Vyriausybė nuolat visais lygmenimis tikino nesutiksianti vykdyti reformų, nenumatytų trečioje paramos programoje, ir nepasiduosianti Tarptautinio valiutos fondo (TVF) ir Vokietijos spaudimui, bet ilgainiui, augant netikrumui šalies ekonomikoje dėl vilkinamo antrojo reformų įvertinimo, kabineto pozicija ėmė keistis.

Vyriausybė sutiko patvirtinti reformas laikotarpiu, kai 2018 metais pasibaigs trečioji paramos programa, taip pat pripažino būtinybę vykdyti reformą darbo rinkoje.

Be teigiamo antrojo reformų programos įvertinimo Atėnai negali gauti paskolų, būtinų 326 mlrd. eurų skolai aptarnauti.

Graikijos vyriausybė tikėjosi, kad antrasis paramos įvertinimas bus užbaigtas ne vėliau kaip lapkritį, vėliau terminai kelis kartus buvo nukeliami, iki sausio 25 ir vasario 20 dienos.

Šalyje ėmė augti politinis netikrumas.

Indėlininkai suskubo atsiimti pinigus iš sąskaitų – vien per gruodį indėlių apimtys šalyje sumažėjo 2 mlrd. eurų, o žiniasklaidoje imta svarstyti Graikijos nemokumo, pasitraukimo iš euro zonos scenarijai, sugrįžimo prie drachmos padariniai.

Padėtį apsunkino tai, kad kai kurios Europos šalys reikalauja, jog paramos programoje dalyvautų TVF.

Dabar Graikija pagal trečiąją finansinės paramos programą kredituojama tik iš Europos stabilumo mechanizmo (ESM), paremto euro zonos finansais.

Dviejose ankstesnėse finansinės paramos programose TVF dalyvavo kaip kreditorius.

Savo ruožtu, TVF tvirtina, kad dalyvaus Graikijos kreditavimo programoje, tai yra teiks ne tik konsultacinę, bet ir kreditavimo paramą, tačiau tik tuo atveju, jeigu Atėnai sutiks vykdyti kelias naujas reformas, numatytas laikotarpiu, pasibaigus reformų programai 2018 metais ir po 2019 metų.

TVF tvirtina, kad šalyje būtinos struktūrinės reformos darbo rinkoje ir pensijų bei mokesčių sistemose.

Tačiau vyriausybė pareiškė neketinanti įstatymais tvirtinti taupymo priemonių laikotarpiu, kai jos įgaliojimai bus pasibaigę.

Visi šie ginčai trukdė užbaigti antrąjį reformų įvertinimą.

Nors laiko Atėnai kol kas turi – beveik 7 milijardus eurų skolos jai reikia padengti iki liepos, vis dėlto reformų programos vertinimo vilkinimas sukėlė politinį netikrumą ir ekonomines problemas, pakurstė spekuliacijas dėl vadinamojo „Grexit“ ir sustiprino politinius nesutarimus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)