Įtakingi įstatymų leidėjai iš abiejų didžiųjų politinių partijų pasmerkė šiurkštų etikos pažeidimą ir paragino imtis drausminių priemonių.

D. Trumpo aukšto rango patarėja Kellyanne Conway ketvirtadienį ryte duodama interviu televizijai „Fox News“ entuziastingai gyrė prezidento dukters drabužių liniją ir ragino pirkėjus „eiti pirkti Ivankos daiktų“.

„Tai tiesiog nuostabi linija, – aiškino prezidento patarėja. – Turiu kai ką iš jos. Aš visiškai… Dabar paskelbsiu čia nemokamą reklamą. Eikite pirkti tai šiandien, visi. Galite tai rasti internete.“

K.Conway akivaizdžiai pademonstravo nepasitenkinimą, kurį diena anksčiau išreiškė pats prezidentas, socialiniame tinkle „Twitter“ parašęs, kad prabangi universalinė parduotuvė „Nordstrom“ „labai nesąžiningai“ pasielgė su Ivanka, nutraukusi prekybą jos kuriamais drabužiais ir aksesuarais.

Tačiau politinių tradicijų šalininkus Vašingtone toks Baltųjų rūmų pareigūnės pasisakymas apie valstybės vadovo atžalos prekių liniją privertė išsižioti iš nuostabos ir netgi iškelti klausimą, ar tai nėra neteisėtas piktnaudžiavimas prezidento institucijos autoritetu.

Demokratas Elijah Cummingsas ir respublikonas Jasonas Chaffetzas iš Atstovų Rūmų priežiūros ir valdžios institucijų reformų komiteto griežtai paragino imtis drausminių priemonių K. Conway atžvilgiu.

J. Chaffetzas yra šio pagrindinio tyrimus atliekančio Atstovų Rūmų komiteto pirmininkas.

„Kellyanne Conway pareiškimai akivaizdžiai pažeidžia federalinių valstybės tarnautojų etikos principus ir yra nepriimtini“, – rašoma kongresmenų laiške JAV Tarnybinės etikos valdybos vadovui Walteriui Shaubui.

Laiške W. Shaubas raginamas rekomenduoti,, kad K. Conway atžvilgiu būtų imtasi „atitinkamų drausminių priemonių“.

„Tai, ką ji padarė, yra blogai, blogai, blogai“, – parašė J. Chaffetzas tviteryje.

JAV Tarnybinės etikos valdyba savo ruožtu pranešė sulaukusi „neįtikėtinai daug kreipimųsi iš piliečių dėl pastarųjų įvykių“.

Konkrečiai nepaminėdama K. Conway valdyba nurodė, kad pagal nustatytą tvarką, kai gaunama informacijos apie „galimus etikos pažeidimus“, ji kreipėsi į atitinkamas vyriausybės institucijas, kurios spręs, ar imtis tyrimo.

„Įstatymas yra aiškus“

K. Conway sakė, kad D.Trumpo komandai žinoma apie įstatymų leidėjų laišką ir ji „svarsti šį reikalą viduje“.

Televizijos „Fox News“ prezidento patarėja taip pat sakė, kad kalbėjosi su D.Trumpu apie šį incidentą ir jis „100 proc. mane palaiko“.

„Galiu pasakyti tik tai, kad kažkuriuo gyvenimu etapu jums reikėtų turėti bosą, kuris elgtųsi su jumis taip, kaip šiandien prezidentas elgiasi su manimi“, – sakė ji.

Baltųjų rūmų atstovas spaudai Seanas Spiceris pareiškė, kad D.Trumpo patarėja buvo „pakonsultuota“ dėl šio reikalo, tačiau daugiau jokių detalių nepateikė.

Šis incidentas, kurį dienraštis „New York Times“ savo kandžiame vedamajame praminė „Kellyanne Conway Baltųjų rūmų teleparduotuve“, vėl pakurstė diskusijas apie beprecedentę naujojo prezidento politikos, verslo ir šeimos reikalų samplaiką. Nors pats D.Trumpas tvirtina, kad visi šie dalykai yra griežti atskirti, kyla klausimų dėl galimo interesų konflikto.

Noah Bookbinderis iš organizacijos „Piliečiai už atsakomybę ir etiką Vašingtone“ (Citizens for Responsibility and Ethics in Washington, CREW), pateikusios atskirą skundą dėl K. Conway, sakė, kad šiuo atveju „įstatymas yra aiškus“.

„Tai yra tiesiog dar vienas pavyzdys, kaip atrodo nerimą keliantis šios administracijos šabloninis elgesys, kuriuo siekiama padėti prezidento artimųjų ir šalininkų verslams“, – sakė jis.

Raginimai boikotuoti

Nuo pergalės lapkritį vykusiuose rinkimuose D.Trumpas jau ne kartą kritikavo Amerikos tarptautines bendroves, tarp jų „General Motors“, „Ford“, „Boeing“ ir „Lockheed“, kad jos perkelia gamybą į užsienį arba esą lupa per didelius pinigus už valstybinius užsakymus.

Tačiau jo „Twitter“ žinutė, nukreipta prieš „Nordstrom“, yra pirmasis atvejis, kai prezidentas tiesiogiai pasiskundė dėl trukdymo vieno iš jo suaugusių vaikų verslui. Ši žinutė buvo paskelbta tiek D. Trumpo asmeninėje, tiek oficialioje JAV prezidento tviterio paskyroje (@POTUS).

„Nordstrom“ grupė, turinti 350 parduotuvių JAV ir Kanadoje, ne kartą neigė, kad Ivankos Trumpo drabužių kolekcijos atsisako dėl politinių motyvų. Bendrovė aiškino, kad šį sprendimą lėmė tik šios linijos finansiniai „rezultatai“. Šių prekių pardavimas nusmuko, ypač praeitų metų antrąją pusę.

Tačiau produktus, paženklintus „Trump“ prekiniu ženklu, uoliai boikotavo naujojo prezidento kritikai. Tikėtina, kad būtent ši priežastis išprovokavo jo skundą, kad „Nordstrom“ žingsnis yra politiškai motyvuotas.

Bendrovė „TJX Companies“, valdanti drabužių parduotuvių tinklus „TJ Maxx“ ir „Marshalls“, ketvirtadienį sakė naujienų agentūrai AFP liepusi savo darbuotojams neišstatyti Ivankos Trump linijos prekių atskirose lentynose

"Nurodymas, kurį pasiuntėme „TJ Maxx“ ir „Marshalls“ (parduotovėms) Jungtinėse Valstijose – šią prekių liniją sudėti su kitomis (prekėmis) mūsų lentynose, o ne pašalinti jas iš prekybos salių“, - aiškino kompanijos atstovė.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją