Bendrovė portalui DELFI patvirtino, kad politikės mama su „Agrokoncernu“ ryšius turėjo ne tik per asmeniškai nuomotą automobilį, bet ir per savo valdomą UAB „Greta Gretos“.

Primename, kad prasidėjus skandalui dėl naujosios Seimo narės naudojamo, bet „Agrokoncernui“ priklausančio automobilio po truputį buvo pradėtas vynioti visos istorijos siūlas.

Visų pirma paaiškėjo, kad G. Kildišienė naudoja „Range Rover“ automobilį per mamos Vladislavos Mikalauskienės su koncernu pasirašytą išperkamosios nuomos sutartį.

Dar vėliau paviešinta tai, kad darželio auklėtoja dirbusi V. Mikalauskienė yra ir bendrovės „Greta Gretos“ direktorė. Įmonės gijos nuvedė iki Valstiečių ir žaliųjų sąjungos, kur partija iš minėtos įmonės 2015 m. gruodžio 11 d. įsigijo su partijos simbolika pažymėtų skarelių už 2 tūkst. eurų.

Portalui DELFI pasiteiravus, ar „Agrokoncernas“ turi ar turėjo sutarčių su bendrove „Greta Gretos“, įmonių grupė patvirtino, kad sutartis yra.

„Agrokoncernas“ turi vieną galiojančią sutartį su bendrove „Greta Gretos“. Jos objektas yra rinkodaros prekių įsigijimas. Sutarties nuostatos yra konfidencialios, todėl negalime vienašališkai atskleisti informacijos apie sutarties sumą“, – rašoma bendrovės atsakyme į užklausą.

Su G. Kildišiene ir bendrovės „Greta Gretos“ direktore V. Mikalauskiene susisiekti nepavyko.

Tuo metu Valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis R. Karbauskis teigė nieko apie jam priklausančio koncerno ir bendrovės „Greta Gretos“ sutartį nežinantis.

„Jūs man leiskite į tą klausimą neatsakyti, aš nežinau. Aš visų sutarčių negaliu žinoti. Jeigu yra tokia sutartis, reiškia, ji yra teisėta, visi mokesčiai sumokami, – kalbėjo politikas. – Aš nesuprantu, bet jūs jau rašėte publikacijose, man atrodo, tai ta pati įmonė, kuri siuvo skareles Valstiečių ir žaliųjų sąjungai. Aš tame nematau nieko blogo“.

Seimo narys dar kartą patikino, kad „Agrokoncerno“ reikaluose nedalyvauja.

Įmonė „Greta Gretos“ registruota 2015 m. balandį. UAB „Greta Gretos“ ataskaitoje, kurią „Creditinfo“ pateikė portalo DELFI iniciatyva, nurodoma, kad UAB „Greta Gretos“ iki 2016 m. gruodžio 13 d. buvo mažąja bendrija (MB), kuri metų pabaigoje tapo uždarąja akcine bendrove.

Automobilio lizingo istorija:

- Seimo narė G. Kildišienė važinėjo „Agrokoncernui" nuosavybės teise priklausančiu automobiliu, bet nebuvo jo deklaravusi. Parlamentarė paaiškino, kad automobilį iš Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkui R. Karbauskiui priklausančio „Agrokoncerno" lizinguoja jos giminaitė. Paaiškėjo, kad tai mama Vladislava Mikalauskienė.

- Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) vadovas Romas Valentukevičius išaiškino, kad Seimo narė neprivalėjo deklaruoti giminaitės sandorio. Deklaravimo privalomumas atsirastų, jei sandoris sudarytas sutuoktinio arba partnerio. Tokiu paaiškinimu, kuris nepagrįstas jokiu tyrimu, pasipiktino kiti VTEK nariai. R. Valentukevičius gali būti priverstas pasitraukti.

- Kilo klausimų, iš kokių pinigų G. Kildišienės mama galėjo kas mėnesį už automobilį mokėti po 1000 eurų. „Agrokoncerno" advokatas Evaldas Valčiukas DELFI parodė V. Mikalauskienės sutartį su „Agrokoncernu": joje numatoma, kad visa automobilio kaina su PVM siekia 47 190 eurų, pirkėja sumokėjo 5000 eurų avansą ir įsipareigojo kas mėnesį mokėti po 1000 eurų arba didesnę sumą. Sutartyje numatomos 3 proc. palūkanos nuo faktiškai neapmokėtos sumos.

- Kilus skandalui G. Kildišienė pranešė, kad giminaitė (tai yra mama) nusprendė nutraukti automobilio išperkamosios nuomos sutartį. Iki nutraukimo V. Mikalauskienė buvo sumokėjusi 22000 eurų. Sutarties nutraukimo sąlygos neviešinamos.

- V. Mikalauskienė iki 2016 m. gruodžio 14 d. dirbo auklėtoja darželyje „Taika". Darbą ji paliko savo noru. G. Kildišienės mama taip pat yra uždarosios akcinės bendrovės „Greta Gretos" akcininkė ir vadovė (anksčiau buvo mažoji bendrija). Viešai prieinami Valstybinės mokesčių inspekcijos duomenys nerodo jokių šios įmonės sumokėtų mokesčių praėjusiais metais.

- Seimo narys Povilas Urbšys DELFI sakė, kad, remiantis G. Kildišienės pasakojimu, jos mama turėjo santaupų iš dviejų šaltinių: tai išmoka už prieš apytiksliai penkiolika metų žuvusį brolį ir pinigai, gauti pardavus paveldėtą turtą. Prancūzijos ambasada patvirtino, kad G. Kildišienės šeima 2002 m. gavo apie 30 tūkst. eurų išmoką už Prancūzijos svetimšalių legione tarnavusį brolį, bet Lietuvoje avarijoje žuvusį brolį Gediminą Mikalauską. Kitų pinigų kilmė nėra patvirtinta.

- G. Kildišienę gynė Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas, parlamentaras R. Karbauskis, kuris taip pat yra „Agrokoncerno" akcininkas. Politikas aiškino, kad G. Kildišienė nepadarė jokio pažeidimo.

- Visuomenėje kilo klausimų apie G. Kildišienės ir R. Karbauskio santykius, nors abu politikai abejones paneigė.

- Tačiau paskutiniu lašu tapo informacija, kad prieš G. Kildišienę pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl 1,3 tūkst. litų pasisavinimo. Ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas, nes G. Kildišienė pinigus grąžino ir susitaikė su darbdaviu.

- 2017 m. sausio 20 d. Seimo narė pranešė, kad atsisako mandato.

- 2017 m. sausio 23 d. Vyriausiajai rinkimų komisijai G. Kildišienė pateikė prašymą atsisakanti Seimo mandato.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (832)