"Susitarimo nepavyksta pasiekti ne dėl tariamai užsispyrusios, kompromisų nepripažįstančios Graikijos pozicijos, - rašė A. Cipras Prancūzijos laikraščio Le Monde" rubrikoje. - Taip yra dėl tam tikrų institucijoms atstovaujančių veikėjų, kurie primygtinai reikalauja, kad pateiktume absurdiškus pasiūlymus ir totaliai ignoruotume graikų tautos neseniai paskelbtą demokratinį pasirinkimą".

Graikijos ir jos tarptautinių kreditorių - Europos Sąjungos (ES), Tarptautinio valiutos fondo (TVF) ir Europos centrinio banko (ECB) - derybos dėl 7,2 mlrd. eurų paramos dalies išmokėjimo priėjo aklavietę.

Iki šiol susitarimas, kurį bando pasiekti Graikija ir jos kreditoriai, atrodo, sunkiai įgyvendinamas, nes kreditoriai reikalauja efektyvesnių reformų mainais į paramą, o A. Cipro vyriausybė atsisako vykdyti tokius reikalavimus.

A.Cipras pabrėžė, kad jo vyriausybė yra padariusi nuolaidų, įskaitant dalinį privatizavimą, kuriam iki tol prieštaravusi.

Graikijos vyriausybė, teigė A. Cipras, taip pat sutiko reformuoti PVM ir pensijų sistemą, pagal kurią būtų ilginamas pensinis amžius.

Anot A. Cipro, užuot taikant tolesnes griežto taupymo priemones, kurios jau įstūmė Graikiją į dar gilesnę recesiją, siūlomos priemonės, kuriomis būtų galima padidinti pajamas. Tarp šių priemonių - specialusis mokestis turtingiesiems, griežtesnės sankcijos mokesčių vengėjams.

Linkęs laikytis taikesnės pozicijos šalies ekonomikos ministras Yiorgos Stathakis Graikijos dienraščiui sakė, kad vienintelis būdas šaliai žengti į priekį yra susitarimas su tarptautiniais kreditoriais.

"Pasiekti susitarimą su kreditoriais yra vienintelis būdas, nėra kito būdo", - sakė G. Statakis interviu laikraščiui "Realnews" sekmadienį.

"Kitu atveju, pirmiausia Graikija, bet taip pat ir ES, įžengs į nežinomą teritoriją, - pridūrė jis. - Norime pasiekti susitarimą, kad galėtume užsitikrinti, jog gausime tą sumą, kuri mums labai reikalinga, kad galėtume įvykdyti savo įsipareigojimus tiek šalies viduje, tiek tarptautiniu mastu".

Ministras taip pat pabrėžė, kad Graikija "apmokės skolas" ir birželio 5 dieną sumokės TVF 300 mln. eurų įsiskolinimą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (88)