Pastaruoju metu ECB susilaukia nemažai priekaištų imtis daugiau veiksmų ir pristabdyti euro vertės kilimą, nes procesas kenkia eksportui ir stabdo po recesijos nusilpusios Europos ekonomikos augimą.

Šiuo metu euro vertė JAV dolerio atžvilgiu siekia 1,36 JAV dolerio, t.y. registruojama kiek žemiau, nei gegužę aukščiausias užregistruotas rodiklis, kai bendrosios Europos valiutos vertė sudarė 1,40 JAV dolerio. Visgi valiuta tebėra praaugusi savo istorinį vertės vidurkį, todėl daugelis regiono įmonių sunkiau nei įprastai užsienio rinkoms parduoda savo produkciją.

Pirmadienį statistikos agentūros "Eurostat" pateikti duomenys rodo, kad atsigavimas euro zonoje vis dar stringa. Pramonės produkcija balandžio-gegužės mėnesiais krito 1,1 proc. ir sukėlė ekspertams nerimą dėl, lyginant su pirmuoju ketvirčiu, pablogėjusios statistikos.

"Nors registruojamas kritimas greičiausiai yra laikinas, tačiau pateikiama mus nuvylusi informacija rodo, kad ekonomikos augimas regione silpnėja", - sakė vyriausiasis "Markit" ekonomistas Krisas Viljamsonas (Chris Williamson).

Sunkiai plečiantis Europos ūkiui ir neatsirandant pakankamam naujų darbo vietų skaičiui politikai vis labiau ima spausti centrinį banką. Jeigu prireiktų, ECB galėtų dar labiau švelninti savo monetarinę politiką mažindamas bazines palūkanų normas ar pradėdamas ūkio skatinimo programą, kokia jau naudojasi JAV federalinis atsargų bankas ar centrinis Anglijos bankas. Šiomis programomis centrinės finansų institucijos ekonomikai suteikia didžiulius naujų lėšų kiekius išpirkdamos didelius obligacijų ir kitų finansinių aktyvų paketus.

Nors M. Dragis teigia, kad vadinamasis kiekybinis skatinimas buvo svarstomas ir prireikus gali būti panaudotas, tačiau nedaugelis ekonomistų prognozuoja tokius ECB veiksmus. Manoma, kad šiuo metu banko vadovas vėl kylantį politikų spaudimą turėtų atlaikyti, tiesa, ir toliau išliekant menkam ekonomikos augimui ir vos 0,5 proc. siekiančiam infliacijos lygiui įstatymų leidėjų priekaištai gali suintensyvėti.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)