„Įprastai, mokėdamas darbo užmokestį dalimis, darbdavys einamuoju mėnesiu išmoka avansą, o tuomet likusią atlyginimo dalį - per kito mėnesio 10 darbo dienų, tokiu atveju iki to mėnesio 15 d. pajamų mokestis yra apskaičiuojamas ir sumokamas nuo abiejų išmokėtų dalių sumos. Tačiau gruodžio mėnesis šiuo požiūriu yra išskirtinis“, - sako Kauno AVMI Mokestinių prievolių departamento direktorė Judita Stankienė.

„Pavyzdžiui, darbdavys šių metų gruodžio mėnesio darbo užmokesčio avansą išmoka gruodžio mėn., o likusią darbo užmokesčio dalį išmokės 2014 m. sausio 8 d., gyventojų pajamų mokestis nuo gruodžio mėnesio darbo užmokesčio avanso turi būti apskaičiuotas ir sumokėtas ne vėliau kaip šių metų gruodžio 31 d, taikant gyventojui priklausantį gruodžio mėnesio neapmokestinamąjį pajamų dydį (NPD)“, - pažymi J. Stankienė.

Mokesčių inspekcija atkreipia dėmesį į tai, kad jeigu darbdavys pritaiko per didelį NPD, tai darbuotojas metams pasibaigus, iki kitų metų gegužės 1 dienos turi pateikti metinę pajamų deklaraciją ir papildomai susimokėti pajamų mokestį į biudžetą. Todėl, tais atvejais, kai mokestiniu laikotarpiu NPD yra taikomas, o gyventojui yra žinoma, kad darbdavio pritaikytų NPD suma bus didesnė negu priklausantis metinis NPD, jis gali pateikti prašymą darbdaviui NPD netaikyti ar taikyti tik dalį jo, rašoma inspekcijos pranešime.

Per didelis metinis NPD pritaikomas dėl kelių priežasčių, tačiau dažniausiai - kai už tuos pačius mėnesius NPD gyventojui taiko kelios darbovietės: pavyzdžiui, tuo atveju, jei keisdamas darbovietę gyventojas buvo pateikęs prašymus taikyti NPD abiem darbovietėm, todėl tą mėnesį, kurį gyventojas jas keitė, NPD jam pritaikė ir buvusioji, ir naujoji darbovietės, arba asmuo tuo pat metu dirba keliose darbovietėse, kurios jam pritaiko NPD.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)