Į istoriją įsitraukus Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI) ši šiandien pradeda operatyvų patikrinimą. Tiesa, Valstiečių ir žaliųjų partijos lyderio Ramūno Karbauskio tvirtinimai, kad VMI tyrimas įrodys, kad nėra jokio pažeidimo, gali palikti daug neatsakytų klausimų. Pagal įstatymus mokesčių administratorius be raštiško tyrimo subjektų sutikimo negalės viešinti informacijos apie analizės detales.

Seimo narys R. Karbauskis, įsisiūbavus G. Kildišienės naudoto automobilio istorijai, tvirtina, kad tašką čia turėtų padėti VMI, atlikusi tyrimą dėl „Agrokoncerno“ išperkamosios nuomos būdu parduodamo automobilio. Primename, kad iki šiol turimais duomenimis automobilį galimai G. Kildišienė naudojo per politikės mamą, kuri yra ir UAB „Greta Gretos“ vadovė.

„Po mokesčių inspekcijos tyrimo visa ši istorija virs farsu“, – LRT televizijoje įsitikinęs kalbėjo politikas.

VMI jau pirmadienį informavo, kad pradėta situacijos analizė. Tiesa, analizės metu yra tiriama, ar mokesčių mokėtojai tinkamai vykdo savo mokestines prievoles.

„Šiuo atveju VMI taip pat vertina visą informaciją, pirmadienį pradėta duomenų analizė, – rašoma VMI komentare. – Analizės metu vertinama, ar nėra mokestinių rizikų mokesčių mokėtojų veikloje sandoriuose“.

VMI atstovas spaudai Darius Buta informavo, kad inspekcijai, analizės metu pastebėjus, kad trūksta objektyvios informacijos visapusiškam situacijos vertinimui, šiandien, trečiadienį, pradedamas operatyvus patikrinimas.

„Jo metu VMI pareikalaus iš mokesčių mokėtojų pateikti išsamią informaciją dėl mokestinių prievolių tinkamo vykdymo“, – teigė VMI atstovas.

Kaip teigiama VMI internetiniame puslapyje, operatyvus patikrinimas tai tokia procedūra, kai mokesčių administratorius savarankiškai pasirenka tikrinamus mokesčių mokėtojus, nustato tikrinimo mastą ir laiką.

Operatyvus patikrinimas – tai įstatymuose bei jų lydimuosiuose teisės aktuose numatytų atskirų mokesčių mokėtojų pareigų apskaitos, mokesčių deklaravimo, sumokėjimo, registravimosi mokesčių mokėtoju ir kitose srityse vykdymo patikrinimas.

Tokio patikrinimo metu tikrinamas ne mokesčių apskaičiavimo, deklaravimo ir sumokėjimo teisingumas, o tai, ar mokesčių mokėtojas tinkamai atlieka kitas mokesčių arba kituose teisės aktuose nustatytas jam pareigas (pvz., ar laiku registruojasi mokesčių mokėtoju, informuoja apie pasikeitusius registravimosi duomenis, ar apskaita tvarkoma nepažeidžiant teisės aktų reikalavimų).

Pasiteiravus, kada galima tikėtis analizės pabaigos ir rezultatų, VMI patikino, kad sieks, jog visos procedūros būtų atliktos kaip įmanoma greičiau, tačiau kartu paminėjo, kad procedūrų trukmė priklauso ir nuo mokesčių mokėtojų geranoriško bendradarbiavimo.

Vis dėlto kartu VMI primena, kad analizės viešinimą riboja galiojantis Mokesčių administravimo įstatymas.

Be mokesčių mokėtojo sutikimo žinios paslaptyje nelaikoma informacija apie mokesčio mokėtojo identifikacijos numerį, mokesčių mokėtojo įregistravimo ir išregistravimo datos, mokesčių mokėtojo sumokėtų mokesčių suma, mokestinės nepriemokos, informacija, susijusi su teisės aktų pažeidimais, kai kaltė įrodyta.

„Tuo pačiu VMI pažymi, kad griežtai vadovaujasi teisės aktais, taip pat Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos nurodymu dėl gyventojų duomenų apsaugos, todėl visais atvejais gali pateikti tik tą informaciją, kuri nelaikoma paslaptyje arba jei mokesčių mokėtojas pateikia raštišką sutikimą informacijai atskleisti“, – rašoma VMI komentare.

Kalbant apie minimą analizę VMI akcentuoja, kad jei bus nustatyta, kad mokestinės prievolės buvo vykdomos tinkamai, informacijos apimtis privalės būti apribota tik konstatavimu, kad mokestinės prievolės įvykdytos tinkamai. Kitai informacijai paviešinti bus reikalingas raštiškas mokesčių mokėtojų sutikimas.

Jei VMI nustatytų, kad vis dėlto mokestinės prievolės nebuvo vykdomos tinkamai ar yra mokestinių rizikų požymių, šią informaciją VMI taip pat galės pateikti tik gavusi mokesčių mokėtojų sutikimus.

Kaip aiškino VMI, raštiško sutikimo reikės pateikti informaciją, kuri laikoma įmonės komercine paslaptimi. Raštiško sutikimo nereikia tais atvejais, kai teikiama informacija, susijusi su mokesčių teisės aktų pažeidimais, kai mokesčių mokėtojo kaltė įrodyta – toks konstatavimas galimas po mokestinio patikrinimo procedūrų ir mokestinių ginčų.

Tikina, kad įmokos mokėtos iš deklaruotų pinigų

Trečiadienį, DELFI tiesioginėje konferencijoje su R. Karbauskiu, buvo paklausta, ar politikas, kaip įmonės „Agrokoncernas“ savininkas, pasirūpins, kad VMI būtų pateiktas raštiškas sutikimas paviešinti mokesčių administratoriaus atliktos analizės metu gauta informacija.

„Galiu pasikartoti, kas buvo sakyta anksčiau: nei „Agrokoncernas“, nei aš asmeniškai niekam jokios paramos nesame davę. Sandoris yra komercinis, yra oficialus, kas mėnesį yra oficialiai mokamos įmokos ir įmonė uždirba procentus iš to sandorio, o paslaugos gavėjęs išmoka kas mėnesį už gautą automobilį“, – komentavo parlamentaras.

Pasak jo, kalbos, kad kaip gali iš vaikų darželyje dirbanti G. Kildišienės mama iš atlyginimo mokėti įmokas už prabangų atlyginimą, yra netiesa, nes R. Karbauskis teigė kalbėjęs su automobilį naudojusia politike, kuri užtikrino, kad visos lėšos yra deklaruotos.

„Mokesčių inspekcija sužinos, kad yra oficialus komercinis sandoris, kuriame įmonė uždirba pinigus, o naudotojas automobilio tvarkingai, laiku moka įmokas ir gali tai daryti legaliai už deklaruotas lėšas“, – kartojosi Valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis.

R. Karbauskis patikino, kad į visus klausimus bus atsakyta iki tol, kol tai palies privačių žmonių pavardes.

„Viskas bus atsakyta ir, manau, kad visa ta istorija čia ir pasibaigs, nes, mano nuomone, jokių pažeidimų čia nuo pat pradžių iki pat galo nėra. Jokios dovanos ar paramos čia nebuvo“, – tvirtino parlamentaras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1133)