„Vyriausybė priėmė nutarimą, kaip įgyvendinti tai, ką pernai nustatė Seimas. Finansų įstaigos turi Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI) pateikti minimalius duomenis apie žmonių ir įmonių turimas sąskaitas“, – sakė R. Šadžius.

Finansų įstaigos VMI turėti pateikti sąskaitos likutį kiekvienų metų gruodžio 31 dieną, bendrą įplaukų sumą per visus metus ir skolinius įsipareigojimus konkrečiam bankui ar kredito unijai.

„Tai yra trys skaičiukai apie kiekvieną asmenį, ne tik piliečius, bet ir įmones, kurie bus teikiami už 2016 metus iki 2017 metų birželio 1 dienos, o bendras įplaukas VMI pradės gauti 2018 metais už 2017“, – po Vyriausybės pasitarimo dėstė finansų ministras.

Jis paaiškino, kad Vyriausybė buvo įpareigota Seimo, kokia tvarka priimtas Mokesčių administravimo įstatymo pakeitimas bus įgyvendinimas.

Rado neaiškumų

Vyriausybės teisės departamento išvadoje dėl Mokesčių administravimo įstatymo 55 straipsnio įgyvendinimo nurodyta, kad minėtame įstatyme nėra apibrėžti „informacijos pateikimo masto“ sąvoka ir kriterijai, pagal kuriuos Vyriausybė gali pati savarankiškai kartą per metus nustatyti teikiamos informacijos mastą ar teiktinos informacijos rūšis.

„Siekiant pašalinti nurodytus teisinio reguliavimo neaiškumus, siūlytume inicijuoti šio teisės akto pakeitimą“, – rašoma išvadoje.

Tačiau R. Šadžius DELFI sakė, kad Finansų ministerija su Vyriausybės teisės departamentu šiuos teisės aktus derino ir rastas sprendimas, kuriam niekas prieštaravimų neturėjo.

„Priimtas Vyriausybės nutarimas galios ilgus metus į priekį, kol nepasikeis įstatymas“, – sakė jis.

DELFI primena, kad Finansų ministerijos parengtame nutarime numatyta, kad finansų rinkos dalyviai kartą per metus Vyriausybės nustatyta tvarka privalo pateikti VMI ribotą informaciją apie sąskaitas, jų bendras metines apyvartas, likučius (jei apyvarta – 15 tūkst. eurų ir daugiau, likutis – 5 tūkst. eurų ir daugiau), palūkanas, skolinius įsipareigojimus, draudimo įmokas ir kt.

Nutarime numatoma, kad už 2016 metus informacija bus pradėta teikti 2017 metais, išskyrus duomenis apie metines įplaukas – jie pradedami teikti 2018 metais už 2017 metus. Toks teikimo mastas nustatytas, siekiant sudaryti sąlygas finansų rinkų dalyviams tinkamai pasirengti įdiegti duomenų teikimui reikalingus technologinius sprendimus.

VMI duomenimis, pajamas, viršijančias 15 tūkst. eurų ribą, Lietuvoje 2014 metais gavo apie 9 proc. gyventojų. Ir tik 11 proc. visų indėlininkų – rezidentų ir nerezidentų – komercinių bankų sąskaitose pernai birželio pabaigoje turėjo daugiau nei po 5 tūkst. eurų.

Šiuose indėliuose laikomi pinigai sudaro 65 proc. visų bankuose esamų indėlių bendros sumos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1620)