Geriausiais laikais Grūto parką per metus aplankydavo apie 120 tūkst. žmonių. Tačiau praėjusiais metais jų skaičius sumažėjo iki 50 tūkst.

Dėl padėjusių mokesčių teko pabranginti bilietus, kurie dabar kainuoja 20 litų. Prieš keletą metų jie kainavo 5 litus.

Parke atsiveria akys

„Į Grūto parką esu investavęs 7 mln. litų savų lėšų. Iš valdžios nesu gavęs nei cento. Tik smūgius ir purvo kalnus, nors parkas garsina Lietuvą visame pasaulyje. Grūte apsilankę vakariečiai turi puikią galimybę susipažinti su tragišku Lietuvos istorijos laikotarpiu – trėmimais, Stalino genocidu, turto nusavinimu. Susipažinę su tais laikais jie išvažiuoja už galvų susiėmę. Daugelis įsivaizduoja, kad vakariečiai žino, kaip buvo niokojama Lietuva. Įsitikinau, kad jie beveik nieko nežino. O Grūto parke jiems atsiveria akys“, - kalbėjo V.Malinauskas.

Dabartinę valdžios veiklą verslininkas palygino su Stalino vykdytu genocidu.

„Nuo sovietų agresijos nukentėjo per milijonas lietuvių. Panašus skaičius lietuvių nukentėjo ir nuo neatsakingų „naktinių išsidirbinėtojų“ Seime ir Vyriausybėje. Iš Lietuvos dėl blogų gyvenimo sąlygų išvažiavo, manau, apie milijonas energingų, veiklių žmonių. Kiti liko kentėti. Ką darysi, manau, kaip nors iškentėsime“, - su karčia ironiją kalbėjo verslininkas ir pridūrė, kad jo pensija sumažinta perpus.

Paklaustas, ar neplanuoja šalia Stalino ir Lenino pastatyti genocidą neva vykdančių „proto bokštų“ skulptūrų, verslininkas svarstė: „Kartais patys žmonės atveža įvairių skulptūrų ir numeta prie vartų. Gal kada atveš ir „proto bokštus”. Vietos jiems rastume“.

Pristabdė plėtros planus

Grūto parkas. Originalaus sovietmečio plakato kopija
Gerokai sumažėjus lankytojų skaičiui parko priežiūra tapo nemenka finansine našta. Vien mini zoologijos sodui, kuriame auginami egzotiniai gyvūnai, prižiūrėti V.Malinauskas kasmet išleidžia apie 400 tūkst. Lt.

Finansiniai sunkumai pristabdė parko plėtros planus.

„Iš viso turime apie 1,5 mln. įvairiausių eksponatų. Reikėtų įrengti naujas erdves, tačiau dėl sunkmečio plėtros planus tenka pristabdyti“, - sakė V.Malinauskas.

Ateinantį pavasarį parkas minės jubiliejų – įkurtuvių dešimtmetį. Per tą laikotarpį sovietinių skulptūrų parke apsilankė žmonės iš daugiau nei šimto pasaulio šalių. Pasak V.Malinausko, šiuo metu užsieniečiai sudaro apie du trečdalius muziejaus lankytojų.

2001 metais Amerikoje, Harvardo universitete Grūto parko įkūrėjui V.Malinauskui buvo įteikta alternatyvioji Nobelio Taikos premija. V.Malinauskas – pirmasis lietuvis gavęs humoristinę potekstę turintį apdovanojimą, teikiamą už darbus, kurių „neįmanoma ir nereikia pakartoti bei kopijuoti“. Šią premiją įsteigė tikrieji Nobelio premijos laureatai ir ją skiria kasmet už netikėčiausius išradimus ir idėjas.

Grūto parkui už turizmo skatinimą 2007 metais Seime buvo įteikta „LT tapatybės 2007“ statulėlė.