2013 metais bendrovė, kurios didžioji dalis šiuo metu priklauso privačiai firmai „Blackstone“, ryžosi pirminiam 2,35 mlrd. dolerių (2,16 mlrd. Eur) viešam siūlymui – tai didžiausio masto kada nors viešbučių bendrovės žengtas žingsnis, skelbia „Business Insider“.

Prieš metus gruodį bendrovė savo Niujorke esantį viešbutį „Waldorf Astoria“ už 1,95 mlrd. dolerių (1,79 mlrd. Eur) pardavė vienai Kinijos draudimo bendrovei – tai dar viena sėkmės istorija.
Hiltonų šeimą tikrai lydi sėkmė, bet dėl jos teko kaip reikiant paplušėti. Hiltonų šeimos prekės ženklą kūrė ištisos kartos. Štai istorija, kaip viskas prasidėjo.

Augustus Halvorsenas Hiltonas gimė 1854 metais Norvegijoje, 1870 metais persikėlė į Jungtines Valstijas. Jis vedė vokiečių kilmės Mary Genevieve. Iš viso Hiltonų dinastijos tėvas susilaukė septynių vaikų, tarp kurių buvo ir Conradas, kuris ir tapo Hiltonų imperijos pradininku.

Conradas Hiltonas gimė 1887 metais Naujojoje Meksikoje ir tapo vienu iš garsiausių ir versle daugiausia pasiekusių Hiltonų. Verslo pradmenų Conradas išmoko savo tėvo bakalėjos parduotuvėje. Po studijų jis žengė į politiką. Tuo metu šeima savo namuose kartais nuomodavo kambarius. Tokia buvo pradžia. Koledže jis prisijungė prie tarptautinės brolijos „Tau Kappa Epsilon“, susidomėjo politika. Baigęs mokslus, prisijungė prie respublikonų partijos ir ėmėsi veiklos Naujosios Meksikos vietos valdžioje. Taip pat buvo ir karo veteranas, Amerikos kariuomenės pusėje kariavęs Antrajame pasauliniame kare.

Paris Hilton, Richard Hilton, Kathy Hilton

Jis tarnavo Prancūzijoje, buvo leitenantas, atsakingas už degalų, maisto, drabužių ir kitų būtinųjų išteklių tiekimą kariuomenei. Be to, jo korpusas buvo atsakingas už žuvusių karių atpažinimą ir pargabenimą į gimtinę. Karinę tarnybą baigė 1919 metais, kai automobilio avarijoje žuvo jo tėvas.

Po karo C. Hiltonas persikėlė į Teksasą, kur 1919 metais įsigijo pirmąjį viešbutį. Norėjo įsigyti banką, tačiau planas nepasiteisino, tad nusipirko viešbutį – 40 kambarių „Mobley Hotel“ Teksaso Sisko mieste. Pasisekimo būta tokio milžiniško, kad teko valgomąjį perdaryti į kelis papildomus numerius. Taigi pirmasis Hiltonų dinastijos viešbutis dabar vadinasi „Conrad Hilton Center“. Jame pavyko išsaugoti tų laikų dvasią.

Du numeriai praktiškai nepaliesti nuo pat 1919 metų – išsaugota to meto autentika. Viešbutyje yra „Cisco Chamber of Commerse“ salė ir speciali erdvė ypatingiems renginiams, pavyzdžiui, vestuvėms ar iškilmingiems pokyliams. Verslas sekėsi puikiai, tad jau 1954 metais C. Hiltonas įvykdė didžiausią įsigijimą per visą to meto nekilnojamojo turto istoriją.

Už 111 mln. dolerių (102,12 mln. Eur) buvo parduota „Statler Hotel“ bendrovė – tai buvo didžiausias sandoris per visą viešbučių verslo istoriją. C. Hiltonas tuo metu save išdidžiai pristatė kaip „garsiausią viešbučių šeimininką visame pasaulyje“. Netrukus Hiltonų karūną papuošė ir daugiau brangakmenių, pavyzdžiui, „Stevens Hotel“ Čikagoje, kuris tuo metu buvo didžiausias visame pasaulyje, ir Niujorke esantis „Waldorf-Astoria“. Hiltonų šeima taip pat įsigijo tarptautinę žaidimų bendrovę ir įsteigė pirmąjį pasaulyje viešbučių tinklą.

Paris Hilton su seserimi Nicky Hilton ir broliais Barron Nicholas ir Conrad Hughes Hilton

„Waldorf-Astoria“ Niujorke C. Hiltonas įsigijo 1949 metais. Noras įsigyti būtent šį viešbutį brandintas gana ilgai, tačiau iš pradžių tuometinis savininkas jo parduoti nenorėjęs – juo labiau žmogui, kuris turėjo kitų verslo interesų. Žemė priklausė bendrovei „The New York State Realty and Terminal Company“, tad ji taip pat nebuvo suinteresuota viešbučio pardavimu – baiminosi, kad viešbutį bus norima nugriauti. C. Hiltonui kažkokiu būdu visgi pavyko rasti bendrą kalbą.

Po kelių mėnesių verslininkas išsiaiškino, kad viešbučiu domisi dar vienas pirkėjas. Nusprendė pirkiniui skirti savo pinigus, o ne bendrovės „Hilton Hotel Corporation“. Vienas iš stambiųjų akcininkų susiviliojo jo pateiktu siūlymu parduoti 249 tūkst. 24 akcijas po 12 dolerių (11,04 Eur) už vienetą.

Galiausiai už 69 proc. „Waldorf-Astoria“ akcijų C. Hiltonas sumokėjo 3 mln. dolerių (2,76 mln.Eur). Palaipsniui į jo rankas perėjo visi 100 proc. viešbučio akcijų. Legendinis viešbutis – vienas iš garsiausių pastatų Niujorke. Nuo pat Herberto Hooverio laikų jame buvo apsistoję visi prezidentai.
Hiltonų kolekcijoje, bėgant metams, atsidūrė ir daugiau įspūdingų pastatų – pavyzdžiui, „Conrad Maldives“, kuris išsiskiria po vandeniu esančiu viešbučiu. Šis viešbutis išsidėstęs dvejose salose Indijos vandenyse, iš vienos į kitą galima patekti lėktuvu. Be to, įrengtas įspūdingo dydžio vyno rūsys, kur laikoma nė daug, nė mažai – 20 tūkst. butelių vyno. Verta paminėti ir „Conrad Pezula“ viešbutį Pietų Afrikoje, kuriame viena naktis kainuoja 8 tūkst. dolerių (7,36 tūkst. Eur). Kai kurie šio viešbučio kambariai įrengti ant pačios skardžio atbrailos. CNBC „Conrad Pezula“ viešbutį 2008 metais įvardijo kaip „geriausią nekilnojamojo turto objektą“ visame pasaulyje. Be to, pirmasis jo svečias tais pačiais metais buvo ne kas kitas, o pats Nelsonas Mandela.

C. Hiltonas vedė tris kartus, dvi jo santuokos baigėsi skyrybomis. Antroji verslininko žmona buvo aktorė Zsa Zsa Gabor. Zsa Zsa Gabor turėjo net devynis vyrus – išgyveno septynias skyrybas, viena santuoka buvo anuliuota. Kartą kino žvaigždė yra sakiusi: „Esu tiesiog nuostabi namų šeimininkė. Palikusi vyrą, tampa jo namų šeimininkė“. 2009 metais paaiškėjo, kad per „Bernie Madoff“ bendrovę aktorė prarado 10 mln. dolerių (9,2 mln. Eur).

C. Hiltonas mirė 1979 metais – savo turtą jis paliko trims vaikams. Du sūnūs gavo po 500 tūkst. dolerių (459 tūkst. Eur), o dukra vos 10 tūkst. dolerių (9,2 tūkst. Eur). Likusios lėšos atiteko „Conrad N. Hilton“ fondui.

Hiltonų šeima

Vienas sūnus – Richardas – pradėjo savo verslą, įsteigė nekilnojamojo turto bendrovę. Iš pradžių prisijungė prie „Eastdil Secured“ atstovybės Niujorke, o 1984 metais įkūrė „Hilton Realty Investment“. 1993 metais kartu su Jeffrey Hyland įsteigė nekilnojamojo turto bendrovę „Hilton & Hyland“. Keli bendrovės pardavimų skyriaus darbuotojai dalyvavo televizijos šou „Million Dollar Listing“.

Kitas C. Hiltono sūnus Williamas Barronas Hiltonas parėmė šeimos verslą. Jis išdrįso teisme ginčyti tėvo paskutinę valią, jam pasisekė ir gavo 4 mln. viešbučio akcijų. 1966 metais jis tapo bendrovės valdybos pirmininku, prezidentu ir vykdančiuoju vadovu. W. Barronas turi aštuonis vaikus – garsiosios sesutės Paris ir Nicky yra jo anūkės (šeštojo sūnaus Richardo dukros).

Paris Hilton, šiuo metu bene geriausiai žinoma Hiltonų šeimos narė, pasaulį išvydo 1981 metais. Dar būdama paauglė, pradėjo modelio karjerą. Paris gimė Niujorke, o vaikystę leido tiek mieste, tiek Beverli Hilse. Išvydusi savo nuotraukas „New York Post“ „stilingiausiųjų“ rubrikoje, ji netrukus pasirašė sutartį su Donaldo Trumpo modelių agentūra „T Management“. Mergina pasirodė ant podiumo Niujorko mados savaitėje, dirbo su įvairiais mados namais ir prekių ženklais.

Nepaisant to, Paris visame pasaulyje išgarsėjo ne kaip modelis, o kaip pagrindinė buitinės pornografinės juostos veikėja. Pikantiškas įrašas, kuriame Paris mylisi su Ricky Salomonu, internete paviešintas 2003 metais. Po metų mergina teises į juostą brangiai pardavė vienai juostas suaugusiems kuriančiai bendrovei. Po net kelių bylų R. Salomonas ir bendrovė sutiko Paris už įrašą sumokėti 400 tūkst. dolerių (367 tūkst. Eur). Pirmasis Paris vaidmuo didžiajame ekrane buvo „Fox“ realybės apie garsius žmones pavadinimu „This Simple Life“.

Nuo tada ji nusifilmavo mažiausiai 13 televizijos realybės šou ir 22 filmuose, iš kurių septyniuose vaidino pati save. P. Hilton nesvetimas ir verslas – jai priklauso paplūdimio klubas Maniloje, juvelyrinių dirbinių linija ir kvepalų prekės ženklas.

2007 metais pačiame nekilnojamojo turto burbulo įkarštyje „Blackstone“ už 26 mlrd. dolerių (23,92 mlrd. Eur) įsigijo „Hilton Hotels“. „Blackstone Group“ bendrovę įsigijo už 47,4 dolerių (43,61Eur) už akciją – t.y. net 40 proc. brangiau nei kaina, kuria dieną prieš tai užsibaigė prekyba biržoje. Pasirašius sutartį, pirkėjas liko skolingas 7,5 mlrd. dolerių (6,9 mlrd. Eur).

Tai antras pagal dydį kada nors „Blackstone“ įvykdytas sandoris, į bendrovės rankas perleidęs beveik 4 tūkst. viešbučių.

2013 metų rugsėjį „Hilton“ ryžosi 1,25 mlrd. dolerių (1,15mlrd. Eur) pirminiam viešam akcijų siūlymui. Jis padėjo už 117,6 mln. akcijų gauti 2,4 mlrd. dolerių (2,21 mlrd. Eur). Iš pradžių už vieną akciją norėta 20 dolerių (18,4 Eur) – šiek tie daugiau už tikėtiną vidurkį. Už pirminį viešą akcijų siūlymą buvo atsakingi „Deutsche Bank“, „Goldman“, „Banko f Amerika“, „Merryl Lynch“ ir „Morgan Stanley“. Iš viso pavyko surinkti 2,35 mlrd. dolerių (2,16 mlrd. Eur) – tai buvo didžiausia suma, kada nors gauta už viešbutį. Bendrovės rinkos vertė pranoko tokių konkurentų kaip „Marriot International“ ir „Hyatt Hotels“.

2014 metų spalį „Hilton“ už 1,95 mlrd. dolerių (1,79 mlrd. Eur) Kinijos draudimo konglomeratui pardavė „Waldorf Astoria“. „Anbang Insurance Group“ į „Hilton“ kreipėsi dar prieš paskelbiant apie viešbučio pardavimą ir nesunkiai įveikė dar mažiausiai du potencialius pirkėjus. Remiantis susitarimu, „Hilton Worldwide“ 100 metų valdys 1232 kambarių viešbutį. Pardavimo metu „Hilton“ atstovai sakė, kad viešbučiui reikėjo naujo kvėpavimo, tad nuspręsta, kad geriau nuosavybę parduoti, o ne mokėti už renovaciją.

Hiltonų šeimai po šiai dienai priklauso keli prabangūs būstai visame pasaulyje ir ranča Kosta Rikoje, kurioje 2014 metais policijos pareigūnai aptiko 400 kilogramų kokaino.

2009 metais P. Hilton už 3,2 mln. dolerių (2,94 mln. Eur) įsigijo namus Londone.
Dalis Hiltonų šeimos po šiai dienai gyvena šeimos ūkyje Norvegijoje, iš kur ir kilo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (93)