Šį ketvirtadienį komisija rengiasi viešai svarstyti Ignalinos atominės jėgainės prašymą. Į svarstymą ji kviečia Ūkio ministerijos, atominės jėgainės, kai kurių stambių elektros vartotojų, žiniasklaidos atstovus.

"Norime aptarti situaciją, kuri man labai neaiški, todėl nežinau, kaip apsispręsti dėl atominės jėgainės prašymo 1,5 cento pabranginti jos parduodamą elektrą", - Eltai pirmadienį sakė Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos pirmininkas Vidmantas Jankauskas.

Jo teigimu, atominės elektrinės prašymas padidinti elektros kainą - tai politinis klausimas, dėl kurio nuomonę turi pareikšti Vyriausybė. "Apie tai jau kalbėjau su Ūkio ministerijos vadovais. Ūkio ministras paprašė pateikti visus galimus variantus, sakė, gal reikėtų su Premjeru pasitarti", - pasakojo V.Jankauskas.

ELTA paklausė ūkio viceministro Rimanto Vaitkaus, ar Vyriausybė neprieštaraus elektros kainos didinimui. "Nežinau, ar Vyriausybė gali tai daryti, nes elektros kainą derina Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisija",- atsakė R.Vaitkus.

V.Jankauskas akcentavo, jog Lietuvai užtenka vieno Ignalinos atominės jėgainės bloko gaminamos elektros. Principinis klausimas, į kurį turi atsakyti Vyriausybė, kas mokės už antrojo bloko gaminamą elektrą arba jo prastovą. "Ankstesnės Vyriausybės deklaravo, kad ši problema išsprendžiama eksportu. Bet jis negelbsti. Todėl būtini politiniai sprendimai", - sakė V.Jankauskas.

Vyriausybės padėtis šioje situacijoje gana kebli. Jai nėra paprasta pritarti elektros brangimui, nes prieš Seimo rinkimus buvo žadėta piginti elektros energiją naktį. Antra vertus, nėra ir laisvų finansinių resursų, kuriuos būtų galima skirti atominės išlaikymui.

Ignalinos atominė elektrinė gamina apie 70 procentų elektros energijos šalyje, taigi jos parduodamos elektros kaina turi lemiamos įtakos visai elektros kainai šalyje. Elektrinės prašymą dėl naujos - 8,555 cento už kilovatvalandę - elektros kainos suderinimo 2001 metais Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija įregistravo šiemet spalio 17 d.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją