Pasak jų, t ai įrodo tiek ankstesni "Status" sandoriai su "Sanito" ir "Vilniaus Tauro" akcijomis, tiek skirtingas SBA ir "Status" akcininkų požiūris į įmonės valdymą, ketvirtadienį rašo dienraštis "Verslo žinios".

FMĮ "Jūsų tarpininkas" finansų analitiko Vytauto Plunksnio teigimu, SBA akcijų įsigijimas "Status" yra naudingas, nes vien už SBA valdomą 37,12 proc. "Utenos trikotažo" akcijų paketą, parduodamą strateginiam investuotojui, galima gauti daugiau nei 40 mln. litų

SBA pateiktais duomenimis, vien per septynis šių metų mėnesius koncernui pavaldžios baldų ir tekstilės pramonės įmonės uždirbo per 13 mln. litų ikimokestinio pelno. Tikėtina, kad ne mažiau pelningos ir kitos SBA įmonės, tarp jų - besiverčiančios naftos bei jos produktų prekyba.

V. Pluknsio nuomone, labiausiai tikėtina, jog "Status" sieks įsigytas akcijas pelningai perparduoti. Tačiau analitikas neatmetė galimybės, jog "Status" gali bandyti dalyvauti SBA valdyme. Pavyzdžiui, turėdami veto teisę naujieji akcininkai gali nesutikti su sprendimais skirti pinigų Kauno "Žalgirio" krepšinio komandai. Taip būtų sutaupyti keli milijonai litų, kuriuos "Status" galėtų reikalauti skirti dividendams mokėti.

Tačiau, pasak analitikų, ligšioliniai "Status" veiksmai rinkoje leidžia manyti, kad bendrovę ir jos partnerius labiau domina pelningas akcijų perpardavimas, o ne bendras su SBA įmonių valdymas. Prieš keletą metų "Status" valdė 70 proc. "Vilniaus tauro" bei 52 proc. "Sanito" akcijų paketus, kuriuos pelningai pardavė.

Be to, anot šaltinių, artimų "Status", skiriasi ir naujųjų bei senųjų akcininkų požiūris į įmonių valdymą, o "Status ir partnerių" turimas 34,39 proc. SBA akcijų paketas leidžia tik stabdyti koncerno strateginius sprendimus, bet neleidžia aktyviai dalyvauti įmonių valdyme.

V. Plunksnio nuomone, "Status" veiksmus įmanoma vertinti ir kaip priešišką įmonės valdymo perėmimą ("hostile takeover"). Dienraščio žiniomis, apie panašius "Status" kėslus taikytis į kai kurių įmonių akcijų paketus, suteikiančius teisę dalyvauti valdyme, pradėta kalbėti dar gerokai anksčiau, o SBA akcijų pirkimas gali būti tik pirmas toks "Status" bandymas.

Tačiau į ankstesnę padėtį gali būti grįžta įsikišus Konkurencijos tarybai, kadangi SBA akcijas "Status" įsigijo negavęs Konkurencijos tarybos leidimo.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją