„Žmonių ne daugėja, o mažėja, jaunimas išvažiuoja. O tie, kurie gali leisti pinigus, ieško pramogų didmiesčiuose“, - DELFI sakė keletą verslų kartu su šeima šiame mieste valdanti Lena Petrulienė.

Statybinių bei ūkinių prekių parduotuvę, viešbutį mieste turintys verslininkai pasakoja matantys, kad nuotaikos prekyboje nėra geros, didelę konkurenciją jiems sudaro ir elektroninės parduotuvės.

„Tačiau tiekėjų vadybininkai sako, kad Kėdainiuose dar yra labai gerai palyginus su kitais rajonais, pavyzdžiui, Raseiniais, Jurbarku ir pan. Netgi iš tautodailininkų girdėjau, kad per miesto šventes Kėdainiuose žmonės nemažai perka“, - kalbėjo verslininkė.

Jos sūnus Mantas DELFI pasakojo, kad vakarais mieste būna tuščia ir dėl to, kad trūksta pasivaikščiojimo kultūros, ir dėl to, kad žmonės jaučiasi nelabai saugūs.

„Kaip žinome, policija nėra gerai finansuojama. Dabar mūsų rajone yra likęs vienas patrulių ekipažas. Jeigu jis išvažiuoja į rajoną, miestas lieka be nieko. Mes esame pajutę, kad pastaruosius porą metų nėra taip saugu kaip anksčiau“, - pasakojo jis.

Norėjusi likti neįvardyta viena jauna kėdainietė DELFI pripažino, kad iš pradžių iš tiesų atrodo, jog mieste tiesiog nėra ką veikti, nes suvoki, kad vakarais nėra kur išeiti.

Tačiau geriau pasižvalgęs supranti, kad norint visuomet galima turėti turiningą laisvalaikį: rajone galima pajodinėti arkliais, lankyti jogą ir pan.

Vilniuje gyvenantis iš Kėdainių kilęs Saulius DELFI pasakoja, kad grįžus savaitgaliui apima keistas jausmas, tarsi gyvenimas mieste būtų sustojęs. Nors miestas gali pasigirti tikrai gražiu senamiesčiu.

„Čia net šviesas mieste 23 val. išjungia, nes gatvės jau gerokai prieš tai būna tuščios. Taigi belieka tik sėdėti namie“, - sakė jis.

Pasak jo, vietos jaunimas pramogų ieško kituose miestuose, nors kai Saulius pats mokėsi mokykloje, ir pačiuose Kėdainiuose būdavo vietos, į kurias paaugliai susirinkdavo pabendrauti.

„Jiems nieko nereiškia vidury savaitės sėsti į automobilį ir važiuoti į kiną Kaune, kuris yra už 50 km. Tai užtrunka maždaug tiek pat, kiek nuo Riešės atvažiuoti iki Vilniaus centro. Žinau jaunuolių, kurie dirba ir gyvena Kėdainiuose, o savaitgalius leidžia Vilniaus Islandijos gatvėje“, - tvirtino Saulius.

Iš tiesų, galimybių jaunimui užsidirbti Kėdainiuose yra, nes mieste ir aplink jį veikia ne viena stipri įmonė. Todėl Kėdainiuose nedarbo lygis yra netgi mažesnis nei šalies vidurkis – praėjusiais metais šiame mieste jis buvo 9,4 proc., o visoje šalyje – 10,9 proc. Taip pat Kėdainiuose ir atlyginimai prilygsta šalies vidurkiui.

Statistikos departamento duomenimis, praėjusiais metais vidutinis atlyginimas šiame mieste buvo 2244, 9 Lt neatskaičius mokesčių, o visoje šalyje - 2340 Lt.

Statistikos departamento duomenimis, praėjusiais metais Kėdainiuose gyveno 25,9 tūkst. žmonių, 2012 m. - 26,3 tūkst., 2011 m. - 26,7 tūkst.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (159)