„Izraelyje kartais galvojame, kad esame verslo ir inovacijų centras, ir dažnai nematome, kas vyksta aplinkui“, – džiaugdamasis būsima kelione į „Login Startup Fair“ Vilniuje, kur susitiks su Lietuvos startuoliais ir skaitys pranešimą, kalbėjo verslininkas, investuotojas Yankis Margalitas.

Su kai kuriais lietuviškais startuoliais izraelitas jau susipažino daugiau nei prieš metus Tel Avive, kai geriausi Lietuvos startuoliai vyko savęs pristatyti užsienio investuotojams projekte „Startup Lithuania Roadshow“.

„Džiaugiuosi, kad iš arčiau galėsiu susipažinti su talentingu, aktyviu, versliu jaunimu, – teigė jis. – Viena iš priežasčių, kodėl atvykstu, yra ir tai, kad galėsiu ištrūkti iš Izraelio burbulo“.

Y. Margalito abu tėvai yra kilę iš Lietuvos. Vyrui prieš kelerius metus teko lankytis Lietuvoje kartu su mama. „Tai buvo labai sentimentalus vizitas“, – prisiminė jis.

Sukonstravo kompiuterį

Pašnekovas prasitarė, kad nuo pat vaikystės šeima buvo itin reikšminga jo gyvenime: Y. Margalito tėvai, prieš sukurdami šeimą, buvo likę vieni, todėl šeimą jie dviese pradėjo lipdyti nuo nulio. Vaikystėje Y. Margalitas puikiai sutarė su broliais, o pats dabar turi šešis vaikus.

„Buvome ne konkurentai, o bendradarbiai“, – prisimena pašnekovas.

Būdamas penkiolikos metų su vienu iš brolių Y. Margalitas sukonstravo savo pirmąjį kompiuterį.

„Dabar, jį pamatę, nepavadintumėte kompiuteriu. Tai buvo elektronikos prietaisas, kuris galėjo įjungti, išjungti šviesą, keisti jos kryptį. Tai nebuvo įprastas kompiuteris su ekranu, bet tuo metu dar ir nebuvo asmeninių kompiuterių, – pasakojo pašnekovas. – Mano broliui labai patiko matematika, man – elektronika. O šias dvi sritis sujungus galima kurti kompiuterį ir programuoti. Mums kompiuterio kūrimas pasirodė kaip įdomus žaidimas“.

Yanki Margalit
Y. Margalitas pasakojo, kad nuo pat mažų dienų jis mėgo mokytis, tačiau neįprastai: jis niekada nebuvo geras moksleivis, o septyniolikos metų netgi buvo išmestas iš mokyklos. Vyras pasakojo, kad vaikystėje mėgo mokytis pats – vartydamas ir skaitydamas enciklopedijas, bandydamas surinkti įvairius elektronikos prietaisus.

Pašnekovo teigimu, jis vaikystėje buvo intravertas, labiau bendraujantis tapo tik po tarnybos kariuomenėje.

Nusprendė dirbti pats sau

Savo pirmąjį verslą Y. Margalitas įkūrė būdamas 23 metų. Tačiau ir čia jo istorija neprimena eilinės.

„Didžiausia mano motyvacija buvo ta, kad aš nenorėjau dirbti niekam kitam. Turėjau darbo pasiūlymų dirbti programuotoju įvairiose kompanijose, bet aš visus pasiūlymus atmečiau. Man buvo svarbiau ne tai, ką darysiu, bet kad būčiau nepriklausomas“, – prisiminė pašnekovas.

Apsisprendęs, kad dirbs tik pats sau, Y. Margalitas apsilankė Izraelio mokesčių inspekcijoje: „Pasakiau jiems, kad noriu dirbti sau, darbuotojai juokėsi, klausė, kodėl to noriu, nes mokesčių reikės daugiau mokėti. Bet aš tvirtai atsakiau – noriu būti nepriklausomas“.

Izraelio gyventojas pradėjo savarankiškai ieškoti klientų, kam galėtų kurti programas. Vienai kompanijai sukūręs programą vyras iš jos išvystė savo pirmąjį produktą – programą ir kompiuteriui skirtą raktą, kuris neleidžia nelegaliai naudoti programinės įrangos.

Įmonę pardavė ne savo noru

Tokiu būdu vyras kartu su savo broliais įkūrė jam sėkmę ir turtus atnešusią „Aladdin Knowledge Systems“ kompaniją.

Tačiau Y. Margalito gyvenimą itin reikšmingai pakeitė paskutinė pasaulinė krizė, kai jis buvo priverstas parduoti įmonę.

„2008 m. aš buvau priverstas parduoti kompaniją. To nenorėjau, bet turėjau, tai nebuvo geras sandoris man, bet vėliau supratai, kad tai vienas iš geriausių dalykų, kuris man nutiko“, – kalbėjo pašnekovas.

Yanki Margalit
2008 m. Y. Margalito kompaniją norėjo nupirkti „Vector Capital“. Už vieną akciją buvo siūloma 14,5 JAV dolerio, tačiau įmonės įkūrėjas tokio pasiūlymo atsisakė. Vėliau 2009 m. įmonės valdyba visgi pritarė įmonės pardavimui, tačiau jau su akcijos kaina 11,5 JAV dolerių.

Vis dėlto pašnekovas dabar džiaugiasi, kad jo gyvenimas pasisuko neplanuota veikla.

„Tai man leido atrasti naujų dalykų, kuriais pradėjau domėtis, – biologija, energetika ir pan. Tai taip pat leido mano visą dėmesį nuo verslo veiklos nukreipti į socialinę veiklą. Dabar turiu laiko įsitraukti į socialinius projektus. Be to, įmonės pardavimas leido man tapti investuotoju, nes atsirado tam ir pinigų ir laiko“, – kalbėjo pašnekovas.

Vienas iš socialinių projektų, kuriam šiuo metu daug skiria laiko Y. Margalitas, – pirmasis Izraelio kosminis laivas, kuris 2017 m. pabaigoje turėtų nusileisti mėnulyje. Tai nevyriausybinis, edukacinis projektas, kuris suvienija jaunus inžinierius, savanorius.

„Iki šiol tik didžiulės imperijos galėjo sau leisti sukurti kosminį laivą, kuris nusileistų mėnulyje. Mes tai darome su jaunais žmonėmis ir savanoriais, – kalbėjo projekto valdybos pirmininko pareigas užimantis Y. Margalitas. – Yra trys būdai sudominti mokslu vaikus: robotai, astronautika ir dinozaurai. Mes projekte turime net du iš trijų“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (271)