Darbininkams, kurie „Zaros“ prekės ženklo drabužių siuvimo įmonėse San Paule dirbo sunkiomis sąlygomis, bus išmokėta kompensacija, patvirtino patronuojanti parduotuvių tinklo bendrovė „Inditex“.

Pareigūnai pranešė, kad jie išgelbėjo grupę darbininkų – 14 iš Bolivijos ir vieną iš Peru – kurie dirbo licencijos neturinčioje įmonėje, siuvančioje drabužius „Zara“ prekės ženklui.

Pranešama, kad 15 imigrantų darbininkų, vienam iš kurių vos 14 metų, gyveno pavojingomis sąlygomis, neatitinkančiomis higienos normų – nakvojo fabrike ant grindų. Jie buvo verčiami dirbti 12 val. pamainomis, o už darbą gaudavo vos 156–176 dolerius (apytikriai 370–420 Lt) per mėnesį. Minimali alga Brazilijoje siekia 344 dolerius (apytikriai 820 Lt).

„Inditex“, kuri yra įsikūrusi La Korunjoje šiaurės vakariniame Ispanijos Galicijos regione, pamėgino nusikratyti atsakomybės antradienį paskelbtame pranešime pareiškusi, kad darbininkus nelegaliai, be „Inditex“ žinios įdarbino subrangovas.

Pranešime teigiama, kad kompanija nėra atsakinga už neteisėtą paslaugų nuomą, ir visiškai netoleruoja tokio pobūdžio pažeidimų.

Po to, kai gegužės mėn. buvo patikrintos darbo sąlygos gamyklose, esančiose šiaurinėje San Paulo dalyje, Brazilijos vyriausybė pateikė „Inditex“ 52 kaltinimus.

Renato Bignami, kuris vadovavo Brazilijos darbo ir užimtumo ministerijos tyrimui, pasakė, kad jie atrado klasikinį imigrantų darbo jėgos išnaudojimo atvejį.

Tokiose įmonėse darbininkai paprastai „motyvuojami“ grasinimais, prievarta ir fiziniu smurtu, kad didėtų produktyvumas, pasakė jis, o kai kurie iš jų turi dirbti ne vieną mėnesį, kad susimokėtų prekeiviams žmonėmis, kurie slapta įvežė juos į šalį.

Brazilijos vyriausybė pareiškė, kad pateiks kaltinimus prekybos tinklui „Zara“, nes ji yra atsakinga už AHA (kompanijos, kuri pagamina 90 proc. „Zara“ užsakymų) veiklą.

„AHA yra logistinė pagrindinio kliento, „Zara Brasil“ tąsa, – pasakė ieškovė Giuliana Cassiano Orlandi. – Kompanija yra atsakinga už savo darbuotojus. Pagrindinė įmonės veikla yra drabužių siuvimas, todėl ji privalo žinoti, kas tuos drabužius siuva.“

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)