Jau šešioliktuose tokiuose apdovanojimuose, kuriuos rengia Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmų asociacija (LPPARA), taip pat įvertinta bei specialiu prizu apdovanota Lietuvos metų verslininkė/vadovė. Ja išrinkta bendrovės „Česlovo vynas“ direktorė ir bendrasavininkė Tatjana Ramoškienė. Nugalėtojus pasveikino ir Lietuvos Respublikos ūkio ministras Mindaugas Sinkevičius, rašoma pranešime spaudai.

Tradiciškai teikiamu „Lietuvos eksporto prizu“ už praėjusių metų pasiekimus šiemet įvertintos oro eismo valdymo sistemų, civilinės ir karinės paskirties sistemų gamybos ir modernizavimo įmonė „LiTak-Tak“, transporto ir logistikos bendrovė „Hegelmann Transporte“, margarino bei konditerinių riebalų gamybos bendrovė „Zeelandia“, įmonė „Adax“, teikianti buitinės ir komercinės paskirties elektrinių šildymo radiatorių projektavimo, gamybos bei pardavimo paslaugas ir tekstilės gaminių gamyba besiverčianti bendrovė „NMF Porolon“.

Tuo metu nacionaliniu eksporto prizu už svarų indėlį sėkmingai kuriant dvišalius Lietuvos ir Japonijos ekonominius santykius apdovanota Lietuvos Respublikos ambasada Japonijoje. Dvišalė prekyba per 2016 m. augo net 2 kartus ir sudarė 153,6 mln. Eur, o eksporto rodikliai išaugo net 2,8 karto, iki 117,8 mln. Eur palyginti su 2015 m. (48.7 mln. Eur).

„Nors Lietuvoje veikia tikrai daug sėkmingų ir savo gaminius bei paslaugas tiek vidaus, tiek užsienio rinkoms teikiančių įmonių, apie jas ne visuomet plačiai kalbame visuomenėje. Tenka pastebėti, kad daug dažniau pastebimos įmonės, kurios valstybei atnešė tam tikrų nuostolių, nei tos, kurios prisidėjo prie šalies ekonomikos augimo, valstybės iždo pildymo ar naujų darbo vietų atsiradimo.

Žinoma, tokio dėmesio netrūksta užsienio kapitalo įmonėms ar investuotojams, tačiau kasmet „Lietuvos eksporto prizu“ įvertinamos Lietuvos bendrovės įrodo, kad taip pat esame stiprūs tarptautinėje arenoje ir gebame konkuruoti su kitomis valstybėmis“, – teigia LPPARA prezidentas Šarūnas Kliokys.

Anot Š. Kliokio, labai sveikintinas yra ir vis didesnis moterų indėlis į Lietuvos verslo plėtrą. Siekdama skatinti aktyvesnį moterų dalyvavimą versle, LPPARA nuo 2002 metų steigia „Lietuvos metų verslininkės/vadovės“ apdovanojimą, kuris šiemet atiteko bendrovės UAB „Česlovo vynas“ direktorei ir bendrasavininkei Tatjanai Ramoškienei.

Verslininkės vadovaujama gamina natūralų vaisių-uogų vyną, o pajamas pastaraisiais metais augino net 30 proc.

„Manyčiau, kad moterys pastaruoju metu tampa lyderėmis įvairios srityse, ypač tose, kuriose vyrams sunkiau. Mes lankstesnės, švelnesnės, sukuriame kitokį kontaktą su darbuotojais, galbūt kartais esame kiek diplomatiškesnės.

Nors ūkį įkūrėme 2004 m., tik 2011 m. gavome galimybę plėtoti savo vyno verslą. Man vynas – ne tik darbas, tai pirmiausia viso pasaulio ir mūsų kultūros dalis. Todėl užsiimame ne tik gamyba, tačiau ir edukacija, švietimu – juk vynas nėra geriamas, juo mėgaujamasi“, – sako „Lietuvos metų verslininkės/vadovės“ apdovanojimą pelniusi T. Ramoškienė.

Apdovanojimų ceremonijoje už svarų indėlį stiprinant šalies ūkį sidabrinėmis „Darbo žvaigždėmis“ taip pat įvertinti ir nusipelnę šalies regionų verslininkai, kurie labiausiai prisidėjo prie verslo sąlygų gerinimo.

Šis apdovanojimas įteiktas AB Šiaulių banko Vilniaus filialo kreditavimo projektų vadovui Viktorui Budraičiui, AB „Lifosa“ generaliniam direktoriui Jonui Dastikui, bendrovės UAB „Statga“ direktoriui Ryčiui Dijokui ir įmonių grupės „AQ Wiring Systems“ (Lietuvos, Lenkijos, Meksikos, Indijos ir Kinijos gamyklų) generaliniam direktoriui Nerijui Olšauskui.

Prekybos, pramonės ir amatų rūmus Lietuvoje vienijanti LPPARA yra Europos amatų, smulkių ir vidutinių įmonių asociacijos (the European Association of Craft, Small and Medium-sized Enterprises) bei Baltijos šalių prekybos ir pramonės rūmų asociacijos narė.

LPPARA yra savanoriška, prekybos, pramonės ir amatų rūmus vienijanti, prekybos, pramonės ir amatų rūmų interesams atstovaujanti organizacija. Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmai veikia penkiuose miestuose: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje.