Lietuvos ir Šveicarijos bendra įmonė "Wemar mašinos", gaminanti specialias pjaustymo ir vyniojimo mašinas, kitą įrangą, svarsto galimybę perkelti gamybą į Ukrainą. Pasak bendrovės direktorės Danutės Armonienės, gamybininkai neturi kitos išeities, nes dabartinė politika remia tik importuotojus. "Wemar mašinos" visą produkciją eksportuoja į Europos šalis, Braziliją, Singapūrą bei Saudo Arabiją.

Vilniaus baldų audinių bendrovė "Audėjas" taip pat keliasi svetur - pirmasis cechas turi būti atidarytas Gardine, o ateityje Baltarusijoje turėtų pradėti veikti visas fabrikas. "Audėjas" tikisi, kad dėl pigesnės elektros energijos ir kelis kartus pigesnės darbo jėgos galės sumažinti gaminių savikainą ir sėkmingiau konkuruoti užsienio rinkose.

Tauragėje esanti Lietuvos ir Danijos bendrovė "Švytis" šį rudenį atidarė siuvimo cechą Sovetske. Įmonės generalinis direktorius Antanas Stankus tvirtino, kad danai vis dažniau aplenkia Lietuvą - didžioji dalis tekstilės užsakymų atitenka Ukrainai, ten Danijos bendrovės perveža ir savo įrenginius.

Pagal užsienio bendrovių užsakymus "Švytis" siuva vaikiškus bei poilsiui ir turizmui skirtus drabužius, kuriuos eksportuoja į Vakarų Europą. Visą gamybą į Sovetską prieš dvejus metus perkėlė ir Kauno pėdkelnių mezgimo bendrovė "Jevera", kurioje dirbo 100 žmonių. "Į Lietuvą negrįšime, atvirkščiai - planuojame plėsti gamybą Sovetske", sakė įmonės generalinis direktorius Eugenijus Janulaitis.

Beveik visi aplink Tauragę buvę medienos apdirbimo cechai savo gamybą irgi perkėlė į Sovetską. Baldžiai ten gamina produkciją, kurią sėkmingai parduoda Maskvoje. Į Sovetską gamybą perkėlė ir kai kurios bendrovei "Edmundas ir kompanija" drabužius siuvančios įmonės."Edmundas ir kompanija", dalį drabužių parduodanti Belgijos prekybos tinkle, atidarė siuvimo cechus ir Baltarusijoje.

Koncernas SBA taip pat neatsisako ketinimų į Baltarusiją perkelti dalį "Utenos trikotažo" gamybos. SBA Pramonės įmonių valdymo departamento generalinis direktorius Rimas Varanauskas pranašauja, kad, vykdant tokią politiką, Lietuvos gamintojai praras ne tik eksporto, bet ir vietos rinką. "Lietuvos pramonė prarado auksinį laiką, kai galėjo kilti", sakė jis.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją