Per keturias dienas trukusias derybas Graikija ir jos kreditoriai taip ir nesugebėjo susitarti pagrindiniais klausimais.

Nors tam tikros pažangos vis dėlto pasiekta. Šalims vis dar nepavyksta susitarti dėl aktyvų pardavimo, darbo bei pensijų reformų.

Kaip pažymi šaltiniai, vargu ar susitarimas bus pasiektas gegužės 6 dieną, kai Europos centrinis bankas (ECB) svarstys Graikijos bankų finansavimo klausimą.

Anksčiau A. Tsipras sakė, kad tikisi susitarimą su kreditoriais pasiekti iki gegužės 9-osios, likus trims dienoms iki skolų mokėjimo termino, kai Atėnai TVF turėtų pervesti apie 750 mln. eurų.

Graikijai liko vos kelios savaitės, kol gali baigtis šalies turimos lėšos, tačiau derybose su Europos Sąjungos (ES) ir Tarptautinio valiutos fondo (TVF) pareigūnais dėl papildomos finansinės paramos kol kas prieita aklavietė. Graikija nenori vykdyti peršamų ekonomikos reformų - mažinti pensijas ir liberalizuoti darbo rinką.

Vertina skirtingai
Naujienų agentūros skritingai vertina Graikijos ir jos kreditorių derybų rezultatus.

Agentūra „Associated Press“, remdamasi derybų dalyviais, praneša, kad abi šalys pasiekė konkrečios pažangos. Graikijos delegacijos atstovas, nepanoręs skelbti savo pavardės, pranešė, kad šalys „atliko daug svarbių žingsnių, kurie priartino mus prie galutinio susitarimo".
Euro zonos pareigūnas santūriau vertino derybas, pastebėjęs šalių konfrontaciją kai kuriais klausimais, kuriuos būtina toliau svarstyti.

Savo ruožtu, agentūra „Bloomberg“, remdamasi derybų dalyviais, skelbia, kad šalims dar toli iki galutinio susitarimo, - joms nepavyko susitarti dėl biudžeto išlaidų taupymo, taip pat klausimais, susijusiais su darbo ir pensijų reformomis.

Be to, Graikija turi, pasitelkusi reformas, surinkti 200 mln. eurų, kad grąžintų eilinę paramos išmoką tarptautiniams kreditoriams. Graikijos vyriausybės vadovas Alexis Tsipras turi įtikinti Graikijos šalininkus dėl priemonių, kurių reikalauja iš Graikijos kreditoriai, būtinumo. Priešingu atveju, šaliai gresia finansinis chaosas ir nemokumas, dėl ko galiausiai šalis gali būti priversta pasitraukti iš euro zonos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)