„Stojimo kriterijai yra labai detalūs, tačiau matome, kad Lietuva juda labai teisinga kryptimi. Tačiau galutinį sprendimą priimsime ne mes, o Europos centrinis bankas“, - pirmadienį apie Lietuvos perspektyvas kitąmet įsivesti eurą žurnalistams sakė TVF Europos departamento misijos vadovas Christophas Klingenas.

„Manome, kad tai yra pats logiškiausias Lietuvos žingsnis tolesnėje integracijoje į Europą. Šis žingsnis atneštų didelę ekonominę naudą. (...) Mūsų tikslas yra padėti Lietuvai atrasti ilgalaikę strategiją, kuri atneštų sėkmę būnant euro zonos šalimi, juk esame matę ir nesėkmingos narystės pavyzdžių“, - tvirtino jis, pabrėžęs, kad šalis turi turėti atsargą sunkesniems laikams.

Pasak TVF atstovo, Lietuvos ekonomika žengia labai pozityvia kryptimi: šiemet prognozuojamas 3,5 proc. ekonomikos augimas ir 1 proc. infliacija. 2015 m. prognozuojamas 3,75 proc. augimas.

Tačiau spartesnis augimas priklausys nuo stabilios politikos ir nuolatinių investicijų.

„Matome labai palankų vaizdą, tačiau kol Lietuva pasieks ES įplaukų lygį, praeis nemažai laiko. Todėl reikia laikytis nuoseklios politikos ir vykdyti reformas“, - teigė Ch. Klingenas.

Kaip ir kasmet, TVF neatsisako naujų mokesčių įvedimo idėjos. 

„Vis dar matome poreikį toliau konsoliduoti valstybės finansus, dabar matome 2-2,5 proc. BVP deficitą, o norime 0 proc. Manome, kad praeityje Vyriausybė pakankamai sėkmingai sumažino valdžios išlaidas, kurios yra vienos mažiausių ES, taigi tenka kalbėti apie pajamas ir naujus mokesčius. Kadangi darbo jėgos apmokestinimas yra nemažas, galima kalbėti apie turto mokesčius: nekilnojamojo arba automobilių. Žinoma, tai nėra populiarūs sprendimai", - kalbėjo misijos vadovas.

Premjeras Algirdas Butkevičius tvirtino, kad iš tiesų Lietuvos ekonomika praėjusiais metais augo sparčiausiai ES.

„TVF išvados Lietuvai šiemet yra ypatingai svarbios, nes ateinančiais metais ruošiamės įsivesti eurą. Praėjusiais metais ekonomikos augimas buvo 3,4 proc., tai yra viena sparčiausių ekonomikų ES, tikimės, kad ir 2014 m. augimas turėtų siekti 3,5 proc., o 2014 m. - 4,3 proc.”, - sakė jis.

Įvardijo, ką reikia taisyti

TVF nuomone, Lietuva turėtų vykdyti reformas trijose srityse: įsivesdama eurą, tvarkyti viešuosius finansus ir vykdyti struktūrines reformas (energetikos ir transporto infrastruktūros, valstybės įmonių). 

Pasak Ch. Klingeno, euro įvedimas nėra panacėja, todėl šalis turi smarkiai pasitempti.

„Reikia numatyti griežtas viešųjų finansų valdymo taisykles, kad euro įvedimą lydėtų ilgalaikė sėkmė", - pabrėžė jis.

TVF Europos departamento misijos vadovo nuomone, viešųjų finansų valdyme matomas aiškus progresas, tačiau galutiniai tikslai dar nepasiekti.

„Taigi reikalinga tolesnė konsolidacija, taip pat turite būti tikri, kad viešųjų išlaidų kokybė yra aukšta. Taip pat savivaldybių finansai turėtų būti geriau kontroliuojami", - pabrėžė jis.

Ch. Klingeno žodžiais, energetikos ir transporto infrastruktūros projektai yra gerokai pasistūmėję į priekį, tačiau jie turi būti gerai koordinuojami regioniniame lygmenyje. Šiuo metu Lietuvoje statoma europinė geležinkelio „Rail Baltica" vėžė, vykdomas suskystintųjų gamtinių dujų terminalo statybos projektas.

„Dauguma šių projektų įgyvendina valstybės valdomos įmonės, todėl labai svarbu įsitikinti, kad jie įgyvendinami efektyviai. Vyriausybė šioje reformoje gerokai pasistūmėjo, tačiau procesas nėra baigtas, todėl mes skatiname atlikti stebėseną ir į valdybas skirti nepriklausomus narius. Tai taip pat taikytina savivaldybių įmonėms", - pabrėžė jis.

Rūpestį kelia ir nedarbas

Pasak misijos vadovo, nors nedarbas Lietuvoje mažėja, tačiau jis vis dar yra aukštas. Lietuvos darbo biržos duomenimis, Lietuvoje darbo neturi 11,5 proc. darbingo amžiaus žmonių.

„Tai yra daugiau struktūrinė, o ne ciklinė problema (turima omenyje, kad bedarbių išsilavinimas neatitinka darbdavių poreikių - DELFI)", - sakė jis, pridūręs, kad TVF palankiai vertina praėjusią savaitę Vyriausybės priimtą darbo vietų kūrimo planą.

Tarptautinės institucijos ekspertų nuomone, Lietuvai reikėtų tobulinti Darbo kodeksą, kad darbo rinka būtų lankstesnė, darbo jėgos apmokestinimą, kuris laikomas gana aukštu ir švietimo sistemą.

DELFI primena, kad TVF ne vienerius metus siūlo Lietuvai įvesti naujus mokesčius, pavyzdžiui automobilių. Pensijų kompensavimo darbo grupė buvo nusprendusi siūlyti apmokestinti visus šalies automobilius, tačiau valdančiajai koalicijai priklausančios partijos šiai idėjai nepritarė.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė penktadienį DELFI taip pat sakė, kad dabar naujų mokesčių Lietuvai nereikia, o svarstymus apie mokestinius pakeitimus ji vadina priešrinkiminiais nusišnekėjimais.

Į Lietuvą TVF Europos departamento misija atvyksta kas pusę metų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (58)