Vilniaus rajono apylinkės teismas penktadienį paskelbė, kad šalia Vilniaus esančiai bendrovei „Rukainių pirtis“ vadovaujantis 42 metų Marijanas Romanovskis pripažįstamas kaltu dėl sukčiavimo, neteisingų duomenų apie pajamas pateikimo ir apgaulingo apskaitos tvarkymo.

Už šias nusikalstamas veikas teisėjas Vaclavas Karšulis verslininkui skyrė 2 metų laisvės atėmimo bausmę, kurią M. Romanovskis turės atlikti pataisos namuose. Be to, jis Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI) ir „Sodrai“ turės sumokėti beveik 130 tūkst. Lt.

„Rukainių pirties“ vadovui paskelbtas nuosprendis dar negalutinis – nuteistasis jį galės apskųsti Vilniaus apygardos teismui.

Pareigūnams pradėjus tyrimą dėl galimų „Swedbank lizingo“ darbuotojų nusikaltimų, tyrėjų akys nukrypo ir į M. Romanovskio verslą – vienintelis „Rukainių pirties“ akcininkas valdė įspūdingo dydžio turtą, tačiau jo bendrovė, teikianti maitinimo, nakvynės ir pirčių paslaugas, valstybei mokėjo ne tokius jau didelius mokesčius.

Atlikę kratą M. Romanovskio vadovaujamo pramogų komplekso patalpose pareigūnai rado dviejų buhalterijų dokumentus – vienoje buvo oficialiai deklaruojamos pajamos, kitoje – į oficialią apskaitą neįtrauktos lėšos.

Pareigūnai stebėjosi bendrovės darbuotojų elgesiu – legalios pajamos buvo fiksuojamos užrašuose, pavadintuose „baltos“, o nelegalios – „juodos“ lėšos.

Patikrinimo metu, palyginus „juodų“ mėnesinių, dienos suvestinių ir ataskaitų duomenis su bendrovės kasos, kitais buhalterinės apskaitos įrašais, buvo nustatyta, kad dalis bendrovės pajamų ir išmokų darbuotojams bei akcininkui grynaisiais pinigais neįtrauktos į bendrovės kasos ar kitus buhalterinės apskaitos dokumentus, jų registrus.

Pareigūnų atlikta krata sukrėtė bendrovės buhalterę. „O kas dabar bus su bendrove, nes mes dabar bankrutuosime ir aš neteksiu darbo, nes iš oficialios buhalterijos mes neišgyvensime“, – tokie buhalterės žodžiai tik dar labiau sustiprino įtarimą, kad bendrovėje buvo vedama dviguba buhalterija ir slepiami mokesčiai.

Per apklausą bendrovės darbuotojai patvirtino, kad M. Romanovskio nustatyta tvarka, laisvos formos blanke „Obščij otčet“ („Bendra suma“), kiekvieną dieną pildė vidinę ataskaitą, kuriose buvo detaliai pagal pajamų rūšis fiksuojamos kavinės dienos „juodos“ įplaukos grynaisiais pinigais. Pasibaigus darbo dienai darbuotojai ataskaitą pasirašydavo ir kartu su surinkta pinigų suma priduodavo administratorei arba vadovui.

Tyrimo metu buvo išsiaiškinta, kad „Rukainių pirtis“ 2006-2010 m. buhalterinės apskaitos registruose neapskaitė daugiau kaip 421 tūkst. Lt pajamų. Bendrovės vadovas ir akcininkas M. Romanovskis kaltės dėl jam pateiktų kaltinimų nepripažino.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (100)