ES erzinantis Graikijos Vyriausybės vadovas miniai emocionaliai šaukė, kad Graikija yra demokratijos gimtinė ir graikai turi ginti šias vertybes. „Teisingumas – mūsų pusėje!“ – keldamas rankas į viršų sakė A. Tsipras.

Graikai susirinko prie parlamento rūmų protestuodami ir palaikydami skirtingas pozicijas sekmadienį įvyksiančio referendumo klausimu. BBC praneša, kad „NE“ stovyklos palaikytojai susirėmė su policija, tačiau graikų pareigūnams pavyko greitai numalšinti protestuotojų agresijos protrūkį. Kol kas protestuotojai laikosi drausmės.

Alexis Tsipras kreipiasi į piliečius per TV
Kiek anksčiau penktadienį per trumpą kreipimąsi į šalies piliečius per televiziją A. Tsipras tvirtino, kad Graikijos narystė Europos Sąjungoje (ES) nėra pastatyta ant kortos, ir paragino rinkėjus nepulti į paniką, skelbia BBC.

Sekmadienį, liepos 5 dieną, Graikijos rinkėjų bus prašoma atsakyti, ar jie palaiko tarptautinių kreditorių pasiūlymus, pateiktus Graikijai per euro grupės susitikimą birželio 25 dieną. Jeigu graikai atsisakys priimti kreditorių pasiūlytas sąlygas, šaliai gresia bankrotas ir pasitraukimas iš euro zonos. Liepos 1 d. Graikija praleido mokėjimo terminą, iki kurio privalėjo grąžinti Tarptautiniam valiutos fondui (TVF) 1,6 mlrd. eurų skolą.

Penktadienį Atėnų laikraštyje AVGI paskelbtos apklausos duomenys rodo, kad 43 proc. rinkėjų pasiruošę balsuoti už kreditorių siūlomas sąlygas, 42,5 proc. – prieš, o 9 proc. kol kas dar neapsisprendė.

Graikijos aukščiausiasis teismas leido rengti referendumą

Graikijos aukščiausiasis administracinis teismas penktadienį priėmė nutartį, kuri patvirtina, kad sekmadienį referendumas gali vykti, klausiant rinkėjų, ar jie pritaria tarptautinės paramos teikimo sąlygoms ar ne; šiai nutarčiai nepritarė du teismo nariai.

Peticijos teikėjai, kurių vienas yra buvęs šią bylą svarsčiusios Valstybės Tarybos teisėjas, nesugebėjo įtikinti teismo, kad plebiscitas pažeidžia konstituciją, prašydamas piliečių spręsti „viešųjų finansų“ klausimą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1905)