120 eurų mėnesinio biudžeto turėtų pakakti vienišam sostinėje gyvenančiam asmeniui, kuris neturi jokių sveikatos nusiskundimų ar negalių.

„Krepšelį sudaro biudžetas, skirtas maistui ir virtuvės įrangai, kurios reikia šį maistą ruošiant, patiekiant, vartojant ir konservuojant. Be to, atsižvelgiama į biudžetą, reikalingą fiziniam aktyvumui ir kitoms maisto funkcijoms, kaip antai socialinei.

Maisto krepšelis yra sudaromas pagal dietologų rekomendacijas ir nacionalines mitybos gaires, taip pat atsižvelgiant į nacionalinius Lietuvos valgymo įpročių ypatumus. Krepšelio tinkamumas ir priimtinumas patvirtintas per tikslinių grupių diskusijas, kuriose dalyvavo įvairių socialinių ir ekonominių sluoksnių gyventojai“, – rašoma krepšelio pristatyme.

Anot jo autorių, 416 eurų turėtų pakakti šeimai, kurią sudaro du suaugę asmenys ir du vaikai.

Tuo metu, jei atsižvelgiama ir į biudžetą, kurio reikia ir kitoms maisto funkcijoms (valgymui ne namuose, atostogoms ir pan.), bendras mėnesinis maisto biudžetas siekia 164 eurų vienišam asmeniui arba 528 eurų šeimai, kurią sudaro du suaugę asmenys ir du vaikai.

DELFI primena, kad neseniai Lietuvoje pristatytas vadinamasis minimalių poreikių krepšelis, kurio mėnesinė suma vienam asmeniui yra 238,35 euro.

Tačiau vertėtų atkreipti dėmesį, kad jis sudarytas iš dviejų dalių: išlaidų maistui ir išlaidų ne maistui. Dalis maistui yra 91,5 euro.

Beveik 30 eurų skirtumas su EK apskaičiuotu krepšeliu susidaro dėl to, kad į Vilniaus universiteto dėstytojos Jekaterinos Navickės sudarytą krepšelį įtraukti tik maisto produktai, be visos maisto ruošai reikalingos įrangos. Be to, skiriasi tam tikri kiti krepšelių apskaičiavimo metodikų aspektai.

Lenkijoje – pigiau

Maistui reikalingų pinigų suma Lietuvoje yra viena mažiausių Europoje. Tiek vienas gyvenantis asmuo, tiek keturių asmenų šeima mažiau išleidžia tik Vengrijoje, Lenkijoje ir Estijoje.

Atsižvelgiant į išlaidas valgymui ne namuose, per atostogas ir t.t., krepšelis mažesnis, nei Lietuvoje yra Rumunijoje, Lenkijoje, Estijoje, Vengrijoje, Čekijoje.

Daugiausiai lėšų maistui reikia tokiose ES šalyse kaip Danija (370 eurų vienam asmeniui), Graikija (240 eurų), Suomija (238 eurų), Liuksemburgas (232 eurų).

Nors šių krepšelių sumos nuo lietuviškojo (120 eurų) skiriasi tris ar du kartus, atlyginimai šiose šalyse dar didesni.

Pavyzdžiui, Danijoje ir Liuksemburge vidutinė mėnesinė alga yra maždaug penkis kartus didesnė nei Lietuvoje, Suomijoje – keturis kartus. Išimtis yra Graikija, kur vidutinė alga tik trečdaliu didesnė, nei Lietuvoje, nors išlaidos maistui dvigubai didesnės.

EK projektas kol kas dar nėra paskelbęs maisto krepšelių sumų Airijoje, Jungtinėje Karalystėje ir Slovakijoje.

Detaliau su projektu galima susipažinti čia.

Skirtingi kainų lygiai

ES statistikos agentūra „Eurostat“ neseniai paskelbė rodiklį, kuris parodė kaip skiriasi maisto ir nealkoholinių gėrimų kainų lygis skirtingose bendrijos šalyse.

Pagal jį, maistas Lietuvoje irgi pakankamai pigus. Dar pigiau iš ES šalių apsipirkti galima tik Lenkijoje, Bulgarijoje ir Rumunijoje.

Brangiausias maistas – Šveicarijoje, Norvegijoje ir Danijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (445)