Apie tai Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai telefonu pranešė šios šalies Žemės ūkio departamento Maisto saugos ir kontrolės tarnyba (FSIS), rašoma Vyriausybės pranešime spaudai.

Algirdas Butkevičius
„Tai labai svarbus įvykis Lietuvai įvairiais atžvilgiais. Lietuva tapo viena pirmųjų Europos Sąjungos valstybių, kuriai pavyko susitarti dėl plačiausios apimties eksporto leidimo. Lietuva taip pat yra antra ES šalis, kuriai suteikta teisė eksportuoti į JAV jautienos produktus, – sako Vyriausybės vadovas.

Po gyvulių spongiforminės encefalopatijos protrūkio Europoje 1999 m., iki šiol tokį leidimą turėjo tik Airija.

DELFI primena, kad šio leidimo labai laukė Lietuvos verslininkai po to, kai prieš metus Rusija uždraudė įvežti maisto produktus iš šalių, kurios jai taiko sankcijas.

JAV žemės ūkio departamento Maisto saugos ir kontrolės tarnybos (FSIS) pareigūnai V. Baltraitienę informavo, kad Vašingtone oficialiai baigti viešieji svarstymai dėl eksporto leidimų suteikimo. Viešieji svarstymai JAV vyko nuo praėjusių metų gruodžio. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) duomenimis, oficialus informaciją patvirtinantis raštas bus gautas penktadienį.

„Tai puiki žinia, Lietuvos mėsos produktams atsivėrė nauja, perspektyvi ir turtinga rinka. Mūsų produktai yra aukštos kokybės, todėl tikrai patiks Amerikos vartotojui. ", - sakė žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė.

Kaip rašoma Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) pranešime, formaliai derybos dėl veterinarinių reikalavimų ir dokumentų suderinimo su atsakinga JAV institucija buvo užbaigtos dar šių metų vasario mėnesį. Po jų pasiūlymas Lietuvą įtraukti į sąrašą šalių, iš kurių leidžiamas mėsos ir mėsos produktų eksportas į JAV, buvo nagrinėtas viešoje visuomenės diskusijoje.

Jonas Milius
„Derybos dėl eksporto leidimo su FSIS buvo pradėtos dar 2004 m., tačiau ypač aktyviai bendradarbiavome pastaruosius penkerius metus. Per šį laikotarpį JAV atsakingiems ekspertams pateikėme visą rinkinį dokumentų apie Lietuvoje veikiančia veterinarinę ir maisto kontrolę, mūsų šalyje lankėsi bent 5 JAV ekspertų delegacijos, kurios vertino ne tik mėsos gamybos kontrolės principus, bet ir taikomas kovos su afrikiniu kiaulių maru priemones, šalutinių gyvūninių produktų tvarkymą ir panašiai“, – pranešime spaudai pabrėžė VMVT direktorius Jonas Milius.

Anot Žemės ūkio ministerijos, JAV maisto saugos tarnyba dabar turi patvirtinti sertifikatus, kurie jau buvo surenti iki leidimų išdavimo patvirtinimo. Įmonės, norinčios eksportuoti mėsą į JAV su šia tarnyba taip pat turės suderinti produkcijos žymėjimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1430)