Įstatymo projektas, kuris Maskvai suteikia teisę konfiskuoti Rusijoje esančių užsienio piliečių, pasisakančių už sankcijas Rusijai, turtą, vertinamas gana prieštaringai – parlamente jam pritarė 233 deputatai, o 202 buvo prieš.

Įstatymo projektas pirmą kartą buvo pasiūlytas dar balandį, tačiau vėliau atšauktas, nes sulaukė pernelyg atšiaurios reakcijos.

Dramatiškas Rusijos valdžios sprendimas rugsėjį įstatymo projektą pateikti naujam svarstymui buvo priimtas iš karto po to, kai Italijos pareigūnai iš Rusijos verslininko ir ilgamečio Vladimiro Putino sąjungininko Arkadijaus Rotenbergo konfiskavo 40 mln. dolerių (109 mln. Lt) vertės turtą.

Krizei Ukrainoje vis intensyvėjant, Rusijos elitas aktyviai palaikė V. Putino sprendimą aneksuoti Krymą ir atvirai juokėsi iš Vakarų šaliai pritaikytų ekonominių sankcijų.

Galiausiai sankcijos pradėjo kandžiotis, todėl nebeliko abejonių – lojalumas V. Putinui labai brangiai kainuoja.

Kompensacija nuo sankcijų nukentėjusiems verslams ir fiziniams asmenimis iš valstybės biudžeto, kuriam ir taip kyla nemenkų bėdų, įvardijama kaip svari priežastis opozicijos pasipiktinimui, kuri šią paslaugą V. Putino artimiausiems jau pavadino „Rotenbergo įstatymu“.

A. Rotenbergas, V. Putino vaikystės draugas ir dziudo treniruočių partneris, Europos Sąjungos juodajame sąraše atsidūrė liepą – praplėtus sankcijų ribas.

Rugsėjo 23 dieną Italijos pareigūnai pranešė konfiskavę A. Rotenbergo kontroliuojamą turtą, tarp kurio buvo ir prabangus viešbutis Romoje bei du vasarnamiai Sardinijoje.

Įstatymo projektui Rusijos deputatai dar turi pritarti du kartus, prieš galutinį sprendimą jis dar gali būti pakoreguotas. 

Neminint kompensacijų, šis įstatymas Rusijos pareigūnams taip pat leidžia konfiskuoti turtą, priklausantį užsienio piliečiams, kurie susiję su Rusijos piliečių turto konfiskacija užsienyje. Jeigu tokio turto šalyje užsieniečiai neturi, Rusija gali konfiskuoti konkrečiai šaliai priklausančio turto (net jeigu jis ginamas diplomatinio imuniteto).

Kaip ir buvo galima tikėtis, įstatymo projektas Rusijos opoziciją tiesiog įsiutino.

„Paaiškėjo, kad konkrečių asmenų nuosavybės teisės, ypač tų, kurie yra artimi galingiausiems, yra iš esmės gerokai svarbesnės nei milijonų kitų nuosavybės teisės“, - teigia Komunistų partijos deputatas Nikolajus Kolomeicevas.

Jau anksčiau Rusijos ekonomikos vystymosi ministras Aleksejus Uljukajevas pareiškė, kad šis įstatymo projektas duotų priešingus rezultatus nei tikimasi, nes paskatintų rusus savo turtą perkelti į užsienį ir taip savotiškai apsidrausti.

Jeigu įstatymui bus pritarta, Rusijos valdžią gali tiesiog užtvindyti prašymų lavina – nuo sankcijų nukentėję verslai ir asmenys jau dabar prašo pagalbos.

Rusijos finansų ministras Antonas Siluanovas šalies žiniasklaidai yra sakęs, kad valdžia yra pasirengusi šiais metais net 60 proc. šalies 85 mlrd. dolerių (232 mlrd. Lt) biudžeto skirti šalies ūkio apsaugai nuo sankcijų poveikio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (424)