Siekdamas išsiaiškinti, ar jo įtarimai pagrįsti, Dainius kreipėsi į DELFI. Savo ruožtu Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) abejoja, ar ši situacija kuo nors įtartina, tačiau teigia, kad ją konkrečiai įvertinti būtų galima tik pamačius, kaip atrodo vadinamasis „kvietimas“, kurio sulaukė bilietus į spektaklį pirkęs gyventojas.

Siekia greičio

Dainius DELFI aiškino, kad su „kvietimu“ į renginį galima patekti tartum nemokamai, o nuo 0 eurų pridėtinės vertės mokesčio (PVM) mokėti nereikia.

Jis pasakojo, kad į kovo 19 dieną koncertų salėje „Compensa“ vykusį spektaklį tris bilietus nusipirko portale beta.lt. „Vietoje 16 eurų, sumokėjau po 9,9 euro“, – sutaupęs džiaugėsi jis.

„Compensa“ atstovė Gintarė Binkevičiūtė nurodė, kad jie tik nuomoja salę, o dėl bilietų reiktų kreiptis į organizatorius.

Spektaklį „Maša ir lokys“ organizavo „Sentensa“, kuriai vadovauja Karina Puchynskaja.

Laiške DELFI įmonės atstovė nurodė, kad pirkdamas per portalą beta.lt, klientas perką kuponą, kurį ir gauna.

„Siekiant greitesnės kontrolės renginio vietoje, klientams papildomai yra išsiunčiami kvietimai į renginį, ant kurių nurodytos priskirtos vietos. Taip daroma dėl klientų patogumo, kad nereikėtų tikrinti kuponų sąrašų renginio vietoje ir papildomai gaišinti klientų laiko“, – aiškino ji.

Laiške taip pat nurodoma, kad reikiamas sąskaitas galima gauti kreipiantis tiesiogiai į beta.lt, taip pat dėl tokių iškilusių klausimų galima kreiptis puslapyje nurodytais informaciniais kontaktais.

„Portalas beta.lt nėra bilietų platintojas, o bilietus su nurodyta bilietų kaina gali įsigyti tiesiogiai pas oficialų bilietų platintoją“, – nurodė „Sentensa“ atstovė.

Apie tai, kad šiuo atveju elektroninis kvietimas buvo siunčiamas siekiant informuoti apie konkrečią sėdimą vietą ir palengvinti kontrolę, DELFI aiškino ir beta.lt vykdančioji direktorė Alvydė Palaimaitė.

Turi laikytis taisyklių

Vilniaus apskrities VMI Kontrolės departamento direktorius Marius Žemgulis sakė, kad reikalavimus, kuriuos turi atitikti bilietai, reglamentuoja finansų ministro patvirtintos Bilietų naudojimo ir apskaitos taisyklės, kuriose numatyta, jog biliete ir jo šaknelėje turi būti nurodyta vienoda serija, numeris bei kaina ir pažymėta kontrolei skirta vieta.

„Taigi, kad kvietimai būtų prilyginami bilietui, jie turi atitikti bilietui keliamus reikalavimus, kuriuose apribojimo dėl bilieto pavadinimo nėra nustatyta. Vertinant pajamų, gautų už bilietų pardavimą, apskaitymo požiūriu, kai už bilietus atsiskaitoma grynaisiais pinigais, bilietas yra grynųjų pinigų priėmimo dokumentas, kuris po bilieto pardavimo suteikia jį įsigijusiam asmeniui teisę pasinaudoti biliete nurodyta paslauga ir įrodo paslaugos pardavimo ūkinės operacijos įvykdymą“, – aiškino jis.

M. Žemgulis sakė, kad aptariamoje situacijoje, perkant bilietus internetu buvo atsiskaityta ne grynaisiais pinigais, o banko pavedimu, kuris mokesčių taikymo požiūriu yra tik pinigų sumokėjimą patvirtinantis dokumentas.

Todėl įmonė, internetu pardavusi bilietą (kvietimą), pajamų pripažinimui taip pat turėtų išrašyti sąskaitą faktūrą arba PVM sąskaitą faktūrą.

Abiem atvejais (t. y. atsiskaitant grynaisiais pinigais ar pavedimu) prekių (paslaugų) pardavimo pajamos pripažįstamos uždirbtomis tada, kai prekės yra parduotos (paslaugos yra suteiktos), todėl atlygintiną paslaugą pardavusi įmonė pajamas turi pripažinti tada, kai ši paslauga yra suteikta, nepriklausomai nuo to, kuris dokumentas buvo išrašytas.

„Paprastai tariant, ar mokama grynais ir gaunamas bilietas, ar mokama bankiniu pavedimu ir gaunamas bilietas ar kvietimas (nesvarbu, kaip jis būtų pavadintas), pajamos turėtų būti matomos ir apskaitomos, kadangi paslaugos pardavėjas suteikia atlygintiną paslaugą ir už tai gauna pinigus. Tuo atveju, jeigu už bilietą mokama banko pavedimu ir negaunamas per bilietų terminalą atspausdintas bilietas, atitinkantis numatytus reikalavimus dokumentams, kurie pagrindžia ūkinę operaciją, tuomet turėtų būti išduodamas kitas apskaitos dokumentas, patvirtinantis įvykusią ūkinę operaciją –sąskaita – faktūra ar PVM sąskaita – faktūra“, – sakė M. Žemgulis.

Jis nurodė, kad tais atvejais, kai bilietas įsigyjamas per tarpininką, jis pateikia papildomą informaciją apie tai, kaip gauti apskaitos dokumentus. Kai kurie prie pateikiamų pasiūlymų nurodo, jog sąskaitą išrašys paslaugos teikėjas po jos suteikimo, kiti – pateikia el. pašto adresą, kuriuo pirkėjas gali prašyti sąskaitos – faktūros, bei pažymi, kad ji bus išrašyta renginio organizatoriaus vardu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (873)