Atėnai turi grąžinti TVF 1,6 mlrd. eurų keturiais paskolos išmokėjimo etapais - nuo dabar iki birželio 19 dienos. Pirmoji išmoka, 300 mln. eurų, turi būti išmokėta penktadienį, rašo "Eubusiness".

Bet kad atliktų šiuos mokėjimus, Atėnai būtinai turi gauti daugiau lėšų iš Europos Komisijos (EK), Europos centrinio banko (ECB) ir TVF, tai yra 7,2 mlrd. eurų sumą, numatytą dabartinėje Graikijos paramos programoje, kuri buvo sustabdyta keliems mėnesiams kilus nesutarimams tarp Graikijos ir jos kreditorių dėl paramos teikimo sąlygų.

Jeigu pirmoji paskolos dalis nebus išmokėta iki penktadienio vakaro, "budelio" kirvis nusileis: Graikija bus oficialiai pripažinta turinti nepadengtų įsiskolinimų ir neturės teisės gauti jokios dalies iš 16,5 mlrd. eurų finansinės paramos, kuria TVF įsipareigojo paremti šalį iki 2016 metų.

Kol kas Graikijos vyriausybė, tardamasi dėl naujo susitarimo sąlygų su kreditoriais, vis dar aiškiai neįvardija, ar atliks mokėjimą.

Gegužės pabaigoje Graikijos vidaus reikalų ministras Nikos Voutsis perspėjo, kad Atėnai "neturi pinigų", kad grąžintų skolą TVF. Bet vėliau Graikijos vyriausybė pabrėžė sumokėsianti savo skolas, jeigu tik galėsianti.

Trečiadienio vakare per lemiamas derybas tarp Graikijos premjero Alexio Tsipraso ir Europos Komisijos prezidento Jeano-Claude'o Junckerio vis dėlto nebuvo pasiektas dviejų šalių suartėjimas kritiniais derybų aspektais, ir dar labiau pakvipo artėjančiu Atėnų bankrotu.

Tačiau TVF toliau "akmeniniu veidu" tvirtina: "Mes tikimės, kad Graikijos valdžia mums sumokės".

Vienas iš nuskambėjusių pasiūlymų, kaip laimėti laiko, buvo sujungti visas skolas, kurias Atėnai skolingi fondui birželį, į vieną sumą ir leisti šaliai ją grąžinti mėnesio pabaigoje. Tačiau Graikija nesureagavo į šį pasiūlymą ir to nepaprašė, trečiadienį AFP agentūrai sakė šaltinis.

Alexis Tsipras, Jeanas Claude'as Junckeris

"Nemokumas - akivaizdžiai įmanomas", - sakė "Commerzbank" analitikai.

"Negavusi naujos paramos, Graikijos vyriausybė vargu ar turės lėšų įvykdyti birželio mėnesio skolinius įsipareigojimus", - sakė jie.

Tačiau analitikai abejoja, ar nesugebėjimas grąžinti skolas TVF nulems katastrofišką "Grexit" scenarijų.

"Prielaidos, neva Graikija bus priversta pasitraukti iš euro zonos, jeigu negrąžins skolos laiku, visiškai nepagrįstos", - sakė buvęs TVF valdybos narys Domenico Lombardi.

"Commerzbank" analitikai su tokia nuomone sutinka, nors ne vienareikšmiškai.

Jeigu Graikija nesumokės vienos iš savo skolos TVF išmokų, šalis neabejotinai dar vienu žingsniu priartės prie "Grexit" scenarijaus. Tačiau vargu ar tai įvyks artimiausioje perspektyvoje.

J. C. Junckeris: turime ruoštis kitam raundui

Europos Komisijos (EK) vadovas Jeanas-Claude'as Junckeris ketvirtadienį pareiškė, kad „sunkios“ derybos su Graikija bus tęsiamos. Diskusijos su Graikijos premjeru Alexiu Tsipru, trukusios iki išnaktų, baigėsi taip ir nepasiekus galutinio susitarimo, informuoja „EUbusiness“.

„Miegojau vos tris valandas po ilgų ir sunkių diskusijų ir derybų su Graikijos premjeru, – per Europos Parlamente vykusį komiteto posėdį kalbėjo J. C. Junckeris. – ... Turime ruoštis kitam derybų raundui“.

Vėlų trečiadienio vakarą Graikijai nepavyko pasiekti persilaužimo derybose su savo tarptautiniais kreditoriais, nepaisant daugelio pareigūnų tikinimų, esą derybose pasiekta nemažos pažangos ir Atėnams negresia pasitraukimas iš euro zonos.

A. Tsipras ir J. C. Junckeris sutarė susitikti dar kartą. Vis dėlto keturių valandų susitikimas baigėsi be jokio susitarimo dėl 7,2 mlrd. eurų paramos dalies suteikimo sąlygų, o Graikijai jau penktadienį baigiasi skolos Tarptautiniam valiutos fondui (TVF) išmokėjimo terminas, – kitaip šaliai gresia nemokumas.

„Šį rytą neturime jokių naujienų, – sakė AFP agentūrai su derybomis susijęs Europos šaltinis. – Vis dar laukiame, kada Graikija išsakys savo nuomonę apie jai pateiktus pasiūlymus“.

Paprastai bekompromisis euro zonos finansų ministrų grupės pirmininkas Jeroenas Dijsselbloemas, taip pat dalyvavęs kelias valandas trukusiose diskusijose Briuselyje, derybas pavadino „labai geromis“.