„Didesnės dalies valstybinių įmonių listingavimas padidintų jų skaidrumą, efektyvumą, atskaitingumą. Reikėtų peržiūrėti įmones ir nuspręsti, kurių listingavimas būtų tikslingas“, – šeštadienį po pasitarimo Vyriausybėje sakė premjero Andriaus Kubiliaus patarėjas finansų ir ekonomikos klausimais Mykolas Majauskas.

Taip pat planuojama skatinti rizikos kapitalo investicijas, privačius pensinius fondus investuoti Lietuvos rinkoje, o ne užsienyje. Skaičiuojama, kad maždaug 2,26 mlrd. Lt arba du trečdaliai pensijų fondų lėšų investuota užsienyje.

„Kasmet Lietuvoje sukaupiama po kelis šimtus milijonų litų, kurie galėtų ir, aš manau, turėtų būti investuojami Lietuvoje. Lenkai pensijų fondus, galima sakyti, represinėmis priemonėmis privertė investuoti dalį sukauptų lėšų vietos rinkoje. Tačiau Europos Komisijoje yra daug diskusijų, kad galbūt tai varžo kapitalo judėjimą“, – sakė M. Majauskas.

Todėl, anot jo, pensijų fondams ketinama pasiūlyti daugiau galimybių investuoti Lietuvoje, nes šiuo metu jie daugiausiai perka Vyriausybės vertybinius popierius.

Kuriant alternatyvą bankų paskoloms ketinama Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšas skirstyti per rinkos priemones.

M. Majausko teigimu, biržoje galima būtų sukurti galimybę atsiskaityti ne tik litais, bet ir eurais, sukurti vieningą rinkos reguliatorių.

Taip pat pabrėžiama, kad Lietuvoje trūksta rizikos kapitalo, kurio plėtrą ketinama skatinti.

„Paprastai kalbant, kai nori pradėti verslą, ateini pas savo šeimos narius ir paprašai pinigų, jų gavęs, nusiperki aparačiuką ir pradedi kažką su juo daryti. Tačiau pamatai, kad lėšų dar trūksta, tada nueini pas turtingą dėdę ir paprašai pinigų įmonės pradžiai, tai ir yra verslo angelai. Kai gauni pinigų iš jo, įkuri įmonę ir turi idėją, tačiau bankas jos plėtrai pinigų neduoda. Lietuvoje būtent šiame lygyje yra tuštuma. Pirmas lygis yra šeima, antrasis – turtingas dėdė, o trečiasis – rizikos kapitalas, kurio Lietuvoje trūksta. Ketvirtasis lygis yra bankai, jis yra labai gerai išplėtotas, penktasis – jau viešas akcijų platinimas“, – apie problemą sakė M. Majauskas.

„Pas mus nėra pačios apačios ir paties viršaus. Rizikos kapitalas Lietuvoje nesiplėtojo todėl, kad valstybė tam niekada neskyrė dėmesio“, – tvirtino D. Kreivys.

Konkrečius pasiūlymus, kokių priemonių reikėtų imtis, Vyriausybei turėtų pateikti speciali darbo grupė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją