Kreipimosi autoriai, be kita ko, teigia, kad VšĮ „Užstato sistemos administratorius“ piktnaudžiauja situacija, kad yra vienintelis užstato už vienkartines pakuotes sistemos administratorius ir be pagrindo, vienašališkai keičia administravimo įmokų tarifus.

Kreipimesi prašoma užtikrinti, kad gamintojų ir importuotojų dalyvavimo užstato sistemoje kaina būtų aiški ir skaidri, neliktų sąlygų nesąžiningai konkurencijai, kartu prašoma garantuoti, kad jie turėtų ir teisių, o ne vien pareigą mokėti užstato sistemos administratoriui.

Vienas iš kreipimosi iniciatorių, UAB „Druskininkų Rasa“ valdybos narys, „Kauen kraft“ valdybos pirmininkas Valdas Petkevičius teigia, kad dabartinę padėtį lemia ir valstybinių institucijų neveiklumas.

„Kainų didėjimas ir visuomenės apvaginėjimas vyksta per neįgalias ir tingias valstybines institucijas. Verkiame, kad mūsų kainos didesnės nei Lenkijoje, bet paimkime, kad ir šią situaciją – nei iš šio, nei iš to kiekvienas plastiko gaminys su visais mokesčiais parduotuvėje yra pabrangęs 5 centais. Įstatymais sukuriami monopoliai, o paskui niekas jų nebekontroliuoja“, – sako V. Petkevičius.

Kreipimąsi rengusi gamintojų atstovė advokatė Renata Jatužytė- Matulevičienė teigė, kad, jei valstybė ir toliau nereaguos, bus kreipiamasi į Europos Komisiją, nes susidariusi situacija ne tik prieštarauja pastarosios nurodymams, bet ir akivaizdžiai kenkia šalies gyventojų interesams.

Kreipimąsi pasirašė UAB „Druskininkų Rasa“, UAB „Kauen craft“, AB „Gubernija“, UAB „Italiana“ ir Mažųjų alaus daryklų asociacija.

VšĮ „Užstato sistemos administratorius“ generalinis direktorius Gintaras Varnas pranešime tvirtina, kad mesti kaltinimai yra visiškai nepagrįsti.

„Tarifai nustatomi skaidriai pagal aiškius principus – jie turi padengti sistemos sąnaudas, kurias sudaro užstato pakuočių surinkimas taromatuose ir rankinio surinkimo vietose, transportavimas, rūšiavimas, žaliavos paruošimas perdirbimui. VšĮ „Užstato sistemos administratorius“ (USAD) yra ne pelno siekianti organizacija, tarifų dydžiai nustatomi taip, kad sistemos pajamos ir sąnaudos būtų subalansuotos. Tarifus už pakuočių tvarkymą kasmet tvirtina USAD valdyba, kurią sudaro gėrimų gamintojų ir prekybininkų atstovai. Todėl jiems svarbu, kad sistema veiktų maksimaliai efektyviai ir jos išlaikymo sąnaudos būtų kuo mažesnės. Informacija, kaip nustatomi tarifai, ir kas juos sudaro, yra pateikiami viešai, kaip ir sistemos rezultatai, kurie rodo, kad sistema yra itin efektyvi“, - pranešime teigia jis.

Pasak G. Varno, pareiga gėrimų gamintojams ir importuotojams sutvarkyti savo pakuotes nustatyta visoje Europos Sąjungoje, o užstato sistema Lietuvoje padeda gamintojams ir importuotojams šią pareigą įgyvendinti efektyviai ir skaidriai.

„Visiems gamintojams ir importuotojams, nepriklausomai nuo jų dydžio ir išleidžiamų pakuočių skaičiaus, taikomi vienodi tarifai už kiekvieną į rinką išleistą pakuotę. Kiekvienais metais teikiame planus ir ataskaitas Aplinkos ministerijai, kuri kontroliuoja ir užtikrina, kad laikytumėmės patvirtinto sistemos veikimo ir finansavimo plano“, - nurodo jis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)