Gausus lietuviškas Kalėdų stalas niekaip neapsieina be mėsos patiekalų, tačiau prieš šventes turguose perkant mėsą reikia būti atsargiems: tik trečdalis ten parduodamos mėsos turi dokumentus. Visa kita į Lietuvą įvežama neteisėtai.
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

Gausus lietuviškas Kalėdų stalas niekaip neapsieina be mėsos patiekalų, tačiau prieš šventes turguose perkant mėsą reikia būti atsargiems: tik trečdalis ten parduodamos mėsos turi dokumentus. Visa kita į Lietuvą įvežama neteisėtai.

Nelegalius mėsos prekeivius vis dažniau sučiumpa ir pareigūnai. Jie teigia, kad mėsa dažniausiai laikoma baisiomis sąlygomis, praneša TV3 laida “Savaitės komentarai“. Veterinarai tvirtina, kad valgydami tokią mėsą žmonės rizikuoja savo gyvybe. Mat niekas nežino nelegalios mėsos kilmės. Niekas nėra ištyręs, ar joje nėra antibiotikų liekanų ar trichineliozės užkrato.

Kaune pareigūnai sučiupo du alytiškius, kurie antisanitarinėmis sąlygomis prekiavo mėsa ir jos gaminiais. Lietuvos pareigūnai pastaruoju metu vis dažniau sučiumpa neteisėtai mėsa prekiaujančius pardavėjus, kurie ją laiko kur papuola.

„Būtent nepritaikytos transporto priemonės vežti tokiems produkcijai ir kratos metu atliekant tikrai matyti, kad tos sąlygos, kuriose yra laikoma mėsa, jos neatitinka sanitarinių sąlygų, laikoma sandėliukuose, garažuose ar buvusiose fermose, kurios tariamai yra pritaikytos tokiai produkcijai laikyti“, - pasakojo FNTT direktoriaus pavaduotojas Šarūnas Rameikis.

Dažniausiai tokia mėsa prekiaujama turguose. FNTT sučiupo prekeivius, kurie mėsą tiekdavo mažoms parduotuvėms, o kai kurie netgi tiekdavo į Angliją.

Mėsos perdirbėjai tvirtina, kad su dokumentais turguose parduodama tik trečdalis mėsos.

„Oficialūs turgaus pardavimai yra 280 mln. Lt. Mes turime informaciją, kad tai yra tik vienas trečdalis, kas yra parodoma iš tikrųjų, - kalbėjo Mėsos perdirbėjų asociacijos vadovas Egidijus Mackevičius. - Taip vertinant, mes galvojame, kad apie 700-800 mln. Lt yra tos rinkos, kuri yra pusiau skaidri”.

Veterinarai tvirtina, kad antisanitarinėmis sąlygomis laikytos mėsos nusipirkę žmonės rizikuoja numirti. Mat galima užsikrėsti net gyvybei pavojingomis ligomis – salmanelioze arba trichinelioze.

„Kas gali užtikrinti, kad ant jos (mėsos – DELFI) nebuvo tos pačios listerijos? Kas gali užtikrinti ne tik tai, kad ji nebuvo nešvari, nebuvo kažkur padėta, kad ant jos buvo priėjęs graužikas ar musė ir atnešė užkratą“, - klausia Maisto ir veterinarijos tarnybos vyr. specialistė Viktorija Septilkienė.

Maisto ir veterinarijos specialistai sučiupę mėsą be dokumentų iš karto veža utilizuoti ir netiria, kokia jos sudėtis. Tačiau jie tvirtina, kad mėsoje esama ir slaptų pavojų. Pavyzdžiui, mėsa gali būti prifarširuota vaistų arba būti pardavinėjama tokio gyvulio, kuris prieš paskerdžiant sirgo sunkiomis ligomis ir skerdykla jo nepriėmė.

„Jeigu yra gydomas kažkuo, gali likti antibiotikai. Neišlauktas laikas iki paskerdimo nuo gydymo ir jie gali likti mėsoje. Antras dalykas – higiena. Mes puikiai žinome, kas yra tarša. Nuo ko prasideda tarša? Visame skerdimo procese, gamybos procese pagrindinis reikalavimas – švara. Paprastai sakant – higiena“, - įspėjo specialistė.

Mėsos perdirbėjai įžvelgia ir kitus pavojus – pogrindinių fabrikėlių niekas nekontroliuoja, tad jie neleistinų medžiagų į savo produkciją gali įdėti tiek, kiek nori, kad tik vartojimo laikas būtų ilgesnis.

„Visi vartotojai kalba apie maisto priedus, konservantus, kad jų reikia dėti kuo mažiau. Tai gamyklos yra kontroliuojamos, o šiuo atveju turguose galbūt dedama, galbūt dedama ryškiai per daug, kad jis galiotų metus ir daugiau“, - kalbėjo Mėsos perdirbėjų asociacijos vadovas.

Specialistai pabrėžia, kad jei mėsa be dokumentų, neįmanoma sužinoti, kaip gyvulys buvo paskerstas, o tai ypač atsiliepia mėsos kokybei.

„Jeigu paima kiaulytę ir ją skerdžia labai blogomis sąlygomis, kad ta kiaulytė stresuoja, tai paskui ta mėsytė būna tokia kieta arba tokia vandeninga, kad jos išeiga, kai vartotojas pradeda daryti sau patiekalą, yra jam visiškai nebetinkama“, - kalbėjo V. Septilkienė.

Kiaulių augintojai sutinka, kad turguje visada didesnė rizika nusipirkti nekokybiškos mėsos, tačiau ir prekybos centruose esanti mėsa negalinti pasigirti aukščiausia kokybe, jei yra atkeliavusi iš užsienio ir buvo užšaldyta bei atvėsinta.

„Jeigu produktas keliauja iš svetimos šalies, tai užtrunka. Pirmiausia tai paskerdimas, sandėliavimas, perkrovimas ir panašūs dalykai. Tai sunaudoja kažkiek laiko ir mėsa atvažiuoja jau šiek tiek laiko pabuvusi kelionėje. Tai, aišku, ji nėra šviežesnė“, - aiškino Kiaulių augintojų asociacijos direktorius Algis Baravykas.

Norintiems įsigyti šviežios ir kokybiškos mėsos specialistai pataria būti akyliems ir įdėmiai apžiūrėti mėsos spalvą.

„Ta spalva keičiasi, neįprasta šviežiai mėsai, tačiau spalvą galima ir truputį pakeisti. Juk jei kažkokia rūgštingumo medžiaga nuplaunama, tai tuomet tą spalvą, raudonumą galima palikti, - prasitarė maisto ir veterinarijos tarnybos specialistė. - Tačiau labai reikia žiūrėti konsistenciją. Jeigu tik tai labai minkšta, padarius joje duobutę, ji išsilygina iš lėto, ji yra pradėjusi gesti“.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Darbdavys sugalvojo būdą tikrinti, kiek laiko darbuotojai praleidžia darbo vietoje (3)

Didžiosios Britanijos bankas „ Barclays “ įrengė įtaisus, per kuriuos stebi, kiek laiko...

„Augmos“ rezultatus apkarpė nepalankios bananų rinkos tendencijos (1)

Daržovių importo ir eksporto bendrovė „ Augma “ praėjusiais metais gavo 91,014 mln. eurų...

D. Grybauskaitė siūlo didinti baudas už nepagrįstas pajamas (23)

Prezidentė Dalia Grybauskaitė siūlo didinti baudas už neaiškios kilmės pajamas ir nesumokėtus...

Kinija reiškia „stiprų nepasitenkinimą“ dėl JAV pradėto prekybos tyrimo (7)

Kinija pirmadienį išreiškė „stiprų nepasitenkinimą“ dėl JAV pradėto tyrimo, kuriame...

Lietuvos pašto grupės nuostoliai šiemet augo keturiskart (9)

Lietuvos pašto grupė pirmąjį šių metų pusmetį gavo 35,402 mln. eurų konsoliduotų pajamų -...

Top naujienos

Smūgis A. Bosui: prabangų namą prašoma sulyginti su žeme (181)

Vilniaus pašonėje, miškų apsuptyje, prasidėjusias Lietuvoje žinomo verslininko Antano Boso...

Grėsmė šalia mūsų: Europoje slepiasi šimtai „Islamo valstybės“ apmokytų žudikų (255)

Europą sudrebino dar vienas teroro aktas: per dvi atakas, kai ketvirtadienį ir penktadienį...

VGT uždegė žalią šviesą: į kovą su „Islamo valstybe“ stos Lietuvos specialiosios pajėgos (598)

Pirmadienį posėdžiavusi Valstybės gynimo taryba aptarė ne tik krašto apsaugos sistemos...

Darbdavys sugalvojo būdą tikrinti, kiek laiko darbuotojai praleidžia darbo vietoje (3)

Didžiosios Britanijos bankas „ Barclays “ įrengė įtaisus, per kuriuos stebi, kiek laiko...

Ketinantiems nuomotis butą – teisininkės patarimai (4)

Planuojantys nuomotis būstą neišvengiamai susiduria su įvairiais teisiniais klausimais: į ką...

5 patarimai, kaip supjaustyti svogūną be ašarų

Be svogūnų neapsieina beveik nė vienas rimtesnis patiekalas, jie kaip niekas kitas papildo ir...

Lietuvos rinktinės kandidatų sąrašas trumpėja: treneriai padėkojo D. Gailiui (99)

Likus daugiau nei savaitei iki Europos vyrų krepšinio čempionato Lietuvos rinktinės treniruotėse...

Asmeninė trenerė: norint numesti svorio, pradėti reikia ne nuo sporto (6)

Knygą „ Ideali figūra “ pristatanti asmeninė trenerė Rūta Beišytė sako, kad norint...

Miela princesės Dianos laikrodžių paslaptis: kodėl vienu metu segėjo net du? (7)

Paskelbus nuotrauką , kurioje princesė Diana užfiksuota su dviem laikrodžiais ant rankos,...

„Feel Felt“ prekės ženklą įkūrusio lietuvio sėkmė: kad uždirbtum, visai nebūtina emigruoti (8)

Prieš trejus metus veltinio ir odos aksesuarų prekės ženklą „Feel Felt“ įkūręs Karolis...