„Ikea“ vežėjais pasivadinusios bendrovės lietuviams prekes pristato iš Varšuvoje įsikūrusio šio prekybos tinklo. Kai kurios sako nespėjančios priimti visų užsakymų ir iki šios savaitės, kol buvo paskelbta apie į Lietuvą ateinančią „Ikea“, visai nesijaudino dėl verslo perspektyvos.

Minėtos bendrovės sako daugiausia darbo turinčios iš vaikiškų baldų užsakymų. Dalis pirkėjų užsako tik smulkmenas: žvakes ar maisto produktus.

„Kartais net juokinga, kad užsisako kokią žvakę, bet kokybė ten skirtinga“, - sakė vienas iš tokių įmonių vadovų Olegas.

„Daugiausiai lietuviai perka prekių iš „Ikea“ vaikų skyriaus. Labai daug užsakoma smulkmenų - tai lėkštės, puodukai, rankšluosčiai ir pan. Per beveik trejus metus darbo porą kartų teko vežti prekių net iš „Ikea“ maisto parduotuvės, pavyzdžiui, švediškų kukulių ar silkės. Taip pat nemažai užsakoma sofų, komodų, spintų, stalų...“ - pasakojo „Import & Export“ direktorius Edvinas Karaulnovas.

Jis tvirtina, kad vis daugiau lietuvių apserga „ikeamanija“, apsilankę tokiose parduotuvėse užsienyje, ir grįžę duoda darbo jo vadovaujamai ir panašioms įmonėms.

„Verslas tikrai plečiasi, paklausa didėja. Vis daugiau lietuvių suserga taip vadinama „ikeamanija“ <...> Taigi dėl verslo perspektyvos nesijaudinome iki tol, kol nebuvo paviešinta žinia apie „Ikea“ parduotuvės atidarymą Vilniuje“, - prisipažino E. Karaulnovas. Tačiau jo verslo planų ši žinia per daug nepakeitė.

„Mūsų verslo planų tai niekaip nepakeitė, toliau dirbsime. Yra tokių gandų, kad nespės iki 2013 m. (atsidaryti), visa tai užsitęs metus kitus, nieko konkretaus“, - teigė jis.

Visos panašios įmonės teikia ir grąžinimo ar keitimo paslaugas. Baldų prekybos milžinės interneto tinklalapyje kainos nurodomos zlotais. Didelė dalis minėtų įmonių veža baldus už nurodytas sumas, tačiau atsiskaitant litais, taip vežėjui lieka apie ketvirtadalis sumos. Kitų vežėjų antkainis – maždaug dešimtadalis kainos.

Apie „Ikea“ atėjimą į Lietuvą oficialiai paskelbta ketvirtadienį. Pirmasis Baltijos šalyse toks prekybos centras iki 2013 m. pabaigos turėtų įsikurti netoli Vilniaus oro uosto. Šį investicijų projektą įgyvendins Islandijos bendrovė „Felit“ pagal frančizės sutartį su „Ikea”.

„Džiaugiamės, kad jau netrukus įsikursime Vilniuje. „Ikea” prekybos centro atidarymas naujoje šalyje – tai ilgalaikis įsipareigojimas ir mes šį atidarymą laikome gera investavimo galimybe. Esame tikri, kad pirkėjus pritrauks tai, kad Vilnius yra strategiškai patogioje vietoje – netoli Varšuvos, Minsko ir Rygos, bei regione, kuriame 300 km spinduliu yra 15,5 mln. gyventojų“, - sakė „Felit“ vadovas Sigurduras Palmasonas.

Pasak „Investuok Lietuvoje“ generalinio direktoriaus Manto Nociaus, svarbus argumentas bendraujant su „Ikea” atstovais buvo faktas, jog jau daug metų įvairios Lietuvoje veikiančios baldų gamybos ir kitų sričių įmonės gamina produkciją „Ikea” užsakymu.

„Dėl to atrodė visiškai natūralu, kad Lietuvoje turi atsirasti ir „Ikea” prekybos centras. Ši idėja pradėjo materializuotis prieš maždaug pusantrų metų, ir mes dėjome daug pastangų, kad šis projektas judėtų mums palankia kryptimi“, – sakė M. Nocius.

„Ikea” planuoja, kad jos apyvarta 2011 metais sieks 26 mlrd. eurų (89,8 mlrd. Lt).

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją