Žurnalas "Geras skonis" suorganizavo aklą degustaciją, kurios tikslas - išrinkti geriausią "Premium" klasės alų iš 11 rūšių, pristatytų Lietuvos alaus gamintojų. Komisija, kurią sudarė gėrimų žinovai, aludariai ir alaus technologai aklos degustacijos būdu vertino alaus spalvą, skaidrumą, putą, aromatą, skonį ir liekamąjį skonį, sakoma pranešime spaudai.
© Corbis
Geriausiu buvo pripažintas "Kalnapilis Grand" alus, surinkęs 21 balą, nuo jo tik vienu balu atsiliko "Tauras Ekstra". "Visi degustuoto alaus buteliai buvo tiesiog nupirkti artimiausioje parduotuvėje, - sakė žurnalo "Geras skonis" vyriausioji redaktorė Rasa Ščeponienė, - taip siekėme kuo objektyviau įvertinti paprastam vartotojui pateikiamą produktą"

Anot alaus žinovo, portalo www.alutis.lt redaktoriaus ir komisijos nario Vidmanto Laurinavičiaus, pats terminas "premium" neapibūdina konkrečios alus kategorijos, tai greičiau yra kiekvienos atskirai paimtos alaus daryklos "geriausias iš geriausių". Paprastai tokį alų lengva atpažinti - jis visų pirma yra brangesnis, nei tradicinės rūšys, jo etiketė ir kitas apipavidalinimas paprastai yra prabangesnis.

"Premium" alui būdinga švari šviesiai geltona spalva ir visiškas skaidrumas be drumzlių. Jo puta turi būti maždaug 4 cm ir išsilaikyti apie 4 minutes, svarbu kad būtų likę putos ranteliai ant taurės sienelių. Vien tik iš alaus aromato galima nustatyti alaus kokybę bemaž 80 procentų tikimybe. Alaus aromatas labiausiai pajaučiamas įkvėpus jį per nosį ir iškvėpus pro burną. "Premium" alui būdingas ypač subalansuotas skonis, kai nei vienas iš alaus ingredientų neužgožia kito. Liekamasis skonis turi būti praktiškai toks pats, kaip ir skonis, nugėrus alų burnoje turi likti tas pats skonis ir aromatas, kaip ir geriant.

Šios kategorijos alus turi turėti vientisą kūną - negali išsišokti nei apyniai, nei salyklas, nei vanduo, nei angliarūgštė, sakoma pranešime spaudai.

Iš Lietuvoje gaminamų "premium" klasės alaus rūšių dažniausiai yra sutinkami apatinio rūgimo alus, kaip "lager", "export" ar "pilsner". Lietuvoje visas "premium" alus yra šviesus, kaip lėmė mūsų rinkos tradicijos ir vartotojų pasirinkimas.

Žurnalo "Geras skonis" temos - maistas, gėrimai, vartojimo kultūra. "Geras skonis" jau šešerius metus organizuoja įvairias lyginamąsias degustacijas (vyno, putojančio vyno, aliejaus, sūrio, kitų produktų), įvairių sričių specialistus suburia į Profi festivalius (padavėjų maratoną, grotelinių patiekalų čempionatą, išvažiuojamąjį furšetą ir kt.).

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Į Paryžių vėl plūsta turistai (3)

Į Paryžių vėl grįžta turistai, po teroristinių išpuolių vengę Prancūzijos sostinės....

Dėl suvalgyto saldainio – konfliktas su prekybos centro apsaugos darbuotoju (303)

Prieš pirkdami maisto produktus turguje, nesibodite jų paragauti, o pardavėjai tai leidžia.

Lietuvos „Gjensidige“ šiemet patyrė 3,4 mln. eurų nuostolių (11)

Norvegijos draudimo grupės „Gjensidige Forsikring“ valdoma Lietuvos ne gyvybės draudimo...

Feisbuke plinta kliedesys apie žiurkių mėsą (49)

Visus melagingos naujienos bruožus turinti nuoroda antradienį pradėjo plisti tarp socialinį...

„Oze“ vietoj „Prismos“ įsikurs „Maxima“ (50)

Lietuviškas prekybos tinklas „ Maxima “ laimėjo derybas dėl iš Lietuvos pasitraukusio prekybos...

Top naujienos

Lietuviškos kainos galioja ne visiems: pasiūlė mokėti gerokai brangiau

Lietuvoje įdarbinus profesionalę iš užsienio, paaiškėjo labai nemalonus dalykas: visus leidimus...

Tiesiog atėmė žadą: 70 eurų kainavusio bilieto pareikalavo ir iš 4 mėnesių kūdikio (312)

DELFI skaitytoja Virginija pasakoja patekusi į absurdišką situaciją – už galimybę stebėti...

Lietuvos bankas persikels iš prabangaus pastato: specialistai įvardija vienintelį jo privalumą (13)

Lietuvos bankui paskelbus, kad išsikraustys iš pačiame miesto centre esančių pastatų į...

Dėl planų griauti pajūrio tualetus ginklus surems teisme: tai – absurdas (50)

Rugpjūčio pradžioje naujieji Palangos paplūdimio tualetai buvo pripažinti neteisėtais...

Nigerijoje vaikai vis dažniau verčiami savižudžiais teroristais

Jungtinių Tautų Vaikų fondo (UNICEF) duomenimis, teroristai Nigerijoje vis dažniau išpuoliams...

Kuriantiems savo namus – vertingi interjero architektės patarimai (5)

Nemažai apie savo būsto interjerą galvojančių žmonių vis dar iki galo nesupranta, ko gali...

Šiaurės Korėjoje savo noru gyvenęs JAV karys: apie mirtį pranešta tik po metų (18)

Sūnūs patvirtino, kad dar 2016 metais nuo insulto mirė paskutinis Šiaurės Korėjoje gyvenęs JAV...

Dėl suvalgyto saldainio – konfliktas su prekybos centro apsaugos darbuotoju (303)

Prieš pirkdami maisto produktus turguje, nesibodite jų paragauti, o pardavėjai tai leidžia.

Nuo dukrytės gimimo iki bilieto į Europos čempionatą: geresnės vasaros naujokas negalėjo tikėtis (1)

Pirmadienio vakarą komandos draugai Eimantą Bendžių sveikino su dukrytės gimimu, o jau po paros...

Kerintis atsisveikinimas su vasara: vėjyje ir L. Somovo muzikoje plazdanti Jazzu svaigino tūkstančius (19)

Antradienio vakarą į Vilniaus Universiteto botanikos sodą renkasi minios Leono Somovo ir Justės...