Vasarai įpusėjus, kurorto verslininkai sakė, kad tokios prastos vasaros dar nėra buvę, guodėsi, kad klientai derisi, siekia apsigyventi pigiau nei praėjusiais metais. Bet tąsyk liepos viduryje pajūryje tvyrojo pakankamai gražūs orai.

Daugelis palangiškių vylėsi, kad rugpjūtis, kaip ir praėjusiais metais, atneš didesnį pelną.

Deja, šis mėnuo pažėrė dar daugiau staigmenų – buvo vos kelios saulėtos dienos.

Per rugpjūtį – rekordinis lietaus kiekis


Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, šis rugpjūtis pretenduoja būti įrašytas kaip rekordinis – per pusantro mėnesio užfiksuotos vos 6-7 dienos be lietaus.

„Per Žolines pradėjome septintąją lietingą vasaros savaitę. Galbūt jau paskutiniąją pagal septynių miegančių brolių prognozę. Į Šiaurės Rytų Europą atkeliavęs ir čia apsistojęs dar vienas Atlanto ciklonas šią savaitę mums toliau siuntinės kasdienes lietaus porcijas ir iš šiaurės vakarų neš vėsokus, rudens artėjimą primenančius orus“, – sakė hidrometeorologijos tarnybos sinoptikė Alva Nagelytė.

„Toks lietingas rugpjūtis nėra įprastas. Paskutinis panašus mėnuo buvo 2006-aisiais, kai tik dvi dienas Lietuvoje niekur nepalijo.

Tada kritulių kiekis buvo 2,5 karto didesnis nei įprastai, – antrino šios tarnybos Meteorologinių prognozių skyriaus vedėja Vida Ralienė. – Šiais metais pretenduojame į rekordą, nes per pirmą rugpjūčio dešimtadienį Lietuvoje prilijo tiek daug, kad kritulių norma viršyta du kartus, o vakariniame Lietuvos pakraštyje, pajūryje, pietų Žemaitijoje, per dešimt dienų į kiekvieną kvadratinį metrą iškrito 90–100 litrų vandens.

Tai yra daugiau negu paprastai prilyja per visą mėnesį.“

Meteorologijos tarnybos duomenimis, dviejų praėjusių metų rugpjūčiai lietuvaičius išlepino: pernai šiuo laikotarpiu svilino didesnis nei 30 laipsnių karštis, užpernai paskutinysis vasaros mėnuo taip pat lepino karščiais.

Nėra to blogo, kas neišeitų į gerą

Įmonės „Kurortų pramogos“ vadovas Dainius Drungilas, apibendrindamas besibaigiančią vasarą, neslepia – skaičiuoti rezultatų nekyla rankos.

„Kai diena iš dienos lyja, įžengti į batutų parką, įrengtą po atviru dangumi, nėra jokių šansų. Niekas nesivažinėjo ir dviračiais ar velomobiliais. Kadangi nieko pakeisti neįmanoma, nenusimenu ir dėkoju už suteiktą pamoką. Dabar ne vien tik aš, bet ir kiti vietos verslininkai žinome, kad Palangoje verslas nėra apsaugotas, reikia ką nors tobulinti, keisti. Tapo akivaizdu, kad vien tik laukti atvykstant svečių neprotinga – reikia ir patiems mąstyti, kurti, kad poilsiautojai norėtų pas mus važiuoti bet kokiu oru, rastų pramogų.

Jų, teikiamų po stogu, mūsų įmonėje taip pat yra. Tačiau šiųmetis rugpjūtis buvo šlapias ir šaltas. Pamenu, pernai daugelis sakė, kad sezonas – prastas, bet šiemet...“

Anot verslininko, iki šiol buvo manoma, kad rugpjūtį į Palangą suvažiuoja didžiausia turistų masė. Šiemet beveik visas mėnuo išbrauktas: verslas sustojo.

„Žinoma, dirbsime kol leis oro sąlygos. Bet to, ką praradome, jau nebesugrąžinsime – tai bus lyg paguodos prizas išeinančiai vasarai. Kokios buvo įmonės pajamos dar neskaičiavau. Vos apie tai pagalvoju, kyla natūrali baimė. Manau nebeverta kalbėti apie 10-20 procentų mažėjimą lyginant su praėjusiais metais. Rezultatai bus gerokai prastesni.“

Sezonas „numušė“ ateities kainas

Miesto bendruomenės „Palangos rūpestėlis“ tarybos pirmininkė Adelina Sabaliauskaitė sako, kad situaciją apibūdinti paprasčiausiai trūksta žodžių.

„Toks įspūdis, kad prilijo tiek, jog žemė atsigėrė dvejiems metams į priekį. Nepaisant prasto oro, privataus sektoriaus apgyvendintojai renkasi kiekvieną rytą: nusistatome nuomos kainas, apkalbame situaciją. Akivaizdu, kad šiemet būsto įkainiai yra maždaug 40 procentų žemesni nei praėjusią vasarą.

Padarėme išvadą, kad ateityje butų nuomos kaina kurorte kris. Šios vasaros rezultatų dar neskaičiavome, bet ir be to aišku, kad jie nieko nenudžiugins. Visas pastangas dedame į ateitį – norime užsitikrinti, kad kitais metais nenutiktų kas nors panašaus.

Ką darome? Rezervuojame kambarius, butus tiek ateinančių metų sutiktuvėms (Šv. Kalėdų laikotarpiui), tiek kitų metų vasarai.

Asmeniškai aš jau išnuomojau ne vieną butą gruodžio, sausio ir vasario mėnesiams. Mano klientai – iš Rusijos, Baltarusijos ir Estijos. Norėdama apsidrausti, iš anksto prašau susimokėti. Kiek žinau, taip daro dauguma privataus sektoriaus verslininkų – žmonės nori apsisaugoti.“

A. Sabaliauskaitės teigimu, Naujųjų metų sutiktuvėms išnuomojamų būstų kainos prilygsta šiųmetės liepos pabaigoje galiojusiosioms (vieno kambario butas tąsyk buvo siūlomas už 55 eurus parai. Šiuo metu tokį butą galima išsinuomoti ir už 30 eurų).

Šventojoje – vienas kitas žmogus

Restorano „Paršelio rojus“ savininkas Gintautas Rekašius sako niekuomet nenusimenąs, kad ir kokia vasara bebūtų.

„Dirbu šioje srityje trečią dešimtmetį – visko per tuos metus pasitaikė: buvo ir tokių lietingų mėnesių kaip šis rugpjūtis. Neslepiu, pastarasis mėnuo Šventosios verslininkams – sudėtingas. Bet negirdėjau, kad kas būtų kalbėjęs, jog verslas žlugs, teks emigruoti į užsienį ar skolintis, kad atsiskaitytų su tiekėjais. Ir praėjusi vasara nebuvo tokia, jog galėčiau pasigirti, bet rugpjūtis išties – neprastas.

Tačiau pernai lygiai prieš metus aš pasiligojau, teko gultis ant operacinės stalo. Šiemet „susirgo“ vasara, bet mane aplankė džiaugsmas – rugpjūtį gimė sūnus. Tad šiuo metu aš gyvenu tėvystės malonumais ir jokie nuostoliai man galvos nekvaršina. Kai kas gal sakytų, kad dar yra laiko, dar bus šiltų dienų. Bet tai – kaip prie mirštančiojo degama žvakė. Ar gali žvakė tam žmogeliui pagelbėti?“

Viešbutį gelbsti išankstiniai mokėjimai

Viešbučio „Gabija“ vadovė Nastasia Žutautaitė antrina smulkiesiems kurorto verslininkams – sako, kad lietingi orai pasijautė ir viešbučiui.

„Mūsų klientų srautai yra labai priklausomi nuo oro sąlygų: kai lyja, niekas kambarių neužsisakinėja, o vos nušvinta saulė, atšyla, iškart prasideda aktyvus rezervavimas, – sakydama, kad penktadienį pro debesis pradėjus skverbtis pirmiesiems spinduliams ir sparčiai šylant orui, pasipylė skambučiai, užsakymai, kalba trijų žvaigždučių viešbučio vadovė. – Kol lijo lietus, visą rugpjūtį naujų užsakymų sulaukėme labai mažai.

Tiesa, vasaros sezono metu mes visada prašome susimokėti iš anksto. Tad tie klientai, kurie buvo rezervavę kambarius prieš mėnesį ar anksčiau, pas mus ilsėjosi ir lietingu oru. Šiuo metu žmonės užsisako kambarius rugsėjui – ateinantį mėnesį Palangoje bus daug renginių, konferencijų.“

Apžvelgdama besibaigiančią vasarą, N. Žutautaitė sako, kad birželis ir liepa buvo panašūs į praėjusių metų, o rugpjūtis – prastesnis. Pasak pašnekovės, maždaug pusė „Gabijos“ klientų yra lietuvaičiai, likusieji – užsieniečiai. Pasak viešbučio vadovės, rezervacija su išankstiniu mokėjimu yra naudinga ir klientams, ir paslaugų teikėjams. Pastarieji gali būti ramūs dėl kambarių užimtumo, o svečiai – dėl laisvų, jiems paliktų kambarių.

Palanga graži ne tik vasarą

Darius Miklovas

Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentas Darius Miklovas viliasi, kad greitai kurortas atsikratys sezoniškumo problemos ir taps gausiai lankomu visais metų laikais. „Lyginant su ankstesniais metais, klientų yra mažiau, o kai kasdien lyja, nuotaika visiems krenta.

Ne tik verslininkams, bet ir poilsiautojams. Kur dėtis tiems žmonėms, kurie susiplanavo atostogas, atvyko ilsėtis? Juk į svečią šalį nuskridus būtų tas pats – koks oras pasitiktų, toks ir turėtų būti geras. Palangos pagrindinėse miesto gatvėse dirbančioms kavinėms rugpjūtį klientų gal ir nestigo, bet pajūryje kavines susirentusieji, nuomą savivaldybei sumokėjusieji vargu ar sulaukė bent kiek klientų. Kas žliaugiant lietui veršis pasėdėti pliaže?

Tad nuomonių gali būti įvairių: vieniems šis mėnuo atnešė mažesnius, kitiems didesnius nuostolius. Miesto kavines šiek tiek dar gelbėjo olimpinės žaidynės. Bent jau mano kavinėje „Sporto lizdas“ žmonės daugiau ar mažiau rinkdavosi. Tikimės, kad likusi vasaros dalis dar nudžiugins šiluma ir dalis klientų į Palangą sugrįš. Kurorto svečiams juk reikia saulės, o nuo šio savaitgalio sinoptikai ją žada.“

D. Miklovas sako, kad darbo praktikoje jam teko jau visko matyti, bet kasmet įgaunama patirtis vėl diktuoja išmintį – miestas turi keistis: reikia daugiau investicijų, spartesnės plėtros, geresnės infrastruktūros. Verslininkų prezidentas viliasi, kad kurortas atsikratys tik „vasaros sostinės“ vardo. „Palanga yra graži visais metų laikais, čia visada yra ką veikti.

Tereikia tik šiek tiek „pasispausti“, kad turistai pajūryje rastų veiklos.“