Šiuo projektu, kurį antradienį Seimui pristatė Seimo narė Aušra Maldeikienė, siekiama išplėsti „Sodros“ viešai teikiamus duomenis apie darbuotojų atlyginimų vidurkį papildomais statistiniais rodikliais, kurie leistų geriau atspindėti realius mokamus atlyginimus.

Šiuo metu įstatymas numato skelbti tik apskaičiuotų pajamų, nuo kurių mokamos socialinio draudimo įmokos, vidurkio viešinimą.

„Viešai prieinami tikslesni duomenys paskatintų didesnę konkurenciją darbo rinkoje dėl darbuotojų ir leistų darbo rinkai elastingiau reaguoti į atlyginimo dydžio pasikeitimus“, – sako projekto autorės parlamentarės A. Maldeikienė ir Ingrida Šimonytė.

Įstatymo pataisomis siūloma įteisinti, kad būtų skelbiamas ne tik vidurkis, bet ir „mediana, imties standartinis nuokrypis, 25 procentų kvantilis ir 75 procentų kvantilis“.

„Pateikiant vien tik vidurkį, gali būti klaidingai interpretuojamos apdraustųjų asmenų pajamos (imtis). Kitų rodiklių pateikimas leistų sumažinti klaidingų interpretacijų galimybę. Mediana nėra iškraipoma dėl imtyje esančių keleto santykinai didelių/mažų reikšmių, dėl to geriau nei vidurkis parodo vidutines reikšmes. Standartinio nuokrypio pateikimas leistų suprasti ar imtyje yra labai didelių skirtumų tarp reikšmių. 25 procentų kvantilis ir 75 procentų kvantilis parodytų imties reikšmių pasiskirstymą apie vidurkį“, – savo siūlymą aiškina A. Maldeikienė.

Įstatymo pataisos po pateikimo sulaukė parlamentarų pritarimo, už jas balsavo 65 Seimo nariai, susilaikė 15, niekas nebuvo prieš. Projektas toliau bus svarstomas Seimo rudens sesijoje, parlamentarai dėl jo taip pat paprašė Vyriausybės išvados.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)