2001 m. Nobelio ekonomikos premijos laureatas, Kolumbijos universiteto ekonomikos profesorius Džozefas Stiglicas (Joseph Stiglitz) šią savaitę pareiškė, kad tiek atsakas "taip" per referendumą dėl paramos sąlygų, tiek "ne" yra neatsiejami nuo "didelių rizikų", informuoja "EUbusiness".

Bet "ne" balsas bent jau atvertų galimybę Graikijai... stverti likimą į savo rankas" ir suformuoti ateitį, kuri "galbūt būtų ir ne tokia klestinti kaip praeityje, bet bent jau teiktų daugiau vilčių nei be galo kankinanti dabartis", sakė jis.

Kitas Nobelio ekonomikos premijos laureatas Paulas Krugmanas (Paul Krugman), rašantis straipsnius "The New York Times" laikraščiui, sutinka su šia nuomone. "Ne" rezultatas gali priversti Graikiją pasitraukti iš euro zonos, ir "tai trumpuoju laikotarpiu sukeltų šalyje griūtį", bet kartu pasiūlytų Graikijai pačiai galimybę išsikapstyti".

Prancūzų ekonomistas Tomas Piketis (Thomas Piketty), parašęs knygą "Kapitalas 21-ajame amžiuje", Prancūzijos televizijos kanalui BFMTV sakė, kad graikai teisingai pasielgtų, jei atsisakytų siūlomos paramos sąlygų. Nors pridūrė suprantąs, kad dauguma graikų bijo "stipraus" sukrėtimo, jeigu tektų pasitraukti iš euro zonos.

Jiems ir kitiems ekonomistams Graikijos skolos našta - 323 mlrd. eurų yra akivaizdžiai nepriimtina ir turi būti sumažinta.

Kai kurių ekonomistų nuomone, dabartinė Graikijos vadovybė, kuri ragina gyventojus tarti "ne" kreditorių siūlomoms sąlygoms, nėra nekalti dėl vis blogėjančios padėties šalyje. Tačiau jie tiki, kad Graikijai naudingiau atsisakyti tokių paramos sąlygų, kokios siūlomos dabar.

Atvirame laiške, kuriame savo nuomonę išsako 246 Graikijos ekonomikos profesoriai, rašoma: "Mes įsitikinę, kad šiuo lemtingu momentu yra nepaprastai svarbu... išlaikyti narystę euro zonoje ir ES".

"Manome, kad bankrotas ir pasitraukimas iš euro zonos... būtų daug blogesni nei skausmingo kompromiso su mūsų ES partneriais ir TVF padariniai, - rašo jie. - Chaotiškas mūsų šalies atitrūkimas nuo Europos branduolio turės katastrofiškų ekonominių, socialinių, politinių ir geopolitinių padarinių".

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (273)