Europa ragina Graikiją paspartinti skolos sandorio derinimą

Europos šalių ministrai penktadienį ėmė dar aktyviau spausti Graikiją, kad ši paspartintų derybas, kuriomis siekiama deblokuoti kritiškai reikalingos paramos teikimo fondus, kad šalis išvengtų nemokumo ir pinigų trūkumo, kai Atėnams nurodyti terminai nenumaldomai artėja.

Euro zonos 19 finansų ministrų, susitikę Rygoje, pareiškė, kad proveržis 7,2 mlrd.eurų paramos skyrimo deblokavime kol kas lieka nepasiektas, kai netvarkingo Graikijos pasitraukimo iš euro zonos grėsmė sumažino vieningosios valiutos kursą dolerio atžvilgiu.

„Aptarimas buvo labai kritiškas, – sakė Eurogrupės pirmininkas Jeroenas Dijsselbloemas, pasibaigus pokalbiui, susierzinusiems euro zonos ministrams pykstant, kad per du mėnesius derybų nėra jokios pažangos. – Graikijai tebelieka spręsti dideles, didžiules problemas.“

Anksčiau penktadienį Bendrijos euro reikalų komisaras Valdis Dombrovskis pareiškė, kad pinigų pristigusi Graikija nepadarė pakankamos pažangos derybose su partneriais Europoje, turinčiose atverti galimybę gauti labai reikalingų lėšų pagal didžiulio masto Europos Sąjungos ir Tarptautinio valiutos fondo (TVF) finansinės pagalbos paketą.

„Pažanga techninėse derybose nebuvo pakankama, kad būtų pasiekta kokia nors išvada per Eurogrupės susitikimą čia, Rygoje“, – V.Dombrovskis sakė atvykęs į euro zonos finansų ministrų susitikimą.

Rygoje 19 ministrų susitiks aptarti padėties Graikijoje, o daugelis tikėjosi, kad per šias derybas pavyks išeiti iš jau kelis mėnesius besitęsiančios aklavietės.

"Pažanga buvo padaryta - tikiuosi, kad bus pranešta apie didelę pažanga. Šiandien pirmiausiai išklausysiu institucijų" - sakė į derybas atvykęs Eurogrupės pirmininkas Jeroenas Dijsselbloemas.

Graikijos pareigūnai ir tarptautiniai skolintojai jau seniai diskutuoja dėl didžiulio masto Atėnų finansinio gelbėjimo programos ir reformų, kurias privalo vykdyti ta šalis mainais į skubiai reikalingas lėšas.

„Baigiasi laikas“

J.Dijsselbloemas perspėjo, kad Atėnams „baigiasi laikas“ sudaryti susitarimą ir kad visos euro zonos narės suvokia „didelį skubos jausmą“ siekiant susitarimo.

Jis pridūrė, jog Atėnams labai svarbu kuo greičiau sudaryti susitarimą, kuris šaliai atvertų finansinius išteklius, kad Graikija „užsitikrintų pakankamai pinigų tolesniam vyriausybės darbui“.

Iki šiol pažanga derybose buvo menka, nors Atėnams lieka vis mažiau laiko ir pinigų atsiskaityti su kreditoriais, todėl didėja valstybės bankroto ir potencialaus chaotiško pasitraukimo iš vieningos valiutos bloko pavojus.

"Pastarąją savaitę girdėjau kai kurių teigiamų naujienų, bet turiu sužinoti daugiau", - sakė J.Dijsselbloemas.

Vasarį ministrai susitarė, kad radikalios kairiosios partijos "Syriza" vadovaujama Atėnų vyriausybė iki balandžio pabaigos pateiks išsamų planuojamų reformų sąrašą, bet dabar atrodo vis labiau tikėtina, jog to nepavyks padaryti per numatytą terminą.

J.Dijsselbloemas pažymėjo: "Balandis dar nesibaigė."

"Tas galutinis terminas svarbesnis Graikijos pusei", - pridūrė jis, turėdamas omenyje, kad lėšų stygius spaus Atėnus sutikti su kompromisu.

Tačiau J.Dijsselbloemas, antrindamas V.Dombrovskiui, pareiškė nesitikintis, kad visų pageidaujamas susitarimas bus pasiektas Rygoje.
Graikija privalo iki balandžio pabaigos susitarti dėl tolesnių reformų mainais į lėšas, kurias yra pasiruošę pervesti Atėnų kreditoriai. Jeigu Graikija tų pinigų negautų, šaliai gresia potencialus bankrotas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)