„Mes savo ruožtu, lankydamiesi pas kolegas užsienio šalyse, visada kviečiame investuotojus atvykti į Lietuvą ir bandyti čia investuoti. Bet, kita vertus, galima suprasti ir pačius investuotojus. Kai jie pamato Lietuvos, Latvijos, Estijos, viso Baltijos regiono bankų sektorių, mato, kad jis stipriai priklausomas ir didelę rinką užima dideli žaidėjai, strategiškai, verslo požiūriu, ta rinka neatrodo pas mus tokia patraukli“, - laidoje „Dienos klausimas“ kalbėjo V. Rutkauskas.

Pasak ekonomisto, dar viena priežastis, kodėl sunku pritraukti naujų investuotojų – Lietuvos bankų sektorius jau įsiliejo tarp gyventojų ir įmonių.

Virgilijus Rutkauskas

„Kitas dalykas, jeigu pažiūrėtume, kiek pas mus bankų sektorius pagal visokius santykinius rodiklius jau įsiliejęs tarp gyventojų ir tarp įmonių, tai ta skirtis yra pakankamai nemažai. Taigi naujiems rinkos dalyviams ateiti tas investicijų atsipirkimo laikotarpis užsitęsia“, - teigė V. Rutkauskas.

Visi trys didžiausi Lietuvos bankai – SEB, DNB ir „Swedbank“ – priklauso stiprioms Skandinavijos bankų grupėms, o tai mūsų bankų sektoriui suteikia stabilumo. Tačiau tai taip pat sudaro ir bankų sektoriaus koncentracijos problemą.

„Kai mes turime koncentruotą bakų sektorių <...>, turime ir tam tikrus negerus dalykus todėl, kad konkurencijos, kurią galbūt norėtume matyti, pas mus nėra. Ir kartais gali atrodyti, kad tas spaudimas iš bankų sektoriaus gyventojams atsiranda“, - sakė ekonomistas.

Visą laidos „Dienos klausimas“ įrašą galite išgirsti čia.