IAE ketina pasirašyti sutartį su Rusijos branduolinio kuro tiekėja TVEL bei Baltarusijos energetikos koncernu "Belenergo". IAE iš TVEL gautų branduolinio kuro, už kurį atsiskaitytų pinigais ir elektros energija. Atsiskaitymai pinigais siektų 25 proc., o gaunamą pigią elekteros energiją TVEL pardavinėtų koncernui "Belenergo".

"Belenergo" atsiskaitymams su TVEL talkinti veržiasi Baltarusijos verslininkas Pavelas Jemeljanovas, kuris, anot "Lietuvos ryto", yra gerai žinomas Lietuvos teisėsaugos institucijoms, tirančioms daugiau nei 300 mln. litų Baltarusijos skolos Lietuvai susidarymo aplinkybes.

"Lietuvos energija" P. Jemeljanovo siūlomus elektros eksporto planus prieš kelis mėnesius atmetė, tačiau dabar Ūkio ministerijoje kuriami planai, kaip leisti IAE tiesiogiai eksportuoti elektrą, gaunant už ją tik minimalią - 4 centų už kilovatvalandę - kainą.

Neatmetama galimybė, kad P. Jemeljanovo bendrovė gali būti TVEL įsigyjamos lietuviškos elektros energijos operatorė Baltarusijoje.

IAE vadovas Viktoras Ševaldinas, paklaustas, ar Lietuvai negresia antra Baltarusijos skola už elektrą, teigė, kad rizika jėgainei yra nedidelė. Anot jo, kur kas daugiau atsakomybės tenka TVEL, ketinančiai elektrą parduoti Baltarusijai.

IAE valdybos pirmininkas ūkio viceministras Rimantas Vaitkus pripažino tiksliai nežinąs mechanizmo, kaip TVEL gaus pinigus už Baltarusijoje parduodamą elektrą, nes TVEL nebus elektros pardavėja.

Pasak R. Vaitkaus, atsiskaityumo schemos nebuvo išsamiai peržiūrėtos, tačiau jokio eksporto nebūsią be bankų finansinių garantijų.

Tai, jog TVEL netieks Baltarusijai elektros be banko garantijos ar akredityvo, tvirtino ir TVEL agentės Lietuvoje bendrovės "Algaudra" vienas vadovų Algimantas Stasiukynas. Todėl "Belenergo" renga potencialius prekių pirkėjus, kurie galėtų suteikti banko garantiją.

A. Stasiukyno teigimu, banko garantija turi būti maždaug 40 mln. litų, o P. Jemeljanovas bus vienas Baltarusijos prekių pirkėjų. P. Jemeljanovas jau pristatė ūkio ministrui E. Maldeikiui Baltarusijos banko "Belgazprombank" atstovus.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją