jeigu padėtis darbo rinkoje pagerės. Kaip praėjusią savaitę kalbėjo JAV federalinio atsargų banko pirmininkė Janet Yellen, iki šių metų pabaigos bazinė palūkanų norma šalyje bus padidinta dar kartą, bet tuo atveju, jeigu bankas išsaugos dabartinį kursą, o rinkose neatsiras naujų rizikų. J. Yellen, kalbėdama per spaudos konferenciją Vašingtone, pakartojo Federalinio atsargų banko pareiškime nuskambėjusius žodžius, esą daugėja argumentų dėl būtinybės didinti palūkanų normas, bet kartu pažymėjo, kad kol kas bankas turėtų sulaukti naujų ženklų, rodančių, kad bendra ekonominė padėtis, įskaitant darbo rinką, stiprėja.

Nedarbas šalyje siekia 4,9 proc., beveik siekdamas tikslinį rodiklį, ir tai rodo visišką užimtumą. Jeigu tolesnis nedarbo mažėjimas, pavyzdžiui, iki 4,5 proc., paspartins ekonomikai palankų infliacijos augimą, žymesnis nuosmukis gali pakurstyti ekonomikos perkaitimą, priverstinį palūkanų normų didinimą ir recesiją.

„Mano būgštavimai paremti tuo, kad jeigu pamėgintume tam tikra prasme būti „godūs“ ir sakyti: „Nagi pasižiūrėkim, kiek toli (nedarbo lygis) gali smukti“, mes išprovokuosime procesą, kuris privers ekonomiką judėti priešinga kryptimi“, – sakė pareigūnas.

J. Williamso pozicija atitinka Bostono federalinio atsargų banko vadovo Erico Rosengreno, praėjusią savaitę pasisakiusio už palūkanų normų didinimą, požiūrį.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)