Atsakydamas į klausimą, ar gali būti, kad Graikija paliks euro zoną, jeigu kreditoriai nesusitars su ja dėl papildomo finansavimo, ministras atsakė: "Nemanau, kad kuris nors protingas Europos biurokratas ar politikas žengtų šiuo keliu".

Atėnai stengiasi pasiekti susitarimą su Europos partneriais ir Tarptautiniu valiutos fondu (TVF) iki birželio 30 dienos, kai šalis privalo grąžinti TVF 1,6 mlrd. eurų paskolas. Šalies ižde tokių lėšų nėra, ir vyriausybė tikisi susitarti su kreditoriais ir gauti paskutinę antrosios finansinės paramos dalį - 7,2 mlrd. eurų. Graikijos gynybos ministras Panos Kammenos jau pagrasino, kad jeigu šalis negaus šios paramos dalies, ji atsisakys mokėti TVF birželį, nes biudžeto lėšų užteks tik atlyginimams ir pensijoms išmokėti.

Tačiau Graikijos vyriausybė tikisi, kad jos derybų partneriai neleis, kad šalis būtų paskelbta nemokia ir kad ji būtų priversta palikti euro zoną. O toks "Grexit" scenarijus, Graikijos nuomone, gali turėti nenuspėjamų padarinių pačiai euro zonai. Atsakydamas į klausimą, ar ES ir TVF neblefuoja, kalbėdami apie Graikijos pasitraukimo iš euro zonos galimybę tuo atveju, jeigu susitarimas dėl reformų šalyje mainais į finansavimą nebus pasiektas, Y. Varoufakis atsakė: "Aš tikiuosi, kad blefuoja".

TVF ir euro zonos šalys, kurioms atstovauja Europos Komisija (EK) ir Europos centrinis bankas (ECB), nuo 2010 metų skyrė Graikijai dvi kreditinės paramos programas, kurių bendra vertė siekia 240 mlrd. eurų. Antrosios iš šių programų terminas baigėsi šių metų sausio 1 dieną, tačiau jis buvo pratęstas iš pradžių iki vasario pabaigos, vėliau iki birželio pabaigos. Atėnai siūlo pratęsti šią programą iki 2016 metų kovo ar netgi iki 2018 metų.

Kol kas šalims susitarimo pasiekti nepavyksta. Graikijos vyriausybė vadina kreditorių pasiūlymus, susijusius su radikaliomis reformomis, "nepriimtinais" ir teikia kontrapasiūlymus, kuriuos EK ir TVF kol kas vadina nepakankamais. Vis dėlto Atėnai tikisi artimiausiomis dienomis pasiekti galutinį susitarimą ir patvirtinti jį per euro grupės posėdį, vyksiantį birželio 18 dieną. Toks susitarimas leistų Graikijai gauti likusią 7,2 mlrd. eurų paramos dalį.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (226)