Saudo Arabija tiek Sirijoje, tiek Jemene pralaimi netiesioginius karus; jos lyderystei Naftą eksportuojančių šalių organizacijoje (OPEC) yra iškilęs pavojus; jai nepavyksta laimėti naftos kainų karo, o dėl jos ilgalaikio aljanso su Vakarais iškilo abejonių, rašo businessinsider.com.

Tuo tarpu Iranas, žvelgiant iš Saudo Arabijos perspektyvos, gerina savo pozicijas. Saudo Arabijai būdingos kelios silpnosios vietos, kurios gali paaiškinti iš Rijado sklindantį nerimą.

1. Saudo Arabija praranda lyderės poziciją OPEC

Saudo Arabija yra numatytoji OPEC lyderė. Tačiau nors pati Saudo Arabija tvirtina priešingai, JAV skalūnų bumas, padidėjusi Rusijos naftos gamyba ir ryžtingai nusiteikęs Iranas šiai lyderystei meta iššūkį.

Saudo Arabija dabar yra bejėgė išsaugoti naftos kainas. Užuot sumažinusios gavybą, 2015 metų gruodžio 4 dieną OPEC šalys atsisakė laikytis kokių nors lubų, nors tokia praktika būdavo taikoma daug metų.

2. Sparčiai senkantys rezervai

Atšaukus sankcijas Iranui jis gali pumpuoti daugiau naftos ir taip pagerinti savo ekonomiką. Tuo tarpu Saudo Arabija greitai švaisto savo lėšų rezervus. Anot pačios optimistiškiausios nuomonės, Saudo Arabija žemas naftos kainos galėtų atlaikyti tik ketverius metus.


2. Iranas įgavo lyderio vaidmenį tarp musulmonų šiitų

Tiek Iranas, tiek Saudo Arabija šiuo metu yra įsitraukę į netiesioginius karus dviejuose frontuose: Sirijoje ir Jemene.

Iranas Libane turi „Hezbollah“ paramą, o Irake – daugumos šiitų palaikymą. Maža to, Iranas sugebėjo pasididinti šiitų paramos bazę sunitų valdomose valstybėse. Saudo Arabijos įvykdyta šiitų šeicho Nimro Al Nimro egzekucija yra netiesioginis pripažinimas, kad Saudo Arabijoje išaugo Irano įtaka 15 proc. karalystės gyventojų šiitų. Tai reiškia, kad Saudo Arabijos vadovybė jaučia pavojų savo pačios žemėje.

3. Jei kiltų tiesioginis karas, Saudo Arabija neįveiktų Irano

Iranas pagal gyventojų skaičių yra kur kas didesnė valstybė negu Saudo Arabija ir yra atlaikęs daug ilgų karų. Tuo tarpu Saudo Arabijos kariuomenė yra nepatyrusi, jai vadovauja karališkosios šeimos, užimančios šilčiausius postus, lojalistai. Saudo Arabijoje nėra karo užgrūdintų generolų, kaip Irane.

Nors Saudo Arabija turi gražų arsenalą su naujausia ginkluote, karalystė yra smarkiai priklausoma nuo Vakarų jį naudojant ir prižiūrint. Jos neryžtingi ir neefektyvūs veiksmai Irake, Sirijoje bei Jemene verčia abejoti jos sugebėjimais įveikti Iraną.


4. Saudo Arabija žino, kad neturėtų JAV paramos tiesioginiam karui su Iranu

Skausmingi ir nesėkmingi karai Irake bei Afganistane sulaiko dabartinę Jungtinių Valstijų administraciją nuo sprendimo įsitraukti į karus Sirijos ir Jemeno teatruose. Vašingtono nenoras įsipareigoti, taip pat pastangos pasiekti susitarimą su Iranu, turėtų tapti Saudo Arabijai labai aiškiu ženklu.

Karalystei siunčiama žinia yra tokia: nepradėkite kariauti, manydami, kad JAV jus palaikys. Saudo Arabija žino, kad neturėdama Vakarų paramos, ji neturi galimybių laimėti karą su Iranu. Karališkoji šeima veikiausiai nerizikuos prarasti valdžią, įsitraukdama į tokį karą.

Saudo Arabija visose srityse yra ištikta panikos – pradedant jos statusu OPEC ir senkančiais rezervais, ir baigiant netiesioginiais karais bei stiprėjančiu nedraugiškumu. Jai nepadės ir tas faktas, kad antradienį naftos kaina pirmą kartą per 12 metų trumpam buvo smukusi žemiau 30 dolerių už barelį ribos.

Taigi Saudo Arabija persitempė ir pervertino savo galimybes. Ji nebeturi tos galios, kuri kadaise jai padėdavo.

Mažai tikėtina, kad tarp Saudo Arabijos ir Irano kils visuotinis karas. Saudo arabai veikiausiai toliau kariaus netiesiogiai ir tikėsis, kad iraniečiai iškrės kokią nors kvailystę, kuri sužlugdys branduolinį susitarimą su Vakarais. Iki to laiko Saudo Arabija kels daug triukšmo ir bandys imtis ardomųjų veiksmų, bet nieko daugiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (465)