Kaip DELFI sakė „Devbridge Group“ prezidentas Aurimas Adomavičius, skaidrumas jam svarbus tiek klientų, tiek darbuotojų pusėje. Pirmiesiems įmonė sukūrė specialią mobiliesiems telefonams skirtą programą pavadinimu „PowerUp“.

„PowerUp“

„Klientai gali prisijungti ir pažiūrėti, kokius turi projektus, kokia komanda su jais dirba, ką konkrečiai daro kiekvieną savaitę, – pasakojo jis. – Ten yra visos metrikos: kas jau padaryta, esamos užduotys, finansai. Gali pažiūrėti, kiek turi sumokėti, bet kada susisiekti su projekto vadovu.“

Jis pastebėjo, kad programinės įrangos industrijoje dar ir šiandien neretai vystymo procesas yra slepiamas. „Viskas vėluoja ir viskas kainuoja per brangiai“, – sakė A. Adomavičius.

Tačiau prisirišus prie skaidrumo, klientai mato kiekvieną įmonės padarytą klaidą. Galbūt ne iškart, bet ilgainiui pradeda jį vertinti.

„Devbridge“ prezidento teigimu, šį jų konkurencinį pranašumą kitos programinę įrangą gaminančios įmonės jau yra pastebėjusios ir netgi klausė, ar negalėtų „PowerUp“ licenzijuoti.

„Nesutikome. Visų pirma todėl, kad iš to daug neužsidirbtume. Be to, visas įmonės procesas turi būti grįstas skaidrumu, tad gali būti ir taip, kad tektų pakeisti visą organizaciją, jei norėtum naudotis ta programa“, – sakė „Devbridge“ viceprezidentas Viktoras Gurgždys.

„PowerUp“ programėlę panagrinėjęs asociacijos „Infobalt“ inovacijų vadovas Andrius Plečkaitis DELFI sakė, kad ji parodo kaip „Devbridge“ organizuoja savo darbo procesą.

„Turėti gerai informuotą klientą yra naudinga ir pačiai įmonei, bet kartu reikalauja ir tam tikros brandos – nebijoti parodyti kaip viskas vyksta“, – komentavo jis.

A. Plečkaitis tvirtino, kad toks skaidrumo lygis yra pranašumas prieš konkurentus.

„Tokia praktika nėra vyraujanti. Dažniausiai vyksta įvairūs susitikimai, kuriuose užsakovui pristatoma kaip vyksta projektas. Vidinės virtuvės jis taip nepamato“, – pasakojo jis.

„Atviro kodo“ mąstymas

A. Adomavičius tikino, kad nuolatiniam ataskaitų rengimui darbuotojams labai daug laiko nereikia.

„Tiesiog darbuotojas dienos pabaigoje suveda, ką padarė. Tarkim „3 val. dariau tą ir tą“ ir prideda komentarą“, – aiškino jis. V. Gurgždys pridūrė, kad apie tai darbuotojui automatiškai primenama uždarant atliktą užduotį.

„Devbridge“ vadovai teigė, kad paprastai per dieną darbuotojas atsiskaito už maždaug 3 užduotis.

Paklaustas, ar pasitaiko sukčiavimo atvejų V. Gurgždys teigė, kad tai nelabai įmanoma. „Tokie dalykai visiškai netoleruotini ir tas žmogus greitai būtų atleistas“, – įspėjo Kauno padaliniui vadovaujantis „Devbridge“ viceprezidentas.

Aurimas Adomavičius
Jis taip pat sakė, kad visas įmonės darbas yra paremtas komandomis, todėl nesąžiningumas būtų nepriimtinas jau jų lygyje.

„Tikra komanda, kaip organizacinis vienetas, yra motyvuota dirbti švariai ir gražiai. Jeigu atsiras „tinginukas“, tai komanda jį tiesiog išspjaus“, – kalbėjo pašnekovas.

Savo ruožtu vadovų lygyje, A. Adomavičiaus teigimu, sukčiavimas yra negalimas dėl santykių su klientais. „Tai yra mūsų kultūros dalis“, – sakė jis.

Panašiai svarstė ir kiti „Devbridge“ darbuotojai. „Tai yra mūsų tikra vertybė. Taip pat elgiamės su klientais. Dėl to jie nori su mumis dirbti. Mes gyvename skaidriai kartu su jais. Žinome, kad klientai turi mumis pasitikėti“, – teigė įmonės projektų vadovas Billas Croninas.

Jo kolega, dizaino direktorius Ethanas Smithas sakė, kad nemano, jog nuolatinių ataskaitų reikalavimas paverčia jo darbą sunkesniu. „Jis jį ilguoju laikotarpiu pagerina. Kiekvieną mėnesį matai, kaip tavo pastangos veikia įmonę. Tai sukuria papildomą paskatą rodyti rezultatus“, – sakė amerikietis.

Nuosavas socialinis tinklas

Savo darbuotojams „Devbridge“ yra sukūrusi specialų programų paketą pavadinimu „TeamOS“. Į ją įeina programos kompiuteriams, mobiliesiems telefonams, televizoriams ir jau minėta „PowerUp“.

„TeamOS“ programa

Biure kabantys televizoriai visą laiką rodo, kiek valandų darbo per tam tikrą periodą yra užfiksuota, kokia įmonės apyvarta, ar pasiekti tam ketvirčiui numatyti tikslai, kokie projektai vykdomi šiuo metu ir t.t. Taip pat transliuojama informacija iš darbuotojų socialinių tinklų paskyrų.

Naudodami „TeamOS“ programas „Devbridge“ darbuotojai gali rezervuoti kabinetus susitikimams, jose taip pat yra visi kontaktai. „Neseniai įdiegėme „push notification“ funkciją, tad dabar galiu visiems operatyviai pranešti kokią nors svarbią naujieną, pavyzdžiui, kad laimėjome kontraktą“, – pasakojo A. Adomavičius.

Jo teigimu, šiuo programų rinkinių yra susidomėję keli jų klientai. „Tokį dalyką svarstome, nes personalui skirtą įrankį galima naudoti ir banke ar dar kokioje nors bendrovėje. Žinau, kad Lietuvoje viena įmonė intensyviai domisi“, – sakė „Devbridge“ prezidentas.

Konkurentams – jokios naudos

A. Adomavičius skeptiškai įvertino galimybę, kad jo konkurentai gali pasinaudoti taip atvirai „Devbridge“ skelbiama informacija.

„Svarbu suprasti, kad matyti yra vienas dalykas, o suprasti ir taip pat elgtis bei padaryti – visai kitas. Pavyzdžiui, matau „Acquity Group“, kurie irgi yra Čikagoje. Jie yra 100 kartų didesni. Jų procesą suprantu, bet kas iš to? Jie yra visiškai kitame lygyje“, – kalbėjo jis.

Ethanas Smithas
Savo mintį pašnekovas apibendrino tuo, kad norint pasiekti panašių rezultatų, įmonėje visų pirmą reikia įdiegi teisingą kultūrą.

V. Gurgždys taip pat teigė, kad skaidrumas įmanomas ne tik informacinių technologijų (IT) srityje dirbačiose įmonėse. Jis sakė, kad pasitikėjimas ir atvirumas sukuria aplinką, kurioje galima dirbti žymiai greičiau.

A. Adomavičius pateikė konkretų pavyzdį – čiužinius gaminančią JAV įmonę „Tuft & Needle“.

„Jie sukūrė pigų čiužinį, bet ne dėl to, kad jis nekokybiškas. Jie sako, kad atvirumas procese yra svarbiausia ir pasakoja, kaip ką daro. Dirba JAV, ne Kinijoje ar dar kur nors. Jie kviečia pirkti tiesiai iš jų internetinio puslapio, pristato nemokamai ir dar galima grąžinti bet kada, jeigu nepatinka. Taigi, ne tik IT sektoriuje tai veikia“, – pasakojo jis.

Pašnekovas sakė, kad vis daugiau aptarnavimo ar gamybos bendrovių iš savo darbo šalina įvairias nesąmones, o dėl to jų klientai tampa lojalesni. „Nes jie jaučia, kad „šita chebra kovoja už mane“, – juokėsi „Devbridge“ prezidentas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)