Graikijos atstovės dainos žodžiai per pasirodymą „Eurovizijos“ dainų konkurse: „Mano siela, aš manau, aš tiesiog niekas, nužudei mane ir aš pribaigta be ginklo, mano šviesa išnyks, jaučiuosi išduota; tiesiog negaliu būti drąsi be tikėjimo, kaip tu galėjai išeiti?“.

Priedainis: „Maldauju, paimk mane, kad ir kur išėjai, grįžk ir išgelbėk mane, nenoriu būti viena, nieko neliko, tik paskutinis atodūsis“, antroji priedainio dalis: „Maldauju, paimk mane iš šio deginančio pragaro, grįžk ir išgelbėk mane, kas įvyko nebuvo sąžininga, nieko nebeliko tik vienas paskutinis atodūsis, vienintelis paskutinis atodūsis“.

Antrojo posmo turinys: „Tiesiog skausmas, netikra meilė ir girtas melas, aš kovoju norėdama išgyventi, esu vis dar gyva, aš kovoju nepaisant ašarų ir baimių, bet mano širdyje yra vis dar tamsu“.

Graikijos dainą dviprasmiškai interpretuoja ir „Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis.

„Graikijos gyventojai nekantriai laukia derybų su tarptautiniais kreditoriais rezultatų – sprendimas turi būti priimtas dar iki šio mėnesio pabaigos. Vis didėja tikimybė, kad jau šešis metus besitęsianti Graikijos socialinė ir ekonominė krizė gali pavirsti ir į dar didesnį chaosą – Graikijos bankrotą ir jos pasitraukimą iš bendros pinigų sąjungos. Naujosios Graikijos vyriausybės derybininkai į priekį pasistūmėjo labai mažai ir yra akivaizdžiai įspausti į kampą. Nežinia ar netyčia, ar labai sąmoningai, bet net Graikijos „Eurovizijos“ dainoje girdimas desperatiškas nevilties kupinas pagalbos šauksmas. Dainos pavadinimas – „paskutinis atodūsis“ – irgi labai iškalbingas“, - komentuoja N. Mačiulis.

Pasak jo, girdint tokius žodžius kaip, „Tik skausmas, netikra meilė, apgirtęs melas; bandau išgyventi, aš vis dar gyva“ arba „meldžiu paimk mane, kad ir kur išėjai, sugrįžk ir išgelbėk mane, aš nenoriu būti viena“ gali atrodyti, kad čia eilinė nelaimingos meilės istorija. 

Nerijus Mačiulis
„Tačiau turint omenyje, kokios buvo visos naujienos apie Graikiją pastarąjį penkmetį, natūralu, kad kyla minčių apie labai apkartusią meilę tarp jos ir euro zonos. Net jei dainos žodžių rezonansas su Graikijos ekonomine, politine ir socialine padėtimi yra atsitiktinis, tai yra labai iškalbingas sutapimas. Įdomu ar TVF, Europos Komisijos ir ECB atstovai, sprendžiantys dėl Graikijos likimo klausė „Eurovizijos“ konkurso. Ir įdomu, ar išgirdo Graikijos tautos balsą. Sužinosime maždaug už savaitės“, - šypteli N. Mačiulis.

DELFI skelbė, kad Graikija neįstengs atlikti mokėjimo Tarptautiniam valiutos fondui (TVF) birželio 5 dieną, jeigu užsienio kreditoriai nesuteiks jai finansinės paramos.

Graikijos premjero Alexis Tsipras vyriausybė tikisi susitarti su kreditoriais dėl paramos mainais į reformas, tačiau Europos Sąjunga (ES) ir TVF nusiteikę pesimistiškiau ir teigia, kad derybos juda pernelyg lėtai, kad toks tikslas būtų pasiektas.

Birželio 5 d. būtina sumokėti TVF pirmąją iš bendros 1,5 mlrd. eurų grąžintinos sumos dalį - 300 mln. eurų.

Vokietijos finansų ministras Wolfgangas Schaeuble yra sakęs, kad nėra jokio reikalo aptarinėti „alternatyvų“ ar galimo tolesnio finansinės paramos Graikijai teikimo, nes šalis pirma „turi įvykdyti savo pažadus“ mainais į finansinę paramą.

„Graikija vasario 20 d. pažadėjo įgyvendinti šią programą, todėl mums nereikia kalbėti apie alternatyvas“, - teigė ministras, duodamas interviu radijo stočiai „Deutschlandfunk“. Pareigūnas pridūrė, kad šalis „dar turi įvykdyti nemažai pažadėtų dalykų“.

Graikija sunkiai derasi su savo tarptautiniais kreditoriais, ieškodama būdų išvengti galimo šalies nemokumo dėl įsipareigojimų TVF nevykdymo. Derybos tarp Graikijos ir jos kreditorių atsidūrė aklavietėje dėl Atėnų reikalavimų atšaukti darbo ir pensijų reformas, taip pat sumažinti biudžeto orientyrus, nustatytus finansinės paramos Graikijai programoje.

Atėnai sutiko su tam tikromis nuolaidomis, kaip specialus mokesčio bankų operacijoms įvedimas, tačiau svarstymai šiuo klausimu tik neseniai prasidėjo, pranešė du šaltiniai, artimai susiję su derybomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)