Kaip penktadienį pranešė britų nacionalinis transliuotojas BBC, dėl kompiuteriniu sukčiavimu kaltinamo lietuvio veiksmų 100 mln. dolerių žalą pripažino patyrusios ir JAV interneto milžinės „Google“ ir „Facebook“.

48 metų įtariamasis buvo sulaikytas kovo 16 dieną, Vilniaus miesto apylinkės teismas ledo jį suimti vienam mėnesiui.

Kaip skelbta, Jungtinių Valstijų teisėsauga pateikė kaltinimus lietuviui dėl sukčiavimo, pinigų plovimo ir tapatybės vagystės.

JAV Teisingumo departamento duomenimis, E. Rimašauskas sukčiavimo schemą organizavo nuo 2013 iki 2015 metų.

Balandžio 13 dieną Vilniaus miesto apylinkės teismas E. Rimašausko suėmimą pratęsė dar mėnesiui. Įtariamasis ir jo advokatai su suėmimo pratęsimu nesutiko ir su apeliaciniu skundu kreipėsi į Vilniaus apygardos teismą.

Trečiadienį trijų teisėjų kolegija surengė posėdį, įtariamasis į teismo posėdį nebuvo atvežtas, jo interesams atstovavo du advokatai. Skundas buvo nagrinėjamas uždarame posėdyje. Išklausęs šalių argumentus, teismas nusprendė, kad tenkinti suimtojo skundo nėra pagrindo.

Generalinė prokuratūra BNS informavo, kad JAV teisinės pagalbos prašymas dėl E. Rimašausko ekstradicijos dar nėra gautas.

Kovo pabaigoje Vilniaus apygardos teismas atmetė įtariamojo skundą, kuriuo jis prašė panaikinti Vilniaus miesto apylinkės teismo nutartį suimti jį vienam mėnesiui.

E. Rimašausko advokatai sako, kad Lietuvos valstybei nėra pateikta absoliučiai jokių faktinių duomenų, kurie pagrįstų jų klientui reiškiamus įtarimus.

Kaip skelbta, Jungtinių Valstijų teisėsauga pateikė kaltinimus lietuviui dėl sukčiavimo, pinigų plovimo ir tapatybės vagystės.

„Kitoje pasaulio pusėje E. Rimašauskas taikėsi į tarptautines internete veikiančias kompanijas ir apgavo jų agentus bei darbuotojus, kad šie pervestų 100 mln. dolerių į užjūrio banko sąskaitas, kurias jis kontroliavo“, – JAV Teisingumo departamentas pranešime spaudai yra citavęs Niujorko Pietų apygardos federalinio prokuroro pareigas einantį Jooną H. Kimą.

Lietuvis buvo įregistravęs įmonę Latvijoje, kurios pavadinimas buvo analogiškas Azijoje veikiančiai kompiuterinių įrangos gamintojai. Bendrovės Latvijoje vardu E. Rimašauskas valdė kelias banko sąskaitas.

Jis įtariamas siuntęs elektroninius laiškus į dvi JAV kompanijas, kurios reguliariai pervesdavo daugiamilijonines sumas Azijoje registruotai kompanijai. Prisidengdamas suklastotais laiškais, sudariusiais įspūdį, kad jie siunčiami Azijos bendrovės darbuotojų, E. Rimašauskas galbūt nukreipė pinigų srautus į savo valdomas banko sąskaitas.

Pareigūnai teigia, kad lietuvis vėliau pervesdavo gautus pinigus į banko sąskaitas Latvijoje, Kipre, Slovakijoje, Lietuvoje, Vengrijoje ir Honkonge. Jis taip pat įtariamas naudojęs suklastotus čekius, sutartis ir laiškus, kad suklaidintų bankų darbuotojus ir pagrįstų didžiulius pinigų pervedimus.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)