Toks raginimas nuskambėjo po to, kai organizacijos ekspertų grupė sumažino pasaulio ekonomikos prognozę 2016-iesiems metams. Pernai buvo prognozuotas 3,3 proc. prieaugis 2016 metais, šiuo metu laukiama vos 3 proc. prieaugio.

EBPO teigimu, prekybos, investicijų ir atlyginimų augimas pernelyg silpnas, o palūkanų normų mažinimo ir kitų monetarinės politikos priemonių nepakanka augimui paskatinti.

Daugelyje pasaulio šalių palūkanų normos buvo sumažintos tikintis paskatinti skolinimąsi ir investicijas. Daugumoje ekonomikų, įskaitant ir Jungtinę Karalystę, palūkanų normos siekia rekordines žemumas.

Pernai Jungtinėse Valstijose palūkanų normos buvo padidintos, siekiant nuraminti investuotojus, bet daugeliui rinkos dalyvių dabar atrodo, kad tokiu žingsniu pernelyg anksti džiaugtis.

EBPO naujausiomis prognozėmis, JAV ekonomika šiais metais augs 2 proc. tempais, nors dar pernai lapkritį, likus mėnesiui prieš palūkanų normų didinimą, buvo prognozuotas 2,5 proc. prieaugis.

Europoje, Japonijoje, Šveicarijoje palūkanų normos buvo sumažintos iki neigiamo lygio, o tai reiškia, kad indėlininkai moka bankui už pinigų saugojimą.

"Monetarinė politika negali veikti viena. Norint sustiprinti paklausą, būtinas stipresnis kolektyvinės politikos atsakas", - teigia Paryžiuje įsikūrusi EBPO.

Naujausiomis prognozėmis, Jungtinė Karalystė šiais metais turėtų augti 2,1 proc. tempais, nors lapkričio mėnesio ataskaitoje buvo prognozuotas 2,4 proc. augimas.

„Paklausai didinti reikalingas galingesnis kolektyvinis atsakas“, - teigiama EBPO išankstinėje ekonomikos perspektyvų apžvalgoje, kurioje sumažintos kiekvienai Didžiojo septyneto (G7) narei prognozuotos ekonominio augimo tendencijos. G7 narės: JAV, JK, Vokietija, Japonija, Italija, Prancūzija ir Kanada.

EBPO taip pat sumažino ir Vokietijos ekonomikos augimo prognozę šiais metais - nuo 1,8 iki 1,3 procento.

Pagrindinis veiksnys, lemiantis pasaulinį sulėtėjimą, yra Kinija, kurios augimo tempai nukrito nuo daugiau nei 7 proc. iki 6 proc. Tačiau EBPO nepakeitė Kinijos prieaugio šiais metais prognozės ir 2016 metais tebeprognozuoja 6,5 proc. rodiklį.

Indijos ekonomika, kuri importuoja daug energijos išteklių ir yra palaikoma pastaruoju metu smukusių naftos kainų, naujausiomis prognozėmis, turėtų augti 7,4 proc. tempais, nors anksčiau buvo prognozuojamas 7,3 proc. prieaugis.