Šis sąrašas yra dalis JAV Prekybos atstovybės ataskaitos apie intelektinės nuosavybės apsaugą daugiau nei 70-yje pasaulio valstybių.

Kasmetinė ataskaita paskelbta JAV praėjusią savaitę.

"Stebimųjų sąraše", kuriame iš viso yra 39 valstybės, Lietuva, Latvija ir 7 buvusios sovietų respublikos minimos pirmą kartą.

Ataskaitoje taip pat yra "Itin stebimųjų sąrašas", į kurį įtrauktos 16 JAV prekybos partnerių, tarp jų - Europos Sąjunga, Lenkija, Rusija, Italija, Izraelis ir kitos.

Ypatingas susirūpinimas ataskaitoje reiškiamas dėl piratavimo masto Ukrainoje, kuriai už tai gresia JAV sankcijos.

Minėtieji sąrašai sudaromi, atkreipiant šalių - JAV prekybos partnerių vyriausybių dėmesį į intelektinės nuosavybės teisių apsaugos trūkumus jų šalyse, dėl kurių JAV gali imtis atsakomųjų veiksmų.

Lietuvos autorinių teisių gynėjų asociacijos agentūros (LATGAA) generalinis direktorius Edmundas Vaitiekūnas BNS sakė dar nesąs informuotas apie Lietuvos įtraukimą į JAV Prekybos atstovybės "stebimųjų sąrašą".

Anot E. Vaitiekūno, amerikiečiai "šiek tiek paskubėjo" įtraukti Lietuvą į minėtą sąrašą, nes Lietuvoje jau sukurta įstatyminė bazė, ginanti autorių teises. Be to, pasak jo, dabar daug aktyviau kovojama su piratais, nei prieš keletą metų.

Pasak E. Vaitiekūno, "kartais būna ir taip, kad mes kokioje nors konferencijoje, norėdami, kad mūsų Vyriausybė atkreiptų į tai dėmesį ar paspartintų kokį dokumento priėmimą, "pagražiname" situaciją, sutirštindami spalvas", sakė E. Vaitiekūnas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją