Planuodama perkelti dalį savo funkcijų vykdymo į Rytų Europą bendrovė „Skandia“ rinkosi tarp tokių miestų kaip Bratislava, Krokuva, Lodzė ar Ryga. Šioje kovoje nugalėjo Vilnius.

Šiuo metu įdarbinimo procedūrą jau baigia 25-30 specialistų. Dar apie 40 žadama surasti artimu metu. Nuo liepos atrinktiems kandidatams prasidės intensyvūs švedų kalbos kursai, kurie po pusmečio leis pradėti darbą Švedijos gyvybės draudimo bendrovėje.

Portalas DELFI kalbina „Skandia Liv“ vadovą Bengt-Ake Fagermaną apie tai, kodėl užsienio investuotojai iš kitų Rytų Europos šalių pasirinko Lietuvą.

- Kodėl „Skandia“ pasirinko Lietuvą savo naujam padaliniui įkurti?

- Priežastis, kodėl nusprendėme kurtis užsienio šalyje yra ta, kad vystome savo verslą ir turime pagerinti efektyvumą. Įsikūrimas Lietuvoje – vienas iš bendrovės vystymo etapų, kuriuo norime pagerinti paslaugų administravimą ir klientų aptarnavimą.

Ieškodami miesto, kuriame galėtume atidaryti padalinį, žiūrėjome į šalis, kurios yra netoli Švedijos. Vertinome apie dešimt skirtingų miestų tiek Baltijos šalyse, tiek Lenkijoje, bet pasirinkome Vilnių.

Priežastys – ieškojome galimybės mažinti kaštus, vietos, kurioje būtų išsilavinusi darbo jėga. Taip pat bendravome su keliomis kitomis Švedijos kompanijomis, kurios yra įsikūrusios Lietuvoje ir domėjomės jų nuomone apie veiklą Lietuvoje. Visi jie buvo patenkinti ir dauguma plečia savo verslą.

- Ar rinkotės ir tarp kitų Lietuvos miestų. Pavyzdžiui, JAV kompanija „Bentley Systems“ visai neseniai atidarė naują padalinį Kaune, teigdami, kad Vilniuje labai sumažėjusi reikalingų specialistų pasiūla?

- Visi norės dirbti „Skandia“ kompanijoje, todėl nematome to (darbo jėgos trūkumo – red.) kaip bėdos, nes esame stipri ir gera kompanija. Žinoma, juokauju.

Ne, kitų miestų Lietuvoje nesvarstėme. Vilnius buvo pasirinktas kaip pakankamai didelis miestas, turintis universitetus.

- Ar darbo vietos kaštai buvo pagrindinis faktorius, kodėl „Skandia“ iš visų šalių pasirinko Lietuvą?

Bengt-Åke Fagerman
- Ne, sprendimas buvo priimtas dėl skirtingų faktorių rinkinio. Žiūrėjome į kokius dešimt skirtingų kriterijų, pagal kuriuos rinkomės šalį. Žinoma, išlaidos yra vienas iš faktorių, bet kartu ir - politinė situacija, švietimas, artumas Švedijai, susisiekimas su Švedija ir pan.

- Kada „Skandia“ padalinys pradės savo veiklą Vilniuje?

- Dirbti pradėti planuojame kitų metų pirmąjį ketvirtį. Iki tada mes ruošimės veiklai. Įdarbinimo procesas jau pradėtas. Atrinkti kandidatai pusę metų mokysis švedų kalbos.

„Skandia“ Švedijoje yra vienas pagrindinių finansų rinkos ir draudimo bendrovių. Iš pradžių vadinsimės „Thule“ vardu, bet po kurio laiko turėtume persivadinti ir čia į „Skandia“.

- Lietuvoje šiuo metu daug diskutuojama apie naująjį Darbo kodeksą ir naują socialinį modelį. Ar renkantis šalį, kurioje atidarysite savo biurą, daug dėmesio skyrėte darbuotojų ir darbdavių teisių klausimui?

- Tai mums labai svarbus klausimas. Švedijoje esame priskiriami prie gerų darbdavių. Rūpinimasis darbuotojais – mums labai svarbus, nes esame paslaugų įmonė, o paslaugas kuria būtent darbuotojai. Švedijoje ir Skandinavijoje mums lengva rasti darbuotojų, nes jie nori dirbti „Skandia“ bendrovėje, nes esame matomi kaip darbuotojais besirūpinanti įmonė. Ir būtent taip žadame elgtis ir Lietuvoje.

Turime labai stiprias ir gilias pagrindines vertybes įmonėje ir besirūpindami darbuotojais norime išlaikyti stiprų ryšį su visuomene.

Žinoma, darbo santykių reguliavimas mums yra labai svarbus. Mums svarbu būti lanksčia įmone, kur darbuotojai galėtų dirbti lanksčiai, kai kalbame apie dienas ar valandas. Svarbu, kad darbuotojai galėtų prisitaikyti prie rinkos poreikio. Tikimės, kad Lietuva šiuo klausimu tobulės, nes Švedijoje kol kas turime lankstesnę darbo rinką. Manau, kad tai anksčiau ar vėliau ateis ir į Lietuvą.

Vienas iš iššūkių mums Lietuvoje bus rasti tinkamų darbuotojų, kai dėl jų konkuruoja tiek daug įmonių, bet mes norime būti stiprūs šiuo klausimu ir tapti geriausia įmone, kurioje nori dirbti žmonės.

Suprantame, kad konkurencija didelė, bet mes jos nebijome, nes galime pasiūlyti patrauklių iššūkių ir karjeros galimybių įmonėje, kur darbuotojai gali tobulėti. Suteiksime jiems galimybę ir išvažiuoti padirbti kuriam laikui į Švediją.

- Lietuvoje daug užsienio kompanijų kūrė ir kuria klientų aptarnavimo centrus, IT padalinius. Kokių specialistų reikės „Skandia“ bendrovės padaliniui Vilniuje?

Bengt-Åke Fagerman
- Pirmas žingsnis kuriant čia operacijų centrą bus administracinių funkcijų užtikrinimas. Pažiūrėję, kaip seksis šioje srityje, norime žengti tolimesnius žingsnius. Dar nenusprendėme kokius konkrečiai. Pirmiausia norime pažiūrėti, kaip seksis pirmajame etape. Vis dėlto, jei rasime tinkamus žmones, matome galimybę toliau augti ir vystyti savo verslą Lietuvoje ir kitose srityje – galbūt finansų srityje, IT sektoriuje ar pan. Žinome, kad esate geri matematikai, tai galbūt galėsime iš čia teikti aktuarų paslaugas. Pamatysime.

Dabar svarbiausia pradėti pirmąją veiklą, rasti tinkamų darbuotojų ir sėkmingai pradėti darbą.

Turime ilgalaikę viziją, todėl nenorime per daug skubėti. Mums svarbiausia kurti tvarią, sėkmingą bendrovę.

- Kadangi atidarote padalinį Vilniuje, teks mažinti darbuotojų skaičių Švedijoje. Kaip šią žinią priėmė Švedijos bendruomenė?

- Manau, kad Švedijoje mes esame jau įpratę prie to, kad įmonės perkelia savo padalinius į kitas šalis. Švedijos kompanijos daugybę metų buvo tarptautinės. Mes prie to pripratę. Mūsų pagrindiniai konkurentai tokius veiksmus pradėjo prieš 10-15 metų.

„Skandia“ taip pat yra tarptautinė kompanija ir turi padalinių visame pasaulyje, todėl mums tai taip pat nėra naujiena.

Žinoma, tie žmonės, kurie praras darbus dėl to, kad atidarome padalinį Vilniuje, nesidžiaugia, bet tai natūralu. Mūsų pagrindinis tikslas – vystyti kompaniją, būti stipriems, konkurencingiems ir einantiems į priekį. Tokiu būdu mes kursime naujas darbo vietas tiek Švedijoje, tiek Lietuvoje. Manau, kad tai yra ilgalaikė perspektyva, kuri padės ir švedams turėti stiprų darbdavį.

- Valstybei pritraukiant vis daugiau užsienio investuotojų, joje pradeda kilti atlyginimai ir mažėja nedidelių kaštų privalumas, dėl kurio ir pasirenkama šalis. Kaip manote, ar Lietuva artimu metu gali prarasti savo patrauklumą dėl per greitai augančių atlyginimų?

- Labai atidžiai žiūrėjome į Lietuvos situaciją. Tačiau Lietuva savo augimą pradeda daug žemesniu atlyginimų lygiu nei Švedija, kad reikės labai daug laiko, kol Lietuva pasieks Švedijos atlyginimų lygį, net turėdama greitesnį atlyginimų augimo tempą.

Pavyzdžiui, jei Švedijoje atlyginimai augs 2-2,5 proc. per metus, o Lietuvoje – 6-10 proc. praeis labai labai daug metų, kol Lietuva pasieks švedų lygį.

- Ar rinkdamiesi šalį, kurioje atidarysite padalinį, svarstėte geopolitines rizikas?

- Taip. Žinoma, politinė padangė nuolat keičiasi, matome, kaip viskas pasikeitė per paskutinius dvejus metus. Vis dėlto, nesvarbu, ar mes atsidarysime Slovakijoje, Lenkijoje ar čia – situacija bus tokia pati. Galbūt kaip tik Lietuva turi mažesnę priklausomybę nuo Rusijos nei likusios Baltijos šalys, kai kalbame apie tautines mažumas. Matome, kad Lietuvos valdžia labai nori išlikti nepriklausomi ir jiems gerai sekasi. Rinkdamiesi tarp valstybių Lietuvos atžvilgiu nematėme didesnės grėsmės palyginus su kitomis Rytų Europos šalimis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (307)